null Közös ellenőrzés

Közös ellenőrzés

Közös ellenőrzés
2021. október 22, péntek

A tűzifavásárlók becsapására „szakosodott” alkalmi vállalkozásokra csapott le közös akcióban a Zala Megyei kormányhivatal és a Nébih. A hatóságok több millió forint bírságot szabtak ki és arra figyelmeztetik a vásárlókat, hogy a rendkívül előnyösnek tűnő ajánlatok rendszerint valótlanok.

A Zala Megyei Kormányhivatal Közlekedési, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztálya, mint illetékes közlekedési hatóság a Nébih erdészeti szakembereivel közös figyelemfelhívó akciót szervezett szeptemberben.

A közös ellenőrzés apropója, hogy még nem minden fogyasztó fogadta meg a Nébih „Tűzifát csak okosan!” kampányának tanácsait és még csak most kezdi el beszerezni téli tüzelőjét. Ebben az időszakban sajnos fokozottan megjelennek a látszólagos tűzifa értékesítő vállalkozások, erőre kapnak a fogyasztókat megkárosító értékesítési gyakorlatok.

Ahogy arról korábban is írtunk, a hatóság tapasztalatai szerint a vásárlók elsősorban a helyi újságok hirdetési rovataiból, illetve az internetes fórumokról gyűjtenek – első olvasásra rendkívül előnyösnek tűnő – ajánlatokat. Ezekben jellemzően rendkívül olcsón, nagyon jó minőségű, száraz, akciós tűzifát kínálnak eladásra, néha ingyenes szállítással. Sajnos az eladók megbízhatóságának vizsgálatára már jóval kisebb hangsúlyt fektetnek a leendő vásárlók. Amikor azonban megérkezik a kisteherautó, és leborítják a fát, többnyire kiderül, hogy az kevesebb is, vizesebb is, vagy akár nem is olyan fafajú, mint amit rendeltek. 

Ne feledjük, hogy Magyarországon csak erdőgazdálkodók vagy a hatósági nyilvántartásba a tevékenységük megkezdése előtt bejelentkezett személyek, cégek végezhetnek tűzifa árusítást. Ezt a hatóság által kiadott regisztrációs számukkal igazolják. A tűzifa szállításához is szükséges a speciális szigorú számadású szállítójegy, melyen megjelenik az FA-AA betűkód és hét számjegy. Amikor az eladó kiszállítja a faanyagot, akkor kérjük el ezt tőle, hiszen a vásárlónak is alá kell írnia a dokumentumot és az első példányt neki kell megkapnia. Ezen ellenőrizhetők mind az eladó, mind a tűzifa részletes adatai, ismérvei.

Az ellenőrök most is találkoztak olyan tűzifaárussal, aki a piaci árnál drágábban kínált eladásra kemény lombos tűzifaként frissen vágott puha fát, aminek felhasználhatósága, fűtőértéke elenyésző. A faanyag legális eredete se volt tisztázható az ellenőrzés során, ezért a hatóság azt zár alá vette. Gyakorlatilag a vevő olcsóbban tudott volna bármilyen legális forrásból jó minőségű száraz, akár konyhakész tűzifához jutni, ha előzetesen tájékozódik.

A közlekedési hatóság szakembereinek számos esetben kellett intézkedniük a tűzifarakomány nem megfelelő rögzítése vagy a rakomány rögzítésének teljes hiánya, illetve túlsúlya miatt. Ezen halmozott mulasztások mellett egy szállító járművet soron kívüli műszaki vizsgálatra is berendeltek. 

A közlekedési hatóság ellenőrei valamennyi érintett járművezetőt figyelmeztették a túlsúly megelőzésének, a szállító járművek megfelelő műszaki állapotának és a rakomány megfelelő rögzítésének fontosságára, hiszen ezen mulasztások 2021 februárjától közigazgatási szabályszegésnek minősülnek és nagy összegű bírsággal járnak. 

Az akció alapján elmondható, hogy a lakossági tűzifaellátást végző tehergépjárművek általános műszaki állapota a közepesnél rosszabb, ráadásul a fuvarköltségek csökkentése érdekében azokat jelentősen túlterhelik. A szakemberek felhívták a figyelmet, hogy ezek a gépjárművek a benne utazókra és a közúti közlekedésben résztvevő minden más szereplő számára is jelentősen balesetveszélyesek, az őszi időjárás beköszöntével fokozott kockázatot jelentenek a közutakon.
Az együttműködő hatóságok több esetben találtak tisztázatlan eredetigazolású faanyagot, szállításra alkalmatlan vagy túlterhelt járműveket, ezért több millió forint értékű bírságot szabtak ki. 
 


Friss hírek

Helyzetjelentés az illegális fakitermelésekről és kereskedelemről
2022. április 25, hétfő

Helyzetjelentés az illegális fakitermelésekről és kereskedelemről

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a járványhelyzet ellenére is fokozni tudta fellépését a faanyagkereskedelmi lánc hatékony felügyelete érdekében. A 2021-ben folytatott ellenőrzések számadatai és az illegális fakitermelés kockázatával kapcsolatos aktuális statisztikai adatok összefoglalója - immár az elmúlt öt év tapasztalatait alapul véve - a Nébih honlapján olvashatók.

Tovább >

Közeleg az erdei faválasztékok készletének nyilvántartásba vételi határideje!
2022. január 14, péntek

Közeleg az erdei faválasztékok készletének nyilvántartásba vételi határideje!

A faanyag kereskedelmi lánc szereplőknek nyilvántartásba kell venniük az üzleti év első napja szerinti nyitó erdei faválaszték készletet az üzleti év első hónapjának végéig. Mivel a legtöbb gazdasági szervezet, gazdálkodó esetében ezen első napnak január 1-e minősül, így esetükben a határidő 2022. január 31 én jár le. A kötelezettség teljesítéséhez gyors és biztos megoldást nyújt a Nébih saját elektronikus rögzítő felülete.

Tovább >