null Lakossági tájékoztatás ír eredetű sertéshús és hústermékek ügyében

Lakossági tájékoztatás ír eredetű sertéshús és hústermékek ügyében

Lakossági tájékoztatás ír eredetű sertéshús és hústermékek ügyében
2008. december 10, szerda

A lengyel hatóságtól december 9-én érkezett tájékoztatás szerint, ír eredetű sertés hús érkezett Lengyelországon keresztül Magyarországra, egy érdi hűtőházhoz. Az értesítést követően az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság haladéktalanul helyszíni ellenőrzést végzett a megnevezett létesítményben. Az ellenőrzés során megállapításra került, hogy négy szállítmány dioxin szennyezettségre gyanús termék érkezett, összesen 71.342 kg mennyiségben. Az érintett termékek hazai forgalmazásra nem kerültek, a vállalkozás a teljes mennyiséget Romániába szállította. Az üggyel kapcsolatban a magyar főállatorvos értesítette a román főállatorvost.

Ugyancsak hírt kapott a magyar hatóság a bejelentési kötelezettségnek eleget tévő, felelős hazai élelmiszervállalkozótól, a Kaiser Food Kft.-től, hogy ír eredetű sertésmájat vett át a riasztást megelőző időszakban, két tételt, összesen 42.646 kg mennyiségben. Az egyik szállítmányból 14.582 kg-ot – más eredetű alapanyaggal együtt – felhasznált a cég márkaneve alatti és kereskedelemi láncok részére gyártott, saját márkás májas húskészítmények előállításához.
A fennmaradó mennyiséget a hatóság zárolta. Az ír eredetű alapanyagot is tartalmazó késztermékből összesen 77 tonnát gyártott a hazai üzem, amelyből a cég Pest megyei raktárában fellelhető 20 tonna terméket a hatóság zárolta, a kereskedelmi forgalomba került 57 tonna ügyében a Kaiser Food Kft. értesítette kereskedelmi partnereit, melyben megadta az érintett termékek listáját és elrendelte a gyártói felelősség keretében a termékek forgalomból való kivonását. A Kaiser Food Kft. a szennyezettségre gyanús alapanyagból és az azok felhasználásával előállított késztermékekből laboratóriumi vizsgálat céljára mintát vett, azok eredményének ismeretében dönt a termékek további felhasználásáról, forgalmazásáról vagy ártalmatlanításáról.


Friss hírek

Pizzériát függesztett fel azonnali hatállyal a Nébih
2022. május 18, szerda

Pizzériát függesztett fel azonnali hatállyal a Nébih

Egy budapesti pizzéria ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A szakemberek által feltárt hibák és hiányosságok, például az általános takarítatlanság, a nagy mennyiségű élő csótány jelenléte a főzőtérben, a szakosított tárolás hiánya, az egység tevékenységének azonnali felfüggesztését indokolták.

Tovább >

Sikeres volt az első halőri kerekasztal-beszélgetés
2022. május 17, kedd

Sikeres volt az első halőri kerekasztal-beszélgetés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – mint országos halgazdálkodási hatóság és mint az Állami Halőri Szolgálat szakmai irányítója – szervezésében 2022. május 12-én rendezte meg az első halőrzési kerekasztal-beszélgetést. A rendezvény legfőbb célja volt, hogy a szakemberek megkeressék azokat az együttműködési pontokat, amelyek a halak és élőhelyük védelme érdekében megerősítik a hazai halőrzést, annak társadalmi elfogadottságát, támogatottságát.

Tovább >