Komárom-Esztergom-vármegye - 29. számú vizsgálat - Zafféry Károly Szalézi Középiskola Főző és Tálalókonyha - Nyergesújfalu
Komárom-Esztergom-vármegye - 29. számú vizsgálat - Zafféry Károly Szalézi Középiskola Főző és Tálalókonyha - Nyergesújfalu
29. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
Zafféry Károly Szalézi Középiskola Főző és Tálalókonyha
(2536, Nyergesújfalu, Kossuth Lajos u.63.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 17,5 pont |
Menü: Zöldséges csontleves, Kelkáposztafőzelék fasírt cipóval, Petra kenyér
Mintavétel ideje: 2022.03.21.
Mintavételi alap : 134 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 14-18 éves korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Szalézi Lelkigyakorlatos ház
(2533 Bajót, Péliföldszentkereszt)
Részletes érzékszervi minősítés:
Zöldséges csontleves (320 g /adag)
Külső megjelenés: | Áttetsző, tiszta, aranysárga színű alaplében egyenetlen méretűre darabolt narancsos sárgarépa és néhány törtfehér gyökérzöldség darab látható. Levesbetét vajszínű cérnametélt. A leves tetején apró zsiradékcseppek gyöngyöznek. Tetszetős megjelenésű. |
Állomány: | Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, a zöldségek és a levesbetét megfelelően átfőtt. |
Illat: | Jellegzetes, aromás illatú, a csont illata jól érezhető. |
Íz: | Jellegzetes, harmonikus ízű, a csont íze jól érzódik, de a fűszerezés kissé gyenge, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. |
Kelkáposztafőzelék fasírt cipóval (272 g +100 g /adag)
Külső megjelenés: | Zöldes-drapp főzelékalapban apró, szétfőtt kelkáposzta darabok, egyenetlen méretűre kockázott burgonya, illetve ételízesítőből származó sárgarépa és zöldfűszer darabkák láthatók. A fasírt 2 db, kb. 5-6 cm átmérőjű, kézzel formázott, pogácsa alakú, zsemlemorzsába forgatott, sötétbarnára sült. Félbevágva metszéslapja barnás-rózsaszínű, megfelelő nagyságúra aprított hús és csekély pékáru keveréke, ahol a hús dominál. |
Állomány: | A főzelék kevésbé sűrű, a kelkáposzta szétfőtt, a burgonya kellően puha. A fasírt kívül ropogós, belül megfelelő és jó állományú, szaftos, a hús részek jól beazonosíthatók. |
Illat: | A főzelék illatában a kelkáposzta illata dominál. A fasírt illata jellemző, aromás, telt. |
Íz: | A főzelék íze jellemző, néhol a kelkáposzta kissé kesernyés. A fasírt jellegzetes, jól fűszerezett, ízletes, friss érzetű.. Összhatásában harmonikus. |
Petra kenyér (35 g /adag)
Külső megjelenés: | 1 db félszelet, vekni formájú, domború tetejű, kb. 12 cm széles, 8-9 cm magas, 1,5 cm vastag kenyérszelet héja egyenletes, sötét zsemleszínűre sütött, fényes felületű, belseje a felhasznált lisztre jellemző színű, vajszínű. |
Állomány: | A bélzet jól átsült, rugalmas, jól lazított, a héj jellemző puhaságú. |
Illat: | Jellemző, harmonikus, tiszta illatú. |
Íz: | Jellemző, harmonikus, tiszta ízű. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Zöldséges csontleves:
- csont, húsos, sertés
- cérnametélt
- bors, fekete, szemes
- só, jódozott
- fokhagyma, friss
- gyökér, petrezselyem, friss
- karalábé, darabos
- paradicsom
- sárgarépa
- vöröshagyma
- zeller, darabos, levéllel
- paprika
Kelkáposzta főzelék:
- liszt
- bors, fekete, őrölt
- fűszerpaprika, csemege
- kömény, őrölt
- majoranna, morzsolt
- só, jódozott
- burgonya
- fokhagyma, friss
Fasírt cipóval:
- sertés comb
- olaj (napraforgó)
- tojás
- zsemlemorzsa
- bors, fekete, őrölt
- fűszerpaprika, csemege
- só, jódozott
- fokhagyma, friss
Fehérkenyér