null Már jelentkezhetnek jártassági vizsgálatokra az állategészségügyi vizsgáló laboratóriumok

Már jelentkezhetnek jártassági vizsgálatokra az állategészségügyi vizsgáló laboratóriumok

2022. október 17, hétfő

Magyarországon a laboratóriumok működésének, akkreditációjának alapvető feltétele, hogy részt vegyenek az általuk végzett vizsgálati területeken elérhető jártassági vizsgálatokon. Ezt a lehetőséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) meghatározott program szerint biztosítja az állategészségügyi vizsgálatokat végző laboratóriumok számára. A hivatal oldalán elérhető a 2022-2023-as időszak menetrendje, az idei jártassági vizsgálatokra pedig 2022. november 2-ig jelentkezhetnek a laboratóriumok.

A MSZ EN ISO/IEC 17025 szabványnak megfelelően, valamint a Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) állásfoglalása alapján Magyarországon minden laboratóriumnak jártassági / laboratóriumok közötti összehasonlító vizsgálatban kell részt vennie. A laboratóriumok részéről a jártassági vizsgálat célja az, hogy a megfelelő vizsgálati teljesítményüket igazolják az ügyfelek, az akkreditáló szervek, a szabályozó hatóságok és nem utolsó sorban önmaguk felé.

A Nébih https://portal.nebih.gov.hu/allategeszsegugyi-diagnosztika oldalán elérhető a 2022-2023-as időszak menetrendje, a részvételhez szükséges nyomtatvány, valamint a program leírása és további részletei. A 2022-es jártassági vizsgálatok jelentkezési határideje: 2022. november 2


Friss hírek

2023. szeptember 25, hétfő

Szeptember végén indul az őszi rókavakcinázás

A rókák veszettség elleni őszi immunizálása 2023. szeptember 30-án kezdődik Magyarország déli és keleti vármegyéiben, ezzel párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom is lesz az érintett térségekben. A repülőgépes vakcinázás az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

Tovább >

2023. szeptember 23, szombat

Az őszi esőzések érkeztével megszűnik az országos tűzgyújtási tilalom

Az egész országban várható csapadéknak köszönhetően csökken a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2023. szeptember 24-től az ország egész területén visszavonja a tűzgyújtási tilalmat.

Tovább >