null Lakossági bejelentés alapján függesztették fel több pizzéria működését Bács-Kiskun megyében

Lakossági bejelentés alapján függesztették fel több pizzéria működését Bács-Kiskun megyében

Lakossági bejelentés alapján függesztették fel több pizzéria működését Bács-Kiskun megyében
2012. augusztus 23, csütörtök

Lakossági bejelentés alapján az elmúlt napokban négy pizzéria működésének felfüggesztéséről is rendelkezett a területileg illetékes élelmiszer-biztosági hatóság Bács-Kiskun megyében.

Az egyik pizzériában (Tompa) – a nem megfelelő élelmiszerbiztonsági körülmények miatt – a hatóság még májusban felfüggesztette az ételkészítést, valamint az étel és ital kiszolgálást, és az üzemelés megkezdését a hatósági hozzájárulás ismételt megszerzéséhez kötötte. Az üzemeltető az ismételt hozzájárulásért nem jelentkezett, azonban augusztus elején lakossági panaszbejelentés érkezett arról, hogy a pizzéria működik. A soron kívül elvégzett ellenőrzés az eredeti hibák fennállását és az érvényes határozat megsértését állapította meg, emiatt újból felfüggesztésre került a pizzéria tevékenysége. Emellett az üzemeltető többszázezer forintos élelmiszerlánc felügyeleti bírság megfizetésének néz elébe.

A másik három (egy kiskunmajsai, és két kiskunhalasi) pizzéria szabálytalan tevékenységéről is lakossági bejelentés érkezett a hatóságokhoz. Az azonos tulajdonoshoz köthető kft-k által üzemeltetett pizzériákat a rendőrség koordinálásával egyidejűleg ellenőrizték a hatóságok és a közüzemi szolgáltatók. Utóbbiak, a helyszínen tapasztalt szabálytalanságok miatt, az elektromos-áram, víz és gáz-szolgáltatás azonnali megszüntetése, lekötése mellett döntöttek. A közművek lezárásával az alapvető, élelmiszerbiztonsági szempontból fontos üzemeltetési feltételek megszűntek, így az élelmiszerlánc felügyeleti hatóság a pizzériák működését – a feltételek megteremtéséig – azonnali hatállyal megtiltotta.

A lakosság és a hatóság hatékony együttműködését bizonyítja, hogy valamennyi eset felderítésére közérdekű bejelentés alapján került sor. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a hasonló esetek eredményes felkutatása érdekében indította el zöldszámát (06-80/a nébih, azaz 06-08/263-244), melyre a jövőben is várjuk a közérdekű bejelentéseket.
 

Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság


Friss hírek

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!
2022. augusztus 2, kedd

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!

Sokan szeretnék házi kedvencüket magukkal vinni a külföldi nyaralásra. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a kisállat utaztatásra is léteznek egységes Európai Uniós szabályok, a különböző országok pedig speciális feltételeket is előírhatnak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a kutyák, macskák és görények külföldi utaztatásáról.

Tovább >

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban
2022. július 19, kedd

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban

A Szupermenta termékteszt programban étrend-kiegészítőket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A laboratóriumi vizsgálatok szerint a csomagoláson ígért omega-3 zsírsavak mennyisége minden étrend-kiegészítő esetében megfelelt a jelölt értéknek. A 21 tesztelt termék közül azonban 17-nél fordultak elő jelölési hibák, és több esetben a felhasznált adalékanyagok minősége sem felelt meg az uniós specifikációs rendelet előírásainak.

Tovább >