null Lezajlott az első Termékmustra a húskészítmények kategóriájában

Lezajlott az első Termékmustra a húskészítmények kategóriájában

2021. december 7, kedd

A Nébih által szervezett virsli Termékmustra eredményeivel 10 termék márkatulajdonosa számára nyílt meg a lehetőség, hogy Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjeggyel tanúsítsa terméke kimagasló minőségét. Ezzel hivatalosan is kiválasztották a hazai piac kínálatának legjobbjait.

A Nébih által koordinált Termékmustra a KMÉ-védjegy része, amely során az arra méltó termékeket kiemelik a piaci kínálatból. A több lépcsőből álló komplex vizsgálati rendszerben a szakemberek többek között termékspecifikus laboratóriumi – a jogszabályoknál szigorúbb minőségi paraméterek tekintetében -  méréseket végeznek és csomagolástesztre is sor kerül. A folyamat egyik legizgalmasabb szakasza pedig, amikor a bírálók, meghatározott szempontrendszer alapján elvégzik a termékek ízére-illatára-állagára vonatkozó minőségi bírálatot.

Idén novemberben befejeződött a virslik mustrája, amely során a teljes kínálatból, 31 virsli jutott be a kóstolói szakaszba, majd 13 a csúcsbírálatra. A mustra különböző szakaszaiban elért vizsgálati eredmények és pontok összesítése alapján végül 10 termék „ért célba”. A kiválók közé – egy kivétellel – kizárólag hazai előállítású virslik kerültek.

Fontos kiemelni, hogy a virslik most még csupán a lehetőség kapujában állnak, hogy a KMÉ tanúsító védjeggyel igazolják kifogástalan minőségüket. Ahhoz, hogy bekerüljenek a hivatalosan is kiváló minőségű termékek közé, pályázniuk kell a védjegyre, amit többek között sikeres helyszíni auditot követően kaphatnak meg. 

A védjegyet már viselő termékekről minden információ megtalálható a KMÉ termékkeresőjének segítségével. A „lista” remélhetőleg hamarosan bővül a teljes tanúsítási folyamatot sikeresen teljesítő vajakkal is.


Friss hírek

2024. május 17, péntek

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Tovább >

2024. május 16, csütörtök

Új űrlappal válik egyszerűbbé a szőlőiskolai üzemeltetők ügyintézése

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szőlőiskolát üzemeltetők figyelmét a hivatal honlapján elérhető új nyomtatványra. A Nébih a ‒ többpéldányos, papíralapú űrlap helyett használható ‒ elektronikus nyilvántartási lapot a termelők terheinek csökkentése érdekében hozta létre. A szőlőiskolában felhasznált szaporítóanyagokról szóló nyomtatványt az őstermelők postai úton is, a cégek és az egyéni vállalkozók pedig elektronikusan küldhetik be. A leltár és címkerendelés adatait július 31-ig, a szaporítási jelentés adatait viszont már május 20-ig várja a hivatal.

Tovább >