null Kősüllő (Sander volgensis)

Kősüllő (Sander volgensis)

Kősüllő (Sander volgensis)
2016. március 21, hétfő

Herman Ottó megfogalmazásában „…az oldalakban álló nyolcz keresztbefutó pászta határozott rajzú, kirivó…”

2011-ben az év hala volt ez a közismert őshonos halunk, melynek beceneve a „köves”, és a horgászok egymás között leginkább így emlegetik. Kedveli a gyengén áramló vizeket, de jelentős állományai alakulhatnak ki a holtmedrekben is. Az elmocsarasodott vizekben nem él meg.

Megnyúlt, aránylag alacsony, de a süllőnél magasabb hátú, oldalról lapított testű ragadozóhal. Feje hosszú, csúcsba nyíló szája és a szeme nagy. Szájában erős fogak ülnek, de a többi közül kiemelkedő ebfogai csak a 10-15 centiméternél kisebb, fiatal példányoknak vannak.

Zöldesszürke oldalát határozottabb vonalú sötét harántsávok tarkítják. Legjobban rokona, a süllő hasonlít hozzá, de annak orra és teste nyújtottabb, oldalainak harántsávozása szabálytalanabb és elmosódottabb, a szája nagyobb, és a kifejlett példányoknak ebfoga van. A nagyobbak testhossza 30, ritkán 40 cm.
Szaporodása márciustól júniusig is eltarthat, ikráit a növényekkel benőtt sekély vizekben rakja le, melyeket a szülők magukra hagynak. 

Szinte állandó takarásban élnek, kedvelik a félhomályt, emiatt horgászatuk is hajnalban vagy az esti órákban a legeredményesebb. Ősszel nagyobb csapatokba verődnek, és nemcsak a felszín közelében, hanem a mélyebb területeken - akár 10-12 méter mélységben – található meg bandájuk.

Húsa kitűnő ízű, királyi rokonjáéval a fogassüllő húsával egyenértékű.


A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény szerint méret- és mennyiségi korlátozás, fogási tilalmi idő vonatkozik rá.

Fajlagos tilalmi ideje 03.01-06.30-ig tart, a kifogható halak mérettartománya legalább 25 cm, a naponta kifogható mennyiség 3 db.

Kedves Horgászok!
Jogosulatlan halászattal, horgászattal, továbbá az állami halőri szolgálat feladatvégzését érintő bejelentését az alábbi e-mail címen tehetik meg: allamihalor@nebih.gov.hu

A bejelentéshez az alábbi adatok megadását kérjük
Megye, település, vízterület (lehetőség szerint pontos, víztérkód) megnevezése
Bejelentő neve (nem kötelező)
Címe (nem kötelező)
Elérhetősége (telefon, e-mail cím) (nem kötelező)
Bejelentett adatok megadása (ki, hol, mikor, mit?)

 


Kősüllő (Sander volgensis)


Friss hírek

Pest és Veszprém megyét is utolérte a fokozott tűzveszély
2022. június 29, szerda

Pest és Veszprém megyét is utolérte a fokozott tűzveszély

A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt 2022. június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak. A tűzgyújtási tilalom érvényben marad Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

Tovább >

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih
2022. június 29, szerda

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök. A szakemberek elrendelték az állatállomány forgalmi korlátozását és több mint 1700 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hibák kijavításáig az ellenőrzött kistermelői tevékenységét is felfüggesztette a Nébih.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)