null Magas akrilamid szintet mértek belga bio babakekszben

Magas akrilamid szintet mértek belga bio babakekszben

2017. július 7, péntek

A "Belkorn" Biskids Bio almás ízű babakekszből az ajánlott maximális akrilamid érték több mint tízszeresét mutatta ki a belga hatóság. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén (RASFF) értesült a bejelentésről, és azonnal megtette a szükséges lépéseket.

A termékvisszahívás kizárólag az alábbi azonosító adatokkal rendelkező termékeket érinti:

  • A termék neve: "Belkorn" Biskids Bio almás ízű babakeksz hozzáadott cukor nélkül 6 hónapos kortól
  • Gyártó: CRV Corthouts NV, Belgium
  • Tételszám: 164802
  • Kiszerelés: 150 g
  • Minőségmegőrzési idő: 29.11.2017.

A termékből Magyarországon kívül Bulgáriába, Franciaországba, Litvániába, Hollandiába, Lengyelországba és az Egyesült Arab Emirátusokba is szállítottak.

A magas akrilamid szint feltehetően technológiai hiba következtében, a nem megfelelő hőkezelést (túlsütés) követően alakulhatott ki. A NÉBIH vizsgálata szerint a forgalmazásban érintett hazai vállalkozásokat a gyártó – a termék polcokról való mielőbbi visszagyűjtése érdekében – már értesítette a felmerült kifogásról.

A hatóság azt javasolja, hogy a fenti azonosító adatokkal ellátott terméket ne adják gyermekeknek és ne fogyasszák el.

Az akrilamidról

Mind élelmiszeripari feldolgozáskor, mind otthoni ételkészítéskor a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor (120 °C felett) végbemenő reakciók során – amelyek az élelmiszer „barnulását” és számos íz összetevő kialakulását is eredményezik – akrilamid képződhet. Kis mennyiségben számos élelmiszerben, mint például kenyér, hasábburgonya, sült burgonya, burgonyaszirom, keksz, kávé előfordul.

Az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamid szintjét a lehető legalacsonyabban tartsák.

Az akrilamidról részletes információ olvasható a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/akrilamid-elelmiszerekben

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában


Friss hírek

2023. március 30, csütörtök

Igazolták hazánkban a Ralstonia pseudosolanacearum növénykórokozó baktérium jelenlétét

Az Európában először 2015-ben azonosított, növényekre veszélyes kórokozó kapcsán Magyarországon jelenleg három vármegye: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala érintett. A fertőzés eredetének tisztázása további vizsgálatokat igényel. A veszélyes zárlati károsító terjedése csak a növényegészségügyi intézkedések szigorú és következetes betartásával előzhető meg.

Tovább >

2023. március 30, csütörtök

Ralstonia pseudosolanacearum növénykórokozó baktérium azonosítása magyarországi felszíni eredetű öntözővíz mintákból

A már Magyarországon is azonosított, ezért a hazai növénytermesztésre is veszélyt jelentő, Ralstonia pseudosolanacearum zárlati károsító nyolc éve jelent meg Európában. 2015-ben hollandiai rózsatermesztéssel foglalkozó gazdaságokban ismeretlen eredetű tüneteket észleltek a termelők különböző rózsafajtákon (Armando, Sativa, és Red Naomi). A laboratórium megállapította, hogy a tüneteket a Ralstonia pseudosolanacearum baktérium okozta. Az azonosítást követően a holland hatóság minden érintett országnak - ahova kerülhetett ezekből a tételekből - jelezte a baktérium okozta fertőzést.

Tovább >