null Közlemény - NÉBIH zöld szám a boltokban

Közlemény - NÉBIH zöld szám a boltokban

Közlemény - NÉBIH zöld szám a boltokban
2012. augusztus 8, szerda

Az Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért Felelős Államtitkárság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közös levélben fordult a legnagyobb Magyarországon működő élelmiszer-forgalmazó áruházláncokhoz azért, hogy hozzájárulásukat és közreműködésüket kérjék a NÉBIH zöld szám hirdetés üzleteikben történő elhelyezéséhez. A Hivatal márciusban indította el az ingyenes hívható zöldszám szolgáltatását, melyen keresztül a fogyasztók az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos panaszaikat egyszerűen és gyorsan bejelenthetik.

Az élelmiszerlánc-biztonsági szabálytalanság észlelése esetén a 06-80/ a nébih, azaz a 06-80/263-244-es számot kell hívni. A bejelentéseket hétfőtől-csütörtökig 8:00-tól 16:30-ig, pénteken 8:00-tól 14:00-ig fogadják a Hivatal munkatársai, míg éjszaka üzenetrögzítő rögzíti a beérkező panaszokat. A hatékony eljárás érdekében a bejelentéskor szükséges megadni például a vásárlás helyét, az üzlet megnevezésével és címével; a vásárlás idejét; az élelmiszer és a gyártó pontos megnevezését; a termék gyártási számát; valamint minőség-megőrzési idejét. A lakossági telefonok lehetőséget teremtenek arra, hogy az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek gyorsan, célzottabban reagálhassanak egy-egy problémára.

A kezdeményezéssel a Hivatal célja, hogy a lakosság a zöld szám szolgáltatással kapcsolatosan minél szélesebb körű tájékoztatást kapjon. Úgy véljük, közvetlenül az élelmiszerüzletekben elhelyezett hatósági hirdetmény kiválóan szolgálhatja ezt a célt. A kihelyezésre szánt plakátokat és matricákat az élelmiszer-vállalkozások által igényelt példányszámban a NÉBIH térítésmentesen biztosítja. Amennyiben az élelmiszer áruházláncok csatlakoznak a kezdeményezéshez, a vásárlók várhatóan szeptembertől találkozhatnak a NÉBIH zöldszám hirdetéseivel a résztvevő üzletekben.
 


Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal


Friss hírek

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!
2022. augusztus 2, kedd

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!

Sokan szeretnék házi kedvencüket magukkal vinni a külföldi nyaralásra. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a kisállat utaztatásra is léteznek egységes Európai Uniós szabályok, a különböző országok pedig speciális feltételeket is előírhatnak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a kutyák, macskák és görények külföldi utaztatásáról.

Tovább >

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban
2022. július 19, kedd

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban

A Szupermenta termékteszt programban étrend-kiegészítőket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A laboratóriumi vizsgálatok szerint a csomagoláson ígért omega-3 zsírsavak mennyisége minden étrend-kiegészítő esetében megfelelt a jelölt értéknek. A 21 tesztelt termék közül azonban 17-nél fordultak elő jelölési hibák, és több esetben a felhasznált adalékanyagok minősége sem felelt meg az uniós specifikációs rendelet előírásainak.

Tovább >