null Listeriával szennyezett szarvasgombás sajt került forgalomba Magyarországon

Listeriával szennyezett szarvasgombás sajt került forgalomba Magyarországon

2017. június 2, péntek

Listeria monocytogenes-szel szennyezett szarvasgombás sajt került forgalomba az Európai Unió 9 tagállamában, köztük hazánkban is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a RASFF-on keresztül, Hollandia bejelentése alapján értesült a riasztásról.

A Magyarországra érkezett termék azonosító adatai:

  • Megnevezés: szarvasgombás sajt
  • Márka: Fianco Truffelkaas
  • Tételszám: 5017
  • Kiszerelés: 4,5 kg (daraboltan értékesítve)

A Listeria monocytogenes szennyezés az előállításhoz használt szarvasgomba alapanyagból került a termékbe, ami a kemény sajtokban ugyan általában nem tud szaporodni, a tárolás során azonban életben maradhat.

Az összesen 53 kg mennyiségű terméket darabolva árusították, kizárólag egy hévízi kis üzletben. A még készleten lévő árut a hatóság lefoglalta, az egységben a vásárlók informálására tájékoztatót helyzetek ki.

A Listeria monocytogenesről

A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását. Veszélyt jelenthetnek például az azonnali fogyasztásra kész (ready-to-eat) élelmiszerek; a nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült termékek; a lágysajtok (feta, brie, camembert, stb.); a nyers húst tartalmazó ételek, a húskészítmények; a nyers halak, a füstölt lazac; a nyers zöldségből készült saláták.

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. A kialakult betegségnek – főként a várandós nők körében – igen súlyos következményei lehetnek (pl. vetélés, halvaszületés, átfertőződés az újszülöttre). Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Érzékeny csoport a csecsemők, várandós nők, idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek.

További információ a Listeria-ról: http://portal.nebih.gov.hu/hu/-/kerdezz-felelek-a-liszteriozisrol


Friss hírek

2025. december 17, szerda

Megérkeztek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés újabb eredményei

Élőhal-kereskedőket, forralt bor árusokat, őstermelőket, vad- és halfeldogozókat, valamint nagyüzemi és kézműves söröket is ellenőriztek az elmúlt hetekben az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a kormány- és járási hivatalok szakemberi által végzett téli szezonális ellenőrzés újabb célterületeinek összesítése, egy-egy kirívó esettől eltekintve, pozitív tapasztalatokat hozott. Egy vadhúsfeldolgozó üzemben 3 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból és a működését is felfüggesztették. Egy sörben a dobozos termékeknél nem engedélyezett adalékanyagot mutatott ki a Nébih laboratóriuma.

Tovább >

2025. december 16, kedd

Egyre magasabb a súlyos Listeria-fertőzések száma Európában

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) új uniós zoonózis jelentése szerint a változó étrend és a népesség elöregedése hozzájárulhat a súlyos Listeria-fertőzések számának emelkedéséhez Európa-szerte.

Tovább >