null Magyarországon bejegyzett külföldi vállalkozástól ered a belga csokoládégyárban kimutatott szalmonella-fertőzés

Magyarországon bejegyzett külföldi vállalkozástól ered a belga csokoládégyárban kimutatott szalmonella-fertőzés

2022. július 7, csütörtök

Ismét szalmonella-fertőzés ütötte fel a fejét egy belgiumi csokoládégyárban. A Berry Callebaut üzemben vállalati önellenőrzés során derült fény a kórokozó jelenlétére, amelyről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az európai gyorsriasztási rendszeren (RASFF) keresztül értesült. A belga előállító a szennyezett termékeket kivonta a forgalomból. Az ügy alapos kivizsgálása érdekében folyamatosan zajlanak a hatósági vizsgálatok, melyben a magyar érintettség miatt a Nébih is részt vesz.

A belga hatóság riasztása szerint vállalati önellenőrzés során Salmonella-t mutattak ki belga csokoládétermékekben. A vizsgálat alapján a gyártáshoz használt lecitin adalékanyag volt Salmonella tennessee baktériummal szennyezett, melynek beszállítója egy Magyarországon bejegyzett, külföldi vállalkozás volt. 

A Nébih a vállalkozásnál soron kívüli ellenőrzést tartott, melynek keretében vizsgálta a feldolgozás folyamatát, az üzemi dokumentációt, valamint széleskörű hatósági mintavételt végzett. 

A vállalkozás saját vizsgálatai is igazolták, hogy a Magyarországról kiszállított lecitin tétel volt Salmonella-val szennyezett, ezért saját hatáskörében megtette a szükséges intézkedéseket, leállította a lecitin gyártását, zárolta az üzemben található tételeket. Az elsődleges nyomonkövetési vizsgálat alapján az érintett tételekből más vállalkozásokhoz nem történt kiszállítás, a további tételek ellenőrzése folyamatban van. 

A jelenlegi információk szerint a belga cég teljesen leállította a gyártását, és értesítette az ügyfeleit, hogy zárolják a június 25-én vagy azt követően gyártott csokoládétermékeket, amelyekből több országba is szállítottak. Így a problémás termék már az egyetlen, ismert hazai címzetthez sem érkezett meg, a szállítmányt útközben visszafordították. 

Fontos kiemelni, hogy nincs összefüggés a néhány hónappal ezelőtti, Ferrero termékeket érintő esettel. A Ferrero termékeknél ugyanis Salmonella typhimurium baktériumok voltak jelen, míg a mostani esetben a mikrobiológiai vizsgálatok teljesen eltérő szerotípust, Salmonella tennessee baktériumot mutattak ki.


Friss hírek

2023. március 22, szerda

Agrártechnológiai Nemzeti Laboratórium fejlesztésére nyert pályázati forrást a Nébih és a MATE

Agrártechnológiai Nemzeti Laboratórium fejlesztése céljából nyert számottevő, 1,2 mrd Ft pályázati forrást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel közösen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Nemzeti Laboratórium programjában. A 2022-2.1.1-NL-2022-00006 azonosító számú projekt részeként többek között mobil vizsgálólaboratóriumokat fejlesztenek, továbbá létrejön egy országos talajtani adatbázis, mely hazai talajspektrális könyvtárral is kiegészül. A fejlesztések egyaránt segítségére lesznek a gazdálkodóknak, a laboratóriumoknak és a közigazgatási szereplőknek.

Tovább >

2023. március 21, kedd

A magyar hatóság ezentúl a célországba továbbítja fizikai ellenőrzésre a növényi termék szállítmányokat

A harmadik országból származó, élelmiszernek szánt növényi termékek esetében ezentúl a magyar hatóság a fizikai ellenőrzéseket nem végzi el Magyarországon, hanem a szállítmányokat továbbítja a célországba. Emiatt az Európai Unióba történő behozatal során a vállalkozóknak kötelező megadniuk az ellenőrző pontot is. Az adatszolgáltatás elmaradása az ügyintézési idő számottevő növekedésével járhat.

Tovább >