null Közel három tonna lejárt szavatosságú terméket foglaltak le a Nagybani Piacon

Közel három tonna lejárt szavatosságú terméket foglaltak le a Nagybani Piacon

2011. október 12, szerda

Nagy mennyiségű lejárt élelmiszerkonzervet, valamint láthatóan meghamisított dátumjelzésű élelmiszereket foglaltak le 2011. szeptember 27-én a Nagybani Piac egyik üzletében tartott ellenőrzésen a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság munkatársai.

A hatóság szakemberei 718 kg lejárt szavatosságú élelmiszert azonnal megsemmisítettek, az üzlet működését további intézkedésig megtiltották, a feltételezhetően meghamisított dátumjelzésű élelmiszerekből pedig – további vizsgálatok lefolytatásához – mintát vettek. A piactéri üzlet átvizsgálását követően 2011. szeptember 30-án a hatóság munkatársai a vállalkozó raktárában is ellenőrzést tartottak. Összesen mintegy 5800 db (2900 kg) terméket foglaltak le és semmisítettek meg.

Az eredeti jelölések eltávolításához különféle módszereket alkalmaztak: egyes esetekben a konzervdobozok fedlapját fémszínű festékkel festették le, így takarva el az eredeti dátumjelzést, majd a konzervdobozokra új dátumot nyomtattak. Más termékeknél a nyomtatott dátumjelölésnek csak 1-1 karakterét mosták le vegyszerrel, majd írták át, pl. 2010-rő1 2013-ra. Példátlan eset, hogy egy eredetileg 2002-ben lejárt meggybefőtt minőségmegőrzési idejét 2013-ra változtatták, azaz 11 évvel meghosszabbították.
Az ügyben a hatóság rendőrségi feljelentést tett. A vállalkozó több millió forintos bírságra számíthat.

 

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája


Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >