null Közlemény országos vadászati ellenőrzés eredményeiről

Közlemény országos vadászati ellenőrzés eredményeiről

Közlemény országos vadászati ellenőrzés eredményeiről
2012. február 8, szerda

Mintegy 38 vadászatra jogosultat és 289 vadászt ellenőriztek 2012. február 4-én a megyei vadászati hatóságok, a rendőrhatóság és az állategészségügyi hatóság közreműködésével. Az országos átfogó vadászati ellenőrzést a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) koordinálta.

A kedvezőtlen időjárás miatt – az eredetileg tervezett – 50 ellenőrzés helyett összesen 15 megye 38 vadászatra jogosultját érintette az országos akció. Az ellenőrzés alá vont társas vadászatok közül 6 nagyvad, valamint 32 apróvad, illetve egyéb apróvad vadászat helyszínén jelentek meg a hatóságok képviselői. Az ellenőrzésben a megyei vadászati hatóságok 33, a rendőrhatóság 48, míg az állategészségügyi hatóság 7 fővel képviseltette magát. Az ellenőrzések menetét az MgSzH Földművelésügyi Igazgatósága részéről 3 fő felügyelte. Az ellenőrzések alkalmával kirívóan súlyos szabálysértést nem tapasztaltak a szakemberek.

A vizsgáltok során elsősorban a nagyvad társas vadászatokat bejelentő vadászatra jogosultakat ellenőrizték, mivel ezen vadászatok a vadászatra jogosult részéről körültekintőbb szervezést, lebonyolítást, míg a vadászoktól még nagyobb megfontoltságot, fegyelmet követelnek. Azon megyékben, ahol társas nagyvad vadászatot nem jelentettek be apróvad, illetve egyéb apróvad vadászatokat ellenőriztek. A kedvezőtlen időjárás miatt több ellenőrzött vadászatnál is az összegyűlt résztvevők a vadászat elhalasztása és – a vad óvása érdekében – az etetőhelyek feltöltése mellett döntöttek.

Összefoglalva elmondható, hogy – dacára a kedvezőtlen időjárási körülményeknek – az országos vadászati ellenőrzés elérte célját, bíztató előrejelzése, eredményes főpróbája volt több hatóság hatékony együttműködésének a jövőt illetően. Örömteli, hogy az ellenőrzés során sem a vadászatra jogosultak, sem pedig a vadászok részéről nem tapasztaltak kirívó szabálytalanságot és szigorúbb hatósági intézkedés megtételére sem volt szükség.

A vizsgálatokkal kapcsolatos további részletek elérhetőek az alábbi linken.

 

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal


Friss hírek

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih
2022. június 29, szerda

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök. A szakemberek elrendelték az állatállomány forgalmi korlátozását és több mint 1700 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hibák kijavításáig az ellenőrzött kistermelői tevékenységét is felfüggesztette a Nébih.

Tovább >

A három déli megyében feloldotta a Nébih a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket
2022. június 27, hétfő

A három déli megyében feloldotta a Nébih a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében június eleje óta nem volt újabb madárinfluenza-kitörés, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) feloldotta az összes védőkörzetet. Bár a járványügyi helyzet jelenleg kedvező, ez azonban nem jelenti azt, hogy a járványvédelmi fegyelmen lazítani lehet.

Tovább >