null Lezárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza

Lezárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza

2021. december 20, hétfő

Országszerte összehangoltan, december hónapban kerül sor a hagyományos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésre. Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára által elrendelt, a Nébih irányításával zajló akció első, december 1-jétől 12-ig tartó időszaka kedvező tapasztalatokkal zárult.

Az államtitkár elmondta országosan összesen 1424 ellenőrzésre került sor a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszakaszában. A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 5 alkalommal figyelmeztetést, 90 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként, összesen 6,4 millió forint értékben.

Erdős Norbert hozzátette, az ünnepi készülődés közepette az ellenőrök fokozott figyelmet fordítottak az árusított élőhalak eredetét igazoló dokumentumokra is, amely a legtöbb helyen rendelkezésre állt. A friss sertés és baromfi hús származás feltüntetése két kivétellel megfelelt az előírásoknak.

Az államtitkár kitér arra is, hogy az ellenőrzés alá vont több mint 5600 hazai és külföldi élelmiszer tétel 3,1 százalékát, vagyis 173 tételt kellett kivonni a forgalomból leginkább a fogyaszthatósági, illetve a minőség-megőrzési idő lejárta miatt.

A Nébih laboratóriumaiba összesen 136 bejgli, dió, mák, aszalvány és friss csirkehús minta érkezett, mindössze 5 dió és 2 mák terméknél merült fel érzékszervi kifogás az ízre, illatra, színre vonatkozóan. Egyetlen mintában sem mutattak ki szalmonella fertőzöttséget, és a bejglik töltelék aránya is rendben volt.

Idén kiemelten ellenőrzi a hatóság a gesztenye forgalmazását is, eddig mindössze egy Kínából származó tétel volt penészes, amit kivontak a forgalomból. Az alkoholos italok ellenőrzése során sem merült fel egyelőre kifogás.

Forrás: AM Sajtó


Friss hírek

2025. december 12, péntek

Karácsonyi gasztroajándékok biztonságosan a Nébih tanácsaival

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja a karácsonyi ünnepek közeledtével a házi gasztroajándékok készítésének alapvető tudnivalóit gyűjtötte össze. Az ünnepi időszak közeledtével ugyanis egyre többen választják a személyre szabott, házilag készített gasztroajándékokat: lekvárokat, krémlikőröket, süteményeket vagy éppen ízesített olajokat. A házilag készített finomságok esetében azonban nem elég csak az ízekre és a csomagolásra figyelni, első az élelmiszerbiztonság!

Tovább >

2025. december 11, csütörtök

A Nébih 2025-ben is célzott helyszíni ellenőrzésekkel támogatta a jogszerű hazai drónos növényvédelmet

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2025-ben is elvégezte a drónos növényvédelmi tevékenységet reklámozó magánszemélyek és vállalkozások támogató jellegű, helyszíni ellenőrzését. Bár a vizsgálatok az idei évben is vegyes eredményekkel zárultak, a szakemberek ugyanakkor fejlődést tapasztaltak.

Tovább >