null Lezajlott az első Termékmustra a húskészítmények kategóriájában

Lezajlott az első Termékmustra a húskészítmények kategóriájában

2021. december 7, kedd

A Nébih által szervezett virsli Termékmustra eredményeivel 10 termék márkatulajdonosa számára nyílt meg a lehetőség, hogy Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjeggyel tanúsítsa terméke kimagasló minőségét. Ezzel hivatalosan is kiválasztották a hazai piac kínálatának legjobbjait.

A Nébih által koordinált Termékmustra a KMÉ-védjegy része, amely során az arra méltó termékeket kiemelik a piaci kínálatból. A több lépcsőből álló komplex vizsgálati rendszerben a szakemberek többek között termékspecifikus laboratóriumi – a jogszabályoknál szigorúbb minőségi paraméterek tekintetében -  méréseket végeznek és csomagolástesztre is sor kerül. A folyamat egyik legizgalmasabb szakasza pedig, amikor a bírálók, meghatározott szempontrendszer alapján elvégzik a termékek ízére-illatára-állagára vonatkozó minőségi bírálatot.

Idén novemberben befejeződött a virslik mustrája, amely során a teljes kínálatból, 31 virsli jutott be a kóstolói szakaszba, majd 13 a csúcsbírálatra. A mustra különböző szakaszaiban elért vizsgálati eredmények és pontok összesítése alapján végül 10 termék „ért célba”. A kiválók közé – egy kivétellel – kizárólag hazai előállítású virslik kerültek.

Fontos kiemelni, hogy a virslik most még csupán a lehetőség kapujában állnak, hogy a KMÉ tanúsító védjeggyel igazolják kifogástalan minőségüket. Ahhoz, hogy bekerüljenek a hivatalosan is kiváló minőségű termékek közé, pályázniuk kell a védjegyre, amit többek között sikeres helyszíni auditot követően kaphatnak meg. 

A védjegyet már viselő termékekről minden információ megtalálható a KMÉ termékkeresőjének segítségével. A „lista” remélhetőleg hamarosan bővül a teljes tanúsítási folyamatot sikeresen teljesítő vajakkal is.


Friss hírek

2023. december 8, péntek

Felavatták a Nébih új állatházát és magas biztonsági fokozatú kutatólaboratóriumát

Dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár és Dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke felavatta Magyarország egyik legnagyobb állatházát és magas biztonsági fokozatú (BSL-3-as szintű) kutatólaboratóriumát Gödöllőn. A fejlesztés a hazai kutatások támogatása érdekében jött létre. A létesítményben az állatbetegségek kórokozóit vizsgálják, valamint vakcina kipróbálási vizsgálatok zajlanak majd.

Tovább >

2023. december 8, péntek

Szigorodnak az antibiotikumok felírásának követelményei az élelmiszer-termelő állatok esetében

A Nébih felhívja az élelmiszer-termelő állatokat kezelő állatorvosok figyelmét, hogy a vonatkozó rendelet* értelmében 2024. január 1-től élelmiszer-termelő állatok számára antibiotikumot kizárólag hatósági engedéllyel rendelkező állatorvos írhat fel.

Tovább >