Komárom-Esztergom-vármegye - 039. számú vizsgálat - Móra Ferenc Általános Iskola Tálalókonyha - Tatabánya
Komárom-Esztergom-vármegye - 039. számú vizsgálat - Móra Ferenc Általános Iskola Tálalókonyha - Tatabánya
039. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
Móra Ferenc Általános Iskola Tálalókonyha
(2800 Tatabánya, Esztergomi u. 6.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 12,4 pont |
Menü: Paprikás burgonya virslivel, Savanyúság, Kenyér, Meggyes-zabpelyhes sütemény
Mintavétel ideje: 2022.03.31.
Mintavételi alap : 103 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Kölyök Kft.
(2800 Tatabánya, Gál ltp. 223.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Paprikás burgonya virslivel (332 g /adag)
Külső megjelenés: | Pirospaprikától narancsosra színezett megfelelő sűrűségű szaftban, szürkés-sárga apró hasábokra darabolt burgonya, és fakó szürkés-rózsaszín 3 mm-es virsli darabok láthatók. Az étel tetején megfelelő mennyiségű narancssárga zsiradékcsepp gyöngyözik. A virsli változó alakú és méretű, kissé gondatlanul aprított, néhol tépett. Kevésbé tetszetős. |
Állomány: | A szaft közel megfelelő állományú, kissé hígabb a burgonya kissé szétfőtt, a virsli darabok változó mérete miatt, némelyik szétmálló, széteső. A szaft kissé sok, az összetevők aránya nem teljesen megfelelő. |
Illat: | Az étel illatában a főtt burgonya, a hagyma, és a fűszerezés érezhető, a virsli illata nem felismerhető. |
Íz: | A babérlevél és a bors íze dominál, kissé csípős, a virsli íze nem érezhető. Nem teljesen harmonikus. |
Savanyúság (96 g /adag)
Külső megjelenés: | 2 darab, 8-10 cm hosszú olivazöld színű sárgásan foltos, rücskös felületű uborka, átmérője 25-30 mm. Felülete szennyeződéstől mentes, rajta néhány mustármag és kaporlevél rész látható. 1-1 szárrészt tartalmaz. |
Állomány: | Kemény, roppanós, lédús, de az egyik darab héja kissé kemény, nehezen rágható. |
Illat: | Illatában az ecetes illat dominál, fűszerezés kevésbé érződik. |
Íz: | Ecetes uborkára jellemző, savanyú, kevésbé fűszeres, nem teljesen harmonikus. |
Kenyér (38 g /adag)
Külső megjelenés: | Félbe vágott kellően átsült szabadon vetett kenyér szelet. Héja világosbarna, a bélzet drappos, kellően megkelt, nem szalonnás. Az egyik szelet kenyér szalonnás, elválik a héjrésze a bélzettől. |
Állomány: | A héj kissé kemény, rágós, a bélzet jól lazított, 1-2 nagyobb légüreget tartalmaz. Rugalmas, nem morzsálódó. |
Illat: | Aromás, enyhén savanykás, kissé élesztős illatú. |
Íz: | A felhasznált lisztfajtára jellemző, kissé rozsos kenyérre emlékeztető, a só ízfokozó hatása közel megfelelően érvényesül. |
Meggyes zabpelyhes sütemény (256 g /adag)
Külső megjelenés: | A desszert 6x6 cm-es, 3 cm-es magas sütemény, a vágási szélek kevésbé tetszetősek, morzsálódó. Sötétbarna színű, világos, feltehetően zabpehely darabokat, és 1-1 magozott meggyszemet tartalmaz. |
Állomány: | Tésztája jól átsült, a zabpehely darabok rágás közben jól felismerhetők, kemények, jellegének megfelelő. A meggy puha, jól rágható. Összességében kissé száraz érzetű. |
Illat: | Kakaós, édeskés illat dominál, kissé kesernyés sült illat is érezhető. Nem teljesen harmonikus. |
Íz: | Az édes, kakaós íz mellett a meggy eloszlásának egyenetlensége miatt, a gyümölcsös íz kevésbé jelenik meg. Kissé íztelen. |
Ivólé (250 ml /adag)
Külső megjelenés: | Aranysárga színű, szűrt, tükrös almalé. Homogén, minden lebegő résztől mentes, tiszta. |
Állomány: | Megfelelő sűrűségű, hígan folyó, homogén. |
Illat: | Édeskés, savanykás, termékre jellemző, enyhe almaillat érezhető. |
Íz: | Édes-savanyú, az alma íze felismerhető, de savas utóízű, nem teljesen harmonikus. |
Részletes összetétel/ anyaghányad:
Paprikás burgonya virslivel:
- burgonya
- ételízesítő
- étolaj
- fűszerpaprika, őrölt
- jódozott vákumsó
- köménymag, őrölt
- lecsó
- virsli, sertés
- vöröshagyma
Savanyúság:
- savanyú uborka
Meggyes-zabpelyhes sütemény:
- búzafinomliszt
- jódozott vákumsó
- kakaópor, zsírszegény
- kristálycukor
- meggy (magozott)
- natur joghurt
- sűtő margarin 70 %
- sütőpor
- tej
- tyúktojás
- zabpehely
Teljes kiőrlésű kenyér