null Közel három tonna lejárt szavatosságú terméket foglaltak le a Nagybani Piacon

Közel három tonna lejárt szavatosságú terméket foglaltak le a Nagybani Piacon

Közel három tonna lejárt szavatosságú terméket foglaltak le a Nagybani Piacon
2011. október 12, szerda

Nagy mennyiségű lejárt élelmiszerkonzervet, valamint láthatóan meghamisított dátumjelzésű élelmiszereket foglaltak le 2011. szeptember 27-én a Nagybani Piac egyik üzletében tartott ellenőrzésen a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság munkatársai.

A hatóság szakemberei 718 kg lejárt szavatosságú élelmiszert azonnal megsemmisítettek, az üzlet működését további intézkedésig megtiltották, a feltételezhetően meghamisított dátumjelzésű élelmiszerekből pedig – további vizsgálatok lefolytatásához – mintát vettek. A piactéri üzlet átvizsgálását követően 2011. szeptember 30-án a hatóság munkatársai a vállalkozó raktárában is ellenőrzést tartottak. Összesen mintegy 5800 db (2900 kg) terméket foglaltak le és semmisítettek meg.

Az eredeti jelölések eltávolításához különféle módszereket alkalmaztak: egyes esetekben a konzervdobozok fedlapját fémszínű festékkel festették le, így takarva el az eredeti dátumjelzést, majd a konzervdobozokra új dátumot nyomtattak. Más termékeknél a nyomtatott dátumjelölésnek csak 1-1 karakterét mosták le vegyszerrel, majd írták át, pl. 2010-rő1 2013-ra. Példátlan eset, hogy egy eredetileg 2002-ben lejárt meggybefőtt minőségmegőrzési idejét 2013-ra változtatták, azaz 11 évvel meghosszabbították.
Az ügyben a hatóság rendőrségi feljelentést tett. A vállalkozó több millió forintos bírságra számíthat.

 

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája


Friss hírek

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih
2022. június 29, szerda

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök. A szakemberek elrendelték az állatállomány forgalmi korlátozását és több mint 1700 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hibák kijavításáig az ellenőrzött kistermelői tevékenységét is felfüggesztette a Nébih.

Tovább >

A három déli megyében feloldotta a Nébih a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket
2022. június 27, hétfő

A három déli megyében feloldotta a Nébih a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében június eleje óta nem volt újabb madárinfluenza-kitörés, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) feloldotta az összes védőkörzetet. Bár a járványügyi helyzet jelenleg kedvező, ez azonban nem jelenti azt, hogy a járványvédelmi fegyelmen lazítani lehet.

Tovább >