Komárom-Esztergom megye - 46. számú vizsgálat - Kék Duna Óvoda Főző és Tálalókonyha - Dunaalmás
Komárom-Esztergom megye - 46. számú vizsgálat - Kék Duna Óvoda Főző és Tálalókonyha - Dunaalmás
46. számú vizsgálat (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Kék Duna Óvoda Főző és Tálalókonyha
(2545 Dunaalmás, Csokonai u. 36.)
A menü minősítése:
ÁTLAG ALATTI | 11,6 pont |
Menü: Frankfurti leves, Bolognai spagetti
Mintavétel ideje: 2018. december 11.
Mintavételi alap : 64 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 4-6 év
A főzőkonyha üzemeltetője:
Étel-Posta Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.
(2890 Tata, Bem József utca 20.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Frankfurti leves (2 dl/adag)
Külső megjelenés: | Az alaplé opálos, fűszerpaprikától narancsszínűre színezett, sok különböző alakú és méretű kelkáposzta szelet, néhány kevésbé jól tisztított torzsarész található. Kellő mennyiségű virsli szelet mellett kevés a burgonya kocka mennyisége. Kevés zöldfűszer szemce, sűrítésből eredő fehér tejfölpöttyök, tetején kevés narancsos zsírcsepp látható. |
Állomány: | Az alaplé kellően sűrű, sima, homogén, sűrítésből eredő csomókat nem tartalmaz.A káposzta és a burgonya puha, kissé túlfőtt, a virsli megfelelően rugalmas. |
Illat: | A frankfurti levesre jellemzően, a kelkáposzta és a füstölt virsli illata dominál. Kissé fűszerszegény. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Az alaplé kissé fűszerszegény, a kelkáposzta és a füstölt virsli íze dominál, nem harmonikus. Idegen íztől mentes. |
Bolognai spagetti (15-20 dkg/adag)
Külső megjelenés: | A tészta halványsárga színű, korpafoltos, olajos felületű. A rátét a pirospaprikától narancsosra színezett, darálthús, hagyma, tetején sok narancssárga zsiradék. A hús rosszul tisztított, zsíros, "légcsőre" emlékeztető darabokat tartalmaz. A sajt szórat vékonyra reszelt, világossárga színű. |
Állomány: | A tésztaszálak puhák, kellően átfőttek, többségében különállóak, különböző hosszúságúak. A szósz megfelelő sűrűségű, a hús kellően főtt, rugalmas. A sajt kissé összetapadt, szájban könnyen elomló. |
Illat: | A tészta jellegzetes gabonaillatú, enyhén tojásos, kellemes. A rátét illata kevésbé harmonikus, kissé savanykás, kevésbé fűszeres, nem jellegzetes. Az étel összhatásában nem harmonikus. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A tészta jellegzetesen gabona ízű. A rátét sűrített paradicsomra emlékeztető, zsíros, hiányzik belőle a jellegzetes olasz fűszerezettség. A só ízfokozó hatása erősen érvényesül. A sajt jellegzetes. Az étel íze összhatásában nem harmonikus, elnevezéssel nem harmonizál. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:
Frankfurti leves
Őrölt fekete bors 0,006 kg
Burgonya 6 kg
Étolaj 0,4 l
Fokhagyma 0,05 kg
Kelkáposzta 5 kg
Őrölt kömény 0,003 kg
Liszt 0,5 kg
Majoranna 0,003 kg
Jódozott só 0,08 kg
Tejföl 20% 2 l
Baromfi virsli 3 kg
Vöröshagyma 0,5 kg
Bolognai spagetti
Őrölt fekete bors 0,002 kg
Étolaj 0,4 l
Fokhagyma 0,04 kg
Oregano 0,004 kg
Pirospaprika 0,03 kg
Trappista sajt 1,5 kg
Sertés comb 4 kg
Jódozott só 0,07 kg
Sűrített paradicsom 1 kg
Spagetti tészta 6 kg
Vöröshagyma 1,2 kg