null Közlemény országos vadászati ellenőrzésről

Közlemény országos vadászati ellenőrzésről

2014. február 4, kedd

2012. február 4-én a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatóság Vadászati és Halászati Osztályának koordinálásával országos átfogó vadászati ellenőrzést tartanak a megyei kormányhivatalok, a megyei rendőrhatóságok és az állategészségügyi hatóság megyei szervezetei.

A hatóságok az ország teljes területén, azonos időben, jelentős létszámmal felvonulva megyénként kettő-hét társas vadászat előírások szerinti megtartását, a biztonságos vadászat személyi és tárgyi feltételeinek meglétét vizsgálják. Az ellenőrzések elsősorban a társas apró és nagyvad vadászatokat érintik. Országosan ötven ellenőrzésre kerül sor, az alábbi bontásban: tizenkét nagyvad, harmincnégy apróvad és négy egyéb apróvad társas vadászat.

Az egységes hatósági fellépés elsődleges célja, hogy felhívja a vadászok, vadászatra jogosultak figyelmét a vonatkozó jogszabályi rendelkezések és etikai normák betartásának fontosságára, elősegítve ezzel a vadászatnak – jelen esetben a társas vadászatnak – mint fokozott veszéllyel járó tevékenység biztonságos gyakorlását. Az átfogó ellenőrzés célja továbbá az elejtett vad köz-, vagy magán célú élelmiszerként történő biztonságos felhasználás feltételeinek ellenőrzése is.

A vadászati hatóság távlati célja a társhatóságokkal lefolytatott ellenőrzésekkel az, hogy megjelenésével, intézkedéseivel segítsen megelőzni, majd felszámolni a sajnálatos vadászbaleseteket, valamint, hogy az elejtett vad – a nyomon követhetőség szabályait betartva – biztonságos, minőségi élelmiszerként kerüljön a fogyasztó asztalára.

A helyszíni ellenőrzéseken a vadászati hatóság ötvennégy, a rendőrhatóság ötvenegy, az állategészségügyi hatóság pedig tizenhét fővel vesz részt.

Az országos átfogó vadászati ellenőrzés tapasztalatairól a vadászati hatóság a későbbiekben tájékoztatja a nyilvánosságot.

 

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >