null Komárom-Esztergom-vármegye - 035. számú vizsgálat - Malomsori Óvoda Tálalókonyha - Oroszlány

Komárom-Esztergom-vármegye - 035. számú vizsgálat - Malomsori Óvoda Tálalókonyha - Oroszlány

Komárom-Esztergom-vármegye - 035. számú vizsgálat - Malomsori Óvoda Tálalókonyha - Oroszlány

035. számú vizsgálat 

A mintavétel helye:
Malomsori Óvoda Tálalókonyha
(2840 Oroszlány, Rákóczi F. út 16/A)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 15,1 pont

Menü: Zölbabfőzelék vagdalt pogácsával, Félbarna kenyér, Lotti tejkrémszelet

Zölbabfőzelék vagdalt pogácsával, Félbarna kenyér, Lotti tejkrémszelet
 

Mintavétel ideje: 2022.03.28.

Mintavételi alap : 68 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Oroszlány Város Óvodái
(2840 Oroszlány, Bánki Donát u. 67.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Zölbabfőzelék vagdalt pogácsával (234 g +58 g /adag)

Külső megjelenés: A jellegzetes sűrűségű, feltehetően tejterméket tartalmazó sűrítéssel készített, pirospaprikától narancsosra színezett főzelékalapban sárgás-egy-két zöldes színű 2,5 cm-es csíkokra vágott zöldbabdarabok láthatók. Több babszem kifőtt a hüvelyből. Tetején sötétnarancssárga színű zsiradékcseppek gyöngyöznek 
A fasírt 1 db, kb. 5-6 cm átmérőjű, kézzel formázott, tojásdad alakú, zsemlemorzsába forgatott, sötétbarnára sült. 
Félbevágva metszéslapja halvány narancsszínű,  1 mm-es, néhol jobban megpirult kéreggel bevont.
Állomány: A főzelék hígabb, a zöldbab nem egyenletesen főtt át, többnyire túlfőtt, egy-két hüvelyszálkát tartalmaz. A fasírt kívül ropogós, belül megfelelő állományú, magas hústartalomra jellemző.
Illat: A főzelék savanykás, jellemző illatú. A vagdalt illatában a fokhagyma és a fűszerezett sült hús jellemző illata harmonizál.
Íz: A főzelék savanykás ízű, kissé gyenge ízhatású, amit a vagdalt jó fűszerezése, karakteres íze jól kompenzál.

 

Félbarna kenyér (35 g /adag)

Külső megjelenés: 1 db félszelet, vekni formájú, domború tetejű, kb. 9 cm széles, 8 cm magas, 1,5 cm vastag kenyérszelet héja egyenletes zsemleszínűre sütött, fényes felületű, belseje a felhasznált lisztre jellemző színű, kisebb korpaszemcséket tartalmaz.
Állomány: A bélzet jól átsült, rugalmas, jól lazított, de kissé szárazabb, a héj jellemző puhaságú, kicsit gumiszerű.
Illat: Jellemző, harmonikus, tiszta illatú.
Íz: Jellemző, harmonikus, tiszta ízű, de a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül

Lotti tejkrémszelet (30 g /adag)

Külső megjelenés: Téglatest alakú, 11 cm hosszúságú, 4 cm szélességű, 2 cm magasságú, két darab sötétbarna piskótarétegek között törtfehér színű krém látható.  A töltelék mennyisége megfelelő. A piskótaréteg kívülről kakaós bevonattal többnyire egyenletesen bevont.
Állomány: A tészta megfelelően átsült, puha, a krém kissé szemcsés, krémes. A kakaós bevonat kissé zsíros.
Illat: A kakaós illat és a vaníliás krém illata harmonizál.
Íz: A krém tejes-vajas ízű, kissé üres, a piskóta édes, a kakaós bevonat kissé zsíros ízhatású.

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >