null Konferencia az újonnan felbukkanó állategészségügyi megbetegedésekről

Konferencia az újonnan felbukkanó állategészségügyi megbetegedésekről

Konferencia az újonnan felbukkanó állategészségügyi megbetegedésekről
2016. március 21, hétfő

A 2016. szeptember 28. és 30. között Budapesten megrendezésre kerülő rendezvény célja, hogy friss információval szolgáljon ezeknek a betegségeknek a felismeréséről, azonosításáról, nyomon követéséről és az ellenük való védekezésről.

Nyomon követési, védekezési és mentesítési stratégiák

Az újonnan felbukkanó fertőző betegségek egészségügyi problémát jelentenek mind a házi-, illetve vadállatok, mind pedig az emberek számára. E betegségek kórokozói a földrajzi határok ellenére is rendszerint könnyen és gyorsan terjednek. A kontrollálatlan terjedés fő motorja a háziállatok, illetve állati eredetű élelmiszerek megnövekedett ütemű, globális méreteket öltő szállítása, valamint a vektorok jelenléte, beleértve az embert, a vadállatokat, köztes gazdákat és mindenféle kontaminált anyagot. Egyéb faktorok, így elsősorban a klímaváltozás szintén szerepet játszhatnak.

Az újonnan felbukkanó járványkitörések alapvető negatív hatással bírnak az országok gazdaságára, az életminőségre, illetve az élelmiszer- és élelmiszerellátottság biztonságára. Habár jelentős előrehaladás tapasztalható az új oltóanyagok kifejlesztésében számos állategészségügyi betegség kórokozója ellen, a felbukkanó és országhatárokon átívelő betegségek még napjainkban is komoly kihívást jelentenek mind a nyomon követés, mind a védekezés, vagy akár a mentesítés vonatkozásában.

A 2016. szeptember 28. és 30. között Budapesten megrendezésre kerülő rendezvény célja, hogy friss információval szolgáljon ezeknek a betegségeknek a felismeréséről, azonosításáról, nyomon követéséről és az ellenük való védekezésről. Első kézből kapott előadások mutatják be a vészhelyzetre szánt vakcinák engedélyezési folyamatát, a diagnosztika és a védekezés legújabb módszereit, és a kórokozók terjedését elősegítő környezeti tényezőket. A rendezvény célja továbbá, hogy a terület legjobb szakembereit hozza össze az akadémiai, az ipari és a hatósági szférákból.

A konferencia szervezési jogát az Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága (ÁTI) szakmai kapcsolatai révén nyerte el.

A konferencia címe: Újonnan felbukkanó állategészségügyi megbetegedések: Nyomon követési, védekezési és mentesítési stratégiák

Időpont: 2016. szeptember 28-30.

Helyszín: Danubius Hotel Flamenco**** (1113 Budapest, Tas vezér utca 3-7.)

 

További információ:
A rendezvény plakátja (letölthető formában)
http://portal.nebih.gov.hu/
www.iabs.org

 

E-Mail:

ati@nebih.gov.hu

iabs@iabs.org

 

A tudományos bizottság tagjai:

 • Carmen Jungbäck (PEI, Németország)
 • Kulcsár Gábor (NÉBIH, Magyarország)
 • Farsang Attila (NÉBIH, Magyarország)
 • Rick E. Hill (APHIS-USDA, USA)
 • David Mackay (EMA, EU)
 • Cyril Gay (ARS-USDA, USA)
 • Vaughn Kubiak (Zoetis, Belgium)
 • Egbert Mundt (Boehringer-Ingelheim, Németország)
 • Philippe Vannier (IABS, Franciaország)
 • Jürgen Richt (Kansas University, USA)
 • Jim Roth (Iowa University, USA)

Friss hírek

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon
2021. szeptember 15, szerda

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein. A szakemberek a beteg madarakat begyűjtötték és a lehető leggyorsabban eljuttatták a Tollas Barát Madármentés Alapítvány dunaharaszti telephelyére, valamint a Sukorói Vadmadárkórházba. A gyors és szakszerű intézkedésnek köszönhetően a legtöbb állat túlélte a laboratóriumi vizsgálatok által igazolt botulintoxin-mérgezést, és rövidesen visszanyerhetik a szabadságukat.

Tovább >

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)
2021. szeptember 13, hétfő

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)

Gyógy- és fűszernövény palánta forgalmazásához abban az esetben lehet szükség a növénytermesztési hatóság engedélyére, ha a forgalomba hozott palánta fajtája a Nemzeti Fajtajegyzék – Gyógy- és fűszernövények A és B fejezeteiben államilag elismert fajtaként van feltüntetve (fakultatív fajták) és a palánta hazai előállítású. A fajta nélküli palánta engedély nélkül is forgalomba hozható. A fűszerként, élelmezési célból forgalomba hozott gyógy- és fűszernövények nem szaporítóanyagok, ezért azokat az alábbi szabályozás nem érinti.

Tovább >