null Komárom-Esztergom-vármegye - 29. számú vizsgálat - Zafféry Károly Szalézi Középiskola Főző és Tálalókonyha - Nyergesújfalu

Komárom-Esztergom-vármegye - 29. számú vizsgálat - Zafféry Károly Szalézi Középiskola Főző és Tálalókonyha - Nyergesújfalu

Komárom-Esztergom-vármegye - 29. számú vizsgálat - Zafféry Károly Szalézi Középiskola Főző és Tálalókonyha - Nyergesújfalu

29. számú vizsgálat 

A mintavétel helye:
Zafféry Károly Szalézi Középiskola Főző és Tálalókonyha
(2536, Nyergesújfalu, Kossuth Lajos u.63.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 17,5 pont

Menü: Zöldséges csontleves, Kelkáposztafőzelék fasírt cipóval, Petra kenyér

Zöldséges csontleves, Kelkáposztafőzelék fasírt cipóval
 

Mintavétel ideje: 2022.03.21. 

Mintavételi alap : 134 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 14-18 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
 Szalézi Lelkigyakorlatos ház
(2533 Bajót, Péliföldszentkereszt)

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldséges csontleves (320 g /adag)

Külső megjelenés: Áttetsző, tiszta, aranysárga színű alaplében egyenetlen méretűre darabolt narancsos sárgarépa és néhány törtfehér gyökérzöldség darab látható. Levesbetét vajszínű cérnametélt. A leves tetején apró zsiradékcseppek gyöngyöznek. Tetszetős megjelenésű.
Állomány: Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, a zöldségek és a levesbetét megfelelően átfőtt.
Illat: Jellegzetes, aromás illatú, a csont illata jól érezhető.
Íz: Jellegzetes, harmonikus ízű, a csont íze jól érzódik, de a fűszerezés kissé gyenge, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül.

 

Kelkáposztafőzelék fasírt cipóval (272 g +100 g /adag)

Külső megjelenés: Zöldes-drapp főzelékalapban apró, szétfőtt kelkáposzta darabok, egyenetlen méretűre kockázott burgonya, illetve ételízesítőből származó sárgarépa és zöldfűszer darabkák láthatók.
A fasírt 2 db, kb. 5-6 cm átmérőjű, kézzel formázott, pogácsa alakú, zsemlemorzsába forgatott, sötétbarnára sült.
Félbevágva metszéslapja barnás-rózsaszínű,  megfelelő nagyságúra aprított hús és csekély pékáru keveréke, ahol a hús dominál.
Állomány: A főzelék kevésbé sűrű, a kelkáposzta szétfőtt, a burgonya kellően puha. A fasírt kívül ropogós, belül megfelelő és jó állományú, szaftos, a hús részek jól beazonosíthatók.
Illat: A főzelék illatában a kelkáposzta illata dominál. A fasírt illata jellemző, aromás, telt.
Íz: A főzelék íze jellemző, néhol a kelkáposzta kissé kesernyés.
A fasírt jellegzetes, jól fűszerezett, ízletes, friss érzetű.. Összhatásában harmonikus.

 

 

 

 

 

 

 

Petra kenyér (35 g /adag)

Külső megjelenés: 1 db félszelet, vekni formájú, domború tetejű, kb. 12 cm széles, 8-9 cm magas, 1,5 cm vastag kenyérszelet héja egyenletes, sötét zsemleszínűre sütött, fényes felületű, belseje a felhasznált lisztre jellemző színű, vajszínű.
Állomány: A bélzet jól átsült, rugalmas, jól lazított, a héj jellemző puhaságú.
Illat: Jellemző, harmonikus, tiszta illatú.
Íz: Jellemző, harmonikus, tiszta ízű.

Részletes összetétel/anyaghányad :

Zöldséges csontleves:

  • csont, húsos, sertés
  • cérnametélt
  • bors, fekete, szemes
  • só, jódozott
  • fokhagyma, friss
  • gyökér, petrezselyem, friss
  • karalábé, darabos
  • paradicsom
  • sárgarépa
  • vöröshagyma
  • zeller, darabos, levéllel
  • paprika

Kelkáposzta főzelék:

  • liszt
  • bors, fekete, őrölt
  • fűszerpaprika, csemege
  • kömény, őrölt
  • majoranna, morzsolt
  • só, jódozott
  • burgonya
  • fokhagyma, friss

Fasírt cipóval:

  • sertés comb
  • olaj (napraforgó)
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • bors, fekete, őrölt
  • fűszerpaprika, csemege
  • só, jódozott
  • fokhagyma, friss

Fehérkenyér


Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >