null Magyarországon bejegyzett külföldi vállalkozástól ered a belga csokoládégyárban kimutatott szalmonella-fertőzés

Magyarországon bejegyzett külföldi vállalkozástól ered a belga csokoládégyárban kimutatott szalmonella-fertőzés

Magyarországon bejegyzett külföldi vállalkozástól ered a belga csokoládégyárban kimutatott szalmonella-fertőzés
2022. július 7, csütörtök

Ismét szalmonella-fertőzés ütötte fel a fejét egy belgiumi csokoládégyárban. A Berry Callebaut üzemben vállalati önellenőrzés során derült fény a kórokozó jelenlétére, amelyről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az európai gyorsriasztási rendszeren (RASFF) keresztül értesült. A belga előállító a szennyezett termékeket kivonta a forgalomból. Az ügy alapos kivizsgálása érdekében folyamatosan zajlanak a hatósági vizsgálatok, melyben a magyar érintettség miatt a Nébih is részt vesz.

A belga hatóság riasztása szerint vállalati önellenőrzés során Salmonella-t mutattak ki belga csokoládétermékekben. A vizsgálat alapján a gyártáshoz használt lecitin adalékanyag volt Salmonella tennessee baktériummal szennyezett, melynek beszállítója egy Magyarországon bejegyzett, külföldi vállalkozás volt. 

A Nébih a vállalkozásnál soron kívüli ellenőrzést tartott, melynek keretében vizsgálta a feldolgozás folyamatát, az üzemi dokumentációt, valamint széleskörű hatósági mintavételt végzett. 

A vállalkozás saját vizsgálatai is igazolták, hogy a Magyarországról kiszállított lecitin tétel volt Salmonella-val szennyezett, ezért saját hatáskörében megtette a szükséges intézkedéseket, leállította a lecitin gyártását, zárolta az üzemben található tételeket. Az elsődleges nyomonkövetési vizsgálat alapján az érintett tételekből más vállalkozásokhoz nem történt kiszállítás, a további tételek ellenőrzése folyamatban van. 

A jelenlegi információk szerint a belga cég teljesen leállította a gyártását, és értesítette az ügyfeleit, hogy zárolják a június 25-én vagy azt követően gyártott csokoládétermékeket, amelyekből több országba is szállítottak. Így a problémás termék már az egyetlen, ismert hazai címzetthez sem érkezett meg, a szállítmányt útközben visszafordították. 

Fontos kiemelni, hogy nincs összefüggés a néhány hónappal ezelőtti, Ferrero termékeket érintő esettel. A Ferrero termékeknél ugyanis Salmonella typhimurium baktériumok voltak jelen, míg a mostani esetben a mikrobiológiai vizsgálatok teljesen eltérő szerotípust, Salmonella tennessee baktériumot mutattak ki.


Friss hírek

Kereskedői öngól, profi szint: veszélyes hamisítvány terméket küldeni ajándékba a hatóságnak
2022. augusztus 19, péntek

Kereskedői öngól, profi szint: veszélyes hamisítvány terméket küldeni ajándékba a hatóságnak

A Perfect Play Kft. által üzemeltetett https://potencianovelo-szerek.hu webáruházban végzett hatósági mintavételt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Bár a próbavásárlás eredeti tárgya egy másik termék volt, végül a webáruház által ajándékba küldött étrend-kiegészítővel szemben kellett haladéktalanul eljárniuk a szakembereknek. A GentleManus férfiaknak szánt étrend-kiegészítő ugyanis tiltott módon gyógyszerhatóanyagot tartalmazott, ráadásul hamisítványnak is minősül.

Tovább >

Félidőben a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
2022. augusztus 12, péntek

Félidőben a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult az idei nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés első időszaka, melyet a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a Nébih munkatársai végeznek országosan összehangolva, a teljes élelmiszerláncra kiterjedően a Nébih irányításával. A júliusi első időszakban összesen 2 338 ellenőrzésre került sor. 284 esetben élelmiszer-előállító helyen, 884 esetben az élelmiszer-forgalmazásban és 1 170 esetben vendéglátóhelyen vizsgálódtak a szakemberek.

Tovább >