null Közlemény - Időszerű a lemosó permetezés a gyümölcsösökben

Közlemény - Időszerű a lemosó permetezés a gyümölcsösökben

2013. március 19, kedd

A tél végén, ahogy az időjárás lehetővé teszi, megkezdődhet a metszés. A fák tisztogatását és az ápolási munkákat (metszés, beteg növényi részek-, gyümölcsmúmiák eltávolítása) követően indokolt lehet az egyik legfontosabb növényvédelmi teendő, a lemosó permetezés végrehajtása. E feladatról nyújt részletes tájékoztatást honlapján a NÉBIH.

A rügyfakadás előtt nagy lémennyiséggel, lemosásszerűen végzett permetezéssel elpusztíthatók a vázágakon, a kéreg-repedésekben, valamint a rügyek felületén lévő kórokozók (pl. körtevarasodás, monília, levélfodrosodás) szaporító képletei, továbbá gyéríthetők a különböző kártevő atkák és rovarok, köztük a levéltetvek, pajzstetvek és gyümölcsmolyok áttelelő alakjai.

Bár a védekezés elsősorban a gyümölcsfák károsítói ellen irányul, azonban nem szabad megfeledkezni a bogyós gyümölcsűek (málna, ribiszke, köszméte) és a szőlőtőkék permetezéséről sem.

A permetezés előtti teendőkről, a permetezés időzítéséről, végrehajtásáról, valamint a védekezési lehetőségekről is részletesen olvashatnak

 
Növény-, Talaj – és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >