null Macskaeledelt hívtak vissza magas vastartalom miatt

Macskaeledelt hívtak vissza magas vastartalom miatt

2016. május 24, kedd

Az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett információk szerint Magyarországra is érkezett azokból az egyadagos macskaeledelekből, melyekben magas vastartalmat mértek.

A Hill's Pet Nutrition visszahívást indított néhány macskaeledel esetében, miután a vállalkozás saját önellenőrzése keretében kiderítette, hogy a macskatápok vastartalma a megengedettnél magasabb, az egyik felhasznált előkeverék miatt. Az érintett termékek Európában és Oroszországban kerültek forgalomba.

A visszahívással érintett termékek közül Magyarországra az alábbiak érkeztek:

Science Plan Sterilised Cat Chicken

  • kiszerelés:  12 X 85 g
  • gyártási szám: 1941PT
  • lejártai idő: 10.2017

 

Science Plan Sterilized Cat Mix2

  • kiszerelés:  4 X (12 X 85 g )
  • gyártási szám: 3766V
  • lejártai idő: 06.2017, 10.2017

 

A francia nagykereskedő értesítette a visszahívásról partnereit, így a magyarországi Newcopharm Kft.-t is. A Newcopharm Kft. a még készleten lévő, érintett macskatápjait zárolta, valamint elrendelte a már értékesített tápok visszahívását.

A macskaeledelekben a vas megengedett határértéke 1250 mg/kg.

A vas a macskák számára esszenciális mikroelem. Takarmánnyal történő felvétele esetén a felszívódást szabályozó mechanizmusok általában meggátolják, hogy egyszerre nagy mennyiségű vas szívódjon fel.

Ezért takarmányon keresztüli vastúladagolás csak ritkán fordul elő, melynek tünetei hányás, hasi fájdalom és hasmenés lehetnek. A bélsár a képződő vas-szulfidtól fekete színűvé válhat.

A kifogásolt termékek egyszeri vagy rövid időszakon belüli etetésétől egészségártalom nem valószínűsíthető.

Kapcsolódó tartalmak
Közlemény letölthető formában


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >