null Komárom-Esztergom megye - 45. számú vizsgálat - Bartók Béla Óvoda Főzőkonyha - Tata

Komárom-Esztergom megye - 45. számú vizsgálat - Bartók Béla Óvoda Főzőkonyha - Tata

Komárom-Esztergom megye - 45. számú vizsgálat - Bartók Béla Óvoda Főzőkonyha - Tata

45. számú vizsgálat (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Bartók Béla Óvoda Főzőkonyha
(2890 Tata, Bartók Béla utca 7/a)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 19,1 pont

 

 

Menü: Lencsefőzelék, Csirkepörkölt, Hagymás kenyér, Narancs

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. november 20.

Mintavételi alap : 110 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 4-6 év

A főzőkonyha üzemeltetője:
Tata Város Önkormányzata
(2890 Tata, Kossuth tér 1.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Lencsefőzelék, Csirkepörkölt (2 dl + 4 dkg/adag)

Külső megjelenés: A főzelék drappos-barna színű, megfelelő sűrűségű, csomómentes, megfelelő mennyiségű barna lencsével. 1 db egész babérlevél, fűszerpaprika és borsszemcse látható. A pörkölt pirospaprikától narancsos-piros színű, kissé hígabb szaftjában, közel azonos méretű, jól tisztított csirkecomb darabok, hagyma, sok fűszerszemcse látható, tetején néhány zsírcsepp. Tetszetős.
Állomány: A főzelék megfelelő sűrűségű, egynemű, csomómentes, a lencse kellően átfőtt. A pörköltszaft kissé hígabb, a hús puha, rugalmas, jól rágható.
Illat: A főzelék kellemesen savanykás, fokhagyma, hagyma, babérlevél, mustár illata jól érződik. A pörkölt jellegzetesen fűszeres, aromás, harmonikus, a hús pörkanyagainak illata kellően érvényesül. Idegen szagtól mentes.
Íz: A főzelék kellemesen savanykás, a mustár íze kellően érződik. A só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hagymás kenyér  (1 szelet/adag)

Külső megjelenés: Formában aranybarnára sült, külseje többféle maggal és sókristályokkal egyenletesen szórt kenyér szelet. Pirított hagymával dúsított, mely a bélzetben és a héjrészen egyaránt megtalálható. A bélzet sárgás-drapp színű, a héjrésztől nem elváló, jól lazított, tetszetős.
Állomány: A héjrész kissé visszapuhult, nem ropogós. A bélzet rugalmas, jól lazított, az egyenletes eloszlású pirított hagyma jól látható.
Illat: Aromás, fűszeres, a pirított hagyma illata jól érződik. Harmonikus, idegen szagtól mentes.
Íz: Aromás, fűszeres, a pirított hagyma íze harmonikusan érződik. A héjrészen lévő sókristályok mennyisége miatt a só ízfokozó hatása erőteljesen érvényesül. Minden idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Narancs (1 darab/adag)

Külső megjelenés A gyümölcs megfelelően érett, ép, egészséges, tiszta felületű, kártevőktől mentes.
Állomány Megfelelő érettségű, megfelelő állagú, lédús.
Illat Jellegzetes, harmonikus, intenzív érett narancs illatú. Minden idegen szagtól mentes.
Íz Aromás, jellegzetesen édeskés-savanykás ízű narancs. Minden idegen íztől mentes.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:

Lencsefőzelék
Liszt 0,96 kg
Só 0,06 kg
Babérlevél 0,03 kg
Mustár 0,3 kg
Ecet 0,06 l
Lencse 6 kg
Tejföl 3 l
Étolaj 0,42 l
Kristálycukor 0,24 kg
Vöröshagyma 0,6 kg
Fokhagyma 0,06 kg
Őrölt fekete bors 0,006 kg

Csirkepörkölt
Étolaj 0,3 l
Só 0,06 kg
Fűszerpaprika 0,06 kg
Őrölt fekete bors 0,012 kg
Fokhagyma 0,06 kg
Lecsó 0,9 kg
Őrölt kömény 0,006 kg
Paradicsompüré 0,3 kg
Vöröshagyma 2,4 kg
Csirkecomb 6 kg


 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >