null Macskaeledelt hívtak vissza magas vastartalom miatt

Macskaeledelt hívtak vissza magas vastartalom miatt

2016. május 24, kedd

Az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett információk szerint Magyarországra is érkezett azokból az egyadagos macskaeledelekből, melyekben magas vastartalmat mértek.

A Hill's Pet Nutrition visszahívást indított néhány macskaeledel esetében, miután a vállalkozás saját önellenőrzése keretében kiderítette, hogy a macskatápok vastartalma a megengedettnél magasabb, az egyik felhasznált előkeverék miatt. Az érintett termékek Európában és Oroszországban kerültek forgalomba.

A visszahívással érintett termékek közül Magyarországra az alábbiak érkeztek:

Science Plan Sterilised Cat Chicken

  • kiszerelés:  12 X 85 g
  • gyártási szám: 1941PT
  • lejártai idő: 10.2017

 

Science Plan Sterilized Cat Mix2

  • kiszerelés:  4 X (12 X 85 g )
  • gyártási szám: 3766V
  • lejártai idő: 06.2017, 10.2017

 

A francia nagykereskedő értesítette a visszahívásról partnereit, így a magyarországi Newcopharm Kft.-t is. A Newcopharm Kft. a még készleten lévő, érintett macskatápjait zárolta, valamint elrendelte a már értékesített tápok visszahívását.

A macskaeledelekben a vas megengedett határértéke 1250 mg/kg.

A vas a macskák számára esszenciális mikroelem. Takarmánnyal történő felvétele esetén a felszívódást szabályozó mechanizmusok általában meggátolják, hogy egyszerre nagy mennyiségű vas szívódjon fel.

Ezért takarmányon keresztüli vastúladagolás csak ritkán fordul elő, melynek tünetei hányás, hasi fájdalom és hasmenés lehetnek. A bélsár a képződő vas-szulfidtól fekete színűvé válhat.

A kifogásolt termékek egyszeri vagy rövid időszakon belüli etetésétől egészségártalom nem valószínűsíthető.

Kapcsolódó tartalmak
Közlemény letölthető formában


Friss hírek

2024. május 22, szerda

Új rendelet a gyógyszeres takarmány szabályozásban

Megjelent a nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeinek és ezen anyagokra vonatkozó analitikai módszerek megállapításáról szóló EU rendelet.

Tovább >

2024. május 17, péntek

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Tovább >