null Magyarországra is érkezett a gluténmentesnek jelölt kukoricachipsből

Magyarországra is érkezett a gluténmentesnek jelölt kukoricachipsből

2018. február 16, péntek

Gluténmentes, bio kukorica chips-ben 29,4-33,1 mg/kg mennyiségű glutént mutatott ki önellenőrzés során a belga gyártó vállalat – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF-on keresztül. A termékből Magyarország mellett 24 EU tagállamba és Svájcba szállítottak.

Magyarországon a Mediline Kft.-hez, a 4 Elem Natural Kft.-hez, valamint az Auchan, és a dm üzleteibe került a termékből, amelyet a vállalkozások már ki is vontak a forgalomból.

A termék azonosító adatai:

  • A termék neve: Acapulco Bio Tortilla Chips, Natúr
  • Gyártó: Snack Food Poco Loco nv (Roeselare), Belgium
  • Tételszám: 37331
  • Minőség-megőrzési idő: 2018. május 27.
  • RASFF referenciaszám: 2018.0272

A gluténérzékenység, melyet más néven cöliákiának vagy lisztérzékenységnek is neveznek egy autoimmun betegség, melynek kiváltó tényezője a gabonafélékben található fehérje, a glutén. Kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak.

A betegség a vékonybél nyálkahártyájának elváltozásával jár, amely felszívódási problémákhoz vezet. Tünetei főleg emésztőrendszeri tünetek, pl. hányás, hasmenés, bélbántalom, puffadás, gyomor és bélhurut lehetnek.

Kezelésének eddig ismert egyetlen módja az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta, amely kizárja a búza, a rozs és az árpa fogyasztását. Egyes gluténérzékenyek képesek lehetnek tolerálni egy adott, korlátozott tartományon belül különböző, kis mennyiségű glutént. A vonatkozó EU-s rendelet alapján a „gluténmentes” kijelentés csak abban az esetben használható egy terméken, ha az élelmiszer a végső vásárlónak értékesített formájában legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz.

A NÉBIH felhívja a gluténérzékeny vásárlók figyelmét, hogy a fenti azonosító adatoknak megfelelő termék fogyasztása egészségügyi panaszokat okozhat.


Friss hírek

2024. november 20, szerda

Szacharin: emeltek a biztonsági küszöbértéken

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nemrég kiadott tudományos jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy a szacharin emberi fogyasztása biztonságos, ezért megemelte a megengedhető napi beviteli értéket (ADI), mely 5 helyett most már 9 mg/testtömeg kilogramm.

Tovább >

2024. november 14, csütörtök

Somogy vármegyét is elérte a madárinfluenza

Ezúttal Somogy vármegyében mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Emellett a fertőzéssel már érintett Jász-Nagykun-Szolnok vármegye újabb területén is azonosították a betegséget. Az érintett állományok felszámolása és a járványügyi nyomozás folyamatban van.

Tovább >