null Lezárult a PQS International Zrt-nél észlelt élelmiszer eredetű megbetegedések kivizsgálása

Lezárult a PQS International Zrt-nél észlelt élelmiszer eredetű megbetegedések kivizsgálása

Lezárult a PQS International Zrt-nél észlelt élelmiszer eredetű megbetegedések kivizsgálása
2011. szeptember 1, csütörtök

A Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal befejezte a 2011. augusztus 6-án a PQS International Zrt. területi vezetője (Rácalmás, Hankook tér 1.) által bejelentett élelmiszer eredetű megbetegedések kivizsgálását, melyben részt vett a Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve is.

Az adatok összegzése és elemzése alapján megállapították, hogy 25-en betegedtek meg a gyanúsított élelmiszertől (paprikás sertésszelet galuskával), melyből 2011. 08. 04-én 164 adagot főztek, és 18-19 óra között fogyasztottak el, a tálalás elején. A kórokozó szalmonella baktériumokat 10 beteg székletéből mutatták ki. Az ételmintákat, a felhasznált alapanyagok mintáit, és a konyha különböző területeiről származó felülettisztasági mintákat az MgSzH laboratóriumában vizsgálták meg. Az ételkészítéshez felhasznált alapanyagok egyike sem tartalmazott szalmonellát. Nem fertőzőképes, elpusztult szalmonellát lehetett kimutatni a galuska ételmintájából.

Az összes konyhai dolgozó székletszűrése megtörtént és egy dolgozó bizonyult tünetmentes szalmonellahordozónak.

A tisztasági minták, a technológia és étkeztetési rendszer vizsgálata alapján megállapítható volt a konyhán a túlterhelés, a kapacitással nem arányos higiéniai helyzet, továbbá az önellenőrzési rendszer több hiányossága. A kórokozó ételbe kerülésének pontos folyamata utólag nem volt feltárható, azonban az egyidejűleg a konyháról étkezők körében jelentkező ételfertőzés kialakulásában a konyha felelőssége egyértelmű.

A konyhán a biztonságos üzemeléshez szükséges hatósági intézkedések végrehajtása és azok utóellenőrzése megtörtént. Az eseményt okozó étkeztető vállalkozással szemben az eljárás megkezdődött.


Friss hírek

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih
2022. június 29, szerda

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök. A szakemberek elrendelték az állatállomány forgalmi korlátozását és több mint 1700 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hibák kijavításáig az ellenőrzött kistermelői tevékenységét is felfüggesztette a Nébih.

Tovább >

A három déli megyében feloldotta a Nébih a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket
2022. június 27, hétfő

A három déli megyében feloldotta a Nébih a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében június eleje óta nem volt újabb madárinfluenza-kitörés, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) feloldotta az összes védőkörzetet. Bár a járványügyi helyzet jelenleg kedvező, ez azonban nem jelenti azt, hogy a járványvédelmi fegyelmen lazítani lehet.

Tovább >