null Már jelentkezhetnek jártassági vizsgálatokra az állategészségügyi vizsgáló laboratóriumok

Már jelentkezhetnek jártassági vizsgálatokra az állategészségügyi vizsgáló laboratóriumok

2022. október 17, hétfő

Magyarországon a laboratóriumok működésének, akkreditációjának alapvető feltétele, hogy részt vegyenek az általuk végzett vizsgálati területeken elérhető jártassági vizsgálatokon. Ezt a lehetőséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) meghatározott program szerint biztosítja az állategészségügyi vizsgálatokat végző laboratóriumok számára. A hivatal oldalán elérhető a 2022-2023-as időszak menetrendje, az idei jártassági vizsgálatokra pedig 2022. november 2-ig jelentkezhetnek a laboratóriumok.

A MSZ EN ISO/IEC 17025 szabványnak megfelelően, valamint a Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) állásfoglalása alapján Magyarországon minden laboratóriumnak jártassági / laboratóriumok közötti összehasonlító vizsgálatban kell részt vennie. A laboratóriumok részéről a jártassági vizsgálat célja az, hogy a megfelelő vizsgálati teljesítményüket igazolják az ügyfelek, az akkreditáló szervek, a szabályozó hatóságok és nem utolsó sorban önmaguk felé.

A Nébih https://portal.nebih.gov.hu/allategeszsegugyi-diagnosztika oldalán elérhető a 2022-2023-as időszak menetrendje, a részvételhez szükséges nyomtatvány, valamint a program leírása és további részletei. A 2022-es jártassági vizsgálatok jelentkezési határideje: 2022. november 2


Friss hírek

2025. január 29, szerda

Eljárási díjjal egészülnek ki a fajtakísérleti vizsgálatok

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja az érintetteket, hogy az állami elismeréshez elvégzett fajtavizsgálatok, valamint a növényfajta oltalomra bejelentett fajtakísérleti vizsgálatok díjai 2025. január 30-tól eljárási költséggel egészülnek ki. A kiegészítő díj a vizsgálatok járulékos elemeinek fedezésére szolgál, mint például a vetőmag és a termésnövelő anyagok beszerzése, vagy a mezőgazdasági gépi bérmunka.

Tovább >

2025. január 29, szerda

A fenntartható közétkeztetés áll a X. Közétkeztetési Szakácsverseny középpontjában

Tizedik alkalommal mérhetik össze tudásukat a Közétkeztetési Szakácsversenyen (KÖSZ) az intézményi és munkahelyi étkeztetés szereplői. A gasztronómiai megmérettetésre 2025. április 30-ig lehet jelentkezni, ezúttal már három kategóriában. Az idei verseny fő témája a fenntartható közétkeztetés, így a csapatoknak többek között ezt is szem előtt kell tartaniuk a menüsor összeállításakor.

Tovább >