null Magas jódtartalmú szárított tengeri alga érkezett Magyarországra

Magas jódtartalmú szárított tengeri alga érkezett Magyarországra

Magas jódtartalmú szárított tengeri alga érkezett Magyarországra
2017. július 20, csütörtök

Túl nagy mennyiségű jódot tartalmazó szárított tengeri alga érkezett az Unió piacára. A kifogásolt termékből Magyarországra is szállítottak.

A problémáról a német hatóság értesítette a NÉBIH-et a RASFF rendszeren keresztül. A termék Ausztrián keresztül Dél-Koreából érkezett hazánkba.

A kifogásolt termék azonosító adatai:

  • Terméknév: Szárított tengeri alga (Dried seaweed)
  • Márka: Essential
  • Tételazonosító: 2017.08.31 F1
  • Minőség-megőrzési idő: 2017.08.31.
  • Vonalkód: 8801052202013
  • Kiszerelési mennyiség: 50 g
  • Származási hely: Dél-Korea
  • Importőr: Pan Asia Handels GmbH, Ausztria

Magyarország mellett a Cseh Köztársaságban, Németországban, Olaszországban, Lengyelországban és Szlovákiában került forgalomba a termék egy osztrák nagykereskedőn keresztül

Már csupán az érintett algatermék fogyasztásával is (egyéb beviteli forrásokat nem számolva) jelentősen meghaladható a biztonságos jódbevitel felső határa, ezért a termék rendszeres fogyasztása nem biztonságos.

A jódról

A jód a természetben széleskörűen elterjedt esszenciális elem és különösen fontos szerepet játszik az emberi szervezetben: részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban; hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához; az idegrendszer normál működéséhez; a bőr normál állapotának megőrzéséhez; a pajzsmirigyhormonok normál termeléséhez és a pajzsmirigy normál működéséhez.

A felnőttek számára megfelelő mennyiségű jód bevitel 150 μg, terhes és szoptató anyák esetén pedig 200 μg naponta. Különösen fontos, hogy a várandós és szoptatós anyák, valamint a kisgyermekek megfelelő mennyiségű jódot fogyasszanak.

Európában és Magyarországon általános a jód hiány, azonban a túlzott jódbevitel is problémákat okozhat. Jódfelesleg kialakulhat pl. jódtartalmú gyógyszerek szedésénél; fertőtlenítőszerek nem megfelelő használata során; de jódban gazdag tengeri algák fogyasztása után is figyeltek meg túlzott jódfelvételt. A humán reakciók a túlzott jódbevitelre egyénenként erősen különbözőek lehetnek. Egyesek hátrányos következmények nélkül tolerálnak nagy bevitelt is, míg másoknál, az ajánlott bevitelhez közeli értékek esetén is káros hatások mutatkoznak. A tartós, túlzott jódbevitel pajzsmirigy működés zavaraihoz vezethet, hatásaként túlzott jódbevitellel kapcsolatos golyva, autoimmun pajzsmirigy-gyulladás, vagy pajzsmirigy rosszindulatú daganata fordulhat elő. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 600 μg/nap-ban határozta meg a hosszútávú biztonságos jódbevitel felső határát.


Friss hírek

Te mennyit pazarolsz? A Nébih ismét elkészíti a magyar háztartások élelmiszerhulladék-körképét
2021. október 16, szombat

Te mennyit pazarolsz? A Nébih ismét elkészíti a magyar háztartások élelmiszerhulladék-körképét

A 2016-os és 2019-es felméréseket követően idén ismét élelmiszerhulladék felmérést végez a Nébih. Ha szeretné tudni, háztartása mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető, vagy csak szeretné segíteni a hivatal munkáját, vegyen részt ön is a mérésben!

Tovább >

Kutatási együttműködés a Debreceni Egyetem és a Nébih között:  egyetemi tudással a vaddisznóállomány feltérképezésére
2021. október 13, szerda

Kutatási együttműködés a Debreceni Egyetem és a Nébih között: egyetemi tudással a vaddisznóállomány feltérképezésére

A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és megelőzésére szolgáló speciális monitoring rendszer kidolgozását tűzte ki célul a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az erről szóló kutatási együttműködési megállapodást október 13-án a Vadászati és Természeti Világkiállításon írta alá Dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem dékánja és Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke.

Tovább >