null KÖSZ 2019-2020 – megvannak a döntősök

KÖSZ 2019-2020 – megvannak a döntősök

2019. november 12, kedd

Lezárult a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020 elődöntő szakasza és kiderült, melyik 12 közétkeztető csapat jutott tovább a döntőbe. Az október 12-én és 13-án, valamint november 9-én és 10-én tartott eldöntőkön 39 csapat állt a konyhapultok mögé. Közülük a legjobb 12 vehet részt a döntőben, ami 2020. február 6-án, a Sirha kiállításon lesz.

A KÖSZ 2019-2020 verseny a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös szervezésű szakmai eseménye. A megmérettetés témája ezúttal a „nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében” volt.

A verseny célja többek között a hagyományos ízek, ételek modernizálása, az étkezési kultúra fejlesztése, valamint az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek megismertetése.

A háromfordulós – selejtezőből, elődöntőkből és döntőből álló – versenyre 3+1 fős csapatok (1-1 irányító, szakács, segítő és tartalékos) nevezhettek, a csapattagok között legalább egy 35 év alatti közreműködővel. A versenyzőknek 3 fogásos, a közétkeztetésben is elkészíthető, felnőtteknek szánt menüt kellett megtervezniük, amely előételből vagy levesből, főételből és desszertből áll.

A menüsorok egyik kötelező eleme a friss alapanyagokból készült lecsó (zsiradék, hagyma, paprika, paradicsom), míg az előírt alapanyagok között, a méz mellett, a hazai nyári, friss idényzöldségek és idénygyümölcsök közül kellett felhasználni legalább kettőt. Újdonság, hogy nem csak kötelezően felhasználandó, hanem tiltott alapanyagokat is meghatároztak a szervezők. E körben az édesítőszerek, az ízfokozók, az élelmiszer színezékek, valamint az ezek valamelyikét hozzáadott formában tartalmazó összetett alapanyagok szerepeltek. Az ételsor elkészítéséhez az összes felhasznált alapanyag nettó beszerzési értéke nem haladhatta meg az egy étkezőre jutó nettó 550 Ft‐ot.

Az elődöntőbe összesen 39 csapat jutott be az ország minden szegletéből. Többek között budapesti, győri, hódmezővásárhelyi, kaposvári, nagykanizsai, pécsi és rácalmási szakácsok mérték össze tudásukat. A november 10-én lezárult elődöntő szakasz alapján a legjobb 12 páros vehet részt a döntőben, ha addig legalább 50 adagban a zsűri előtt megfőzik és kitálalják versenymenüjüket. A döntővel párhuzamosan a szervezők a közétkeztetők részére immár hagyományosan szakmai konferenciát tartanak 2020. február 6-án a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és Horeca kiállításon.A versenyről további információk olvashatóak oldalunkon: https://portal.nebih.gov.hu/hu/kozetkeztetesi-szakacsverseny

Döntőbe jutott csapatok (a csapattagok neve, a versenymenü és a pontszám a letölthető mellékletben olvasható)

  1. Hungast Bakony Gaszt, Veszprém
  2. Hungast Pécs, Pécs
  3. Melódin Róbert, Budapest XIII.
  4. Hungast Budapest, Budapest
  5. Melódin K&H, Budapest IX.
  6. RC Team, Budapest XXII.
  7. Deutsche Schule, Budapest
  8. Prizma 44, Békéscsaba
  9. Eurest Győr, Győr
  10. Eurest Rácalmás, Rácalmás
  11. Eurest Szeged, Szeged
  12. Zrínyi harcosai, Kaposvár

Tartalék csapatok:

  • GasztVitál Miskolc, Miskolc
  • Szalki csapat, Szalkszentmárton

Kapcsolódó anyagok:
háttéranyag a versenyről
döntőbe jutott csapatok és versenymenüjük
2019.10.12-13. - elődöntő - képek tömörítve
2019.11.09-10. - elődöntő - képek tömörítve


2019.10.12-13-ai elődöntő napok


2019.11.9-10-i elődöntő napok


Friss hírek

2025. április 13, vasárnap

Változtak az RSZKF vírus miatt elrendelt hazai intézkedések

A fertőzött telepek felszámolása után is rendkívül fontos a ragadós száj- és körömfájás vírus elleni védekezés. Ezért több szigorításról, vagy annak fenntartásáról is döntött a hatóság a már felszámolt telepek körüli védő- és megfigyelési körzetekben, valamint további korlátozás alá eső területeken: a fogékony állatok továbbra is csak zártan tarthatók, tilos a legeltetés és a telepeken kívüli külső szolgáltatók által végzett állatgondozási tevékenység (pl. nyírás. körmölés), az állatok csak laborvizsgálat után szállíthatóak vágóhídra, és a kilőtt vadak is csak negatív laboreredménnyel feldolgozhatóak.

Tovább >

2025. április 10, csütörtök

Útmutató a Nemzeti Talajtani Adatbázis gazdálkodói lekérdező felületéről

A Nemzeti Talajtani Adatbázis segítségével a gazdálkodók hozzáférhetnek földjeik talajvizsgálati adataihoz és nyomon követhetik azok állapotát. A rendszerhasználatának feltétele, hogy a gazdálkodó rendelkezzen a Magyar Államkincstár (MÁK) ügyfélazonosítóval. A Nébih rövid útmutatóval is segíti az online felület használatát.

Tovább >