null Komárom-Esztergom-vármegye - 34. számú vizsgálat - Kisbéri Gyöngyszem Óvoda és Bölcsőde Tálalókonyha - Kisbér

Komárom-Esztergom-vármegye - 34. számú vizsgálat - Kisbéri Gyöngyszem Óvoda és Bölcsőde Tálalókonyha - Kisbér

Komárom-Esztergom-vármegye - 34. számú vizsgálat - Kisbéri Gyöngyszem Óvoda és Bölcsőde Tálalókonyha - Kisbér

34. számú vizsgálat 

A mintavétel helye:
Kisbéri Gyöngyszem Óvoda és Bölcsőde Tálalókonyha
(2870 Kisbér, Deák Ferenc u. 4.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,7 pont

Menü: Frankfurti leves, Darás nudli, Alma

Frankfurti leves, Darás nudli
 

Mintavétel ideje: 2022.03.28. 

Mintavételi alap : 157 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Kisbéri Városigazgatóság Önkormányzati Konyha
(2870 Kisbér, Perczel Mór u. 40.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Frankfurti leves (268 g /adag)

Külső megjelenés: A megfelelő sűrűségű, opálos, pirospaprikától színezett, feltehetően tejterméket tartalmazó sűrítéssel készült alaplében jól tisztított jellemző színű 1x1 cm-es, feltehetően fagyasztott narancsos sárgarépa és törtfehér gyökérzöldség-kockák, 2-2,5 cm-es vajszínű burgonyakockák, vékonyra karika alakúra vágott világos rózsaszínű virsli darabok mellett sárgászöld kelkáposztalevelek találhatók.  A levesben a sűrítésből származó apró fehér szemcsék, majoranna-levél darabok láthatók, tetején megfelelő mennyiségben apró zsiradékcseppek úsznak.. A burgonya, a virsli és a tejtermék mennyisége kevés. Nem tetszetős megjelenésű, fakó.
Állomány: A lé megfelelő sűrűségű, a virsli és a zöldségek kissé túlfőttek.
Illat: A kelkáposzta illata dominál, nem harmonikus összhatású.
Íz: Jellegtelen, üres ízű, a fűszerezés nem megfelelő, a só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül. A fűszerezésből adódóan kellemetlen utóízű, kissé kesernyés, zsíros ízhatású.

 

Darás nudli (198 g /adag)

Külső megjelenés: Pirított darába forgatott, kissé világos-drappos összhatású, változó méretű, 4-5 cm hosszú, 1 cm vastag hengeres formájú nudli a második fogás. Néhol sötétebb, túlpirított daraszemcsék is látszanak. Teteje kristálycukorral szórt, ami nem egyenletesen eloszlatott, a tésztára olvadt.
Állomány: A nudli egyenletesen átfőtt, tömör, kissé rágós, tapadós, a morzsa kissé ázott, a kristálycukor a felületen megkeményedett.
Illat: A nudli illatában a burgonya és a pirított dara illata harmonikusan érezhető, de hiányzik egy édes illat a teljes összhatáshoz.
Íz: Kissé jellegtelen ízű, a só ízfokozó hatása nem érvényesül, a kristálycukor nem megfelelően édesít, mert összeállt.

Alma (85 g /adag)

Külső megjelenés: 7-9 cm átmérőjű, jellemző formájú, zöldes-sárgás-pirosas színű félbe vágott alma felületén a fajtára jellemző apró pöttyök láthatók. A gyümölcshús sárgásfehér színű.
Állomány: A gyümölcshús érett, kásás, roppanós, héja keményebb, nehezebben rágható.
Illat: Az almára jellemző, gyümölcsös, édeskés illatú.
Íz: Gyümölcsre jellemző, enyhén édeskés-savanykás ízű, egyik alma kissé kesernyés utóízzel.

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >