null Komárom-Esztergom megye - 43. számú vizsgálat - Bláthy Ottó Szakközépiskola Kollégium Tálalókonyha

Komárom-Esztergom megye - 43. számú vizsgálat - Bláthy Ottó Szakközépiskola Kollégium Tálalókonyha

Komárom-Esztergom megye - 43. számú vizsgálat - Bláthy Ottó Szakközépiskola Kollégium Tálalókonyha

43. számú vizsgálat (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Bláthy Ottó Szakközépiskola Kollégium Tálalókonyha
(2890 Tata, Bercsényi út 7.)

A menü minősítése:

ÁTLAG ALATTI 9,9 pont

 

 

Menü: Csurgatott leves, Stefánia vagdalt, Petrezselymes burgonya, Ecetes uborka, Rácsos linzer,  Kenyér

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. október 18.

Mintavételi alap: 52 adag


A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 14-15 év

Főzőkonyha:
Komárom-Esztergom Megyei Óvoda, Általános Iskola, Szekiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium Főzőkonyha
(2890 Tata, Új u. 21.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Csurgatott leves (4 dl/adag)

Külső megjelenés: Áttetsző, hígan folyó, opálos, sárgás-zöldes színű alaplében zöldségszemcsék, zöldfűszerszemcsék, és narancsos színű sárgarépa és fehér színű gyökérzöldség törmelék látható. Viszonylag kevés a nem töredezett, darabolt zöldség.  A tetején kis mennyiségű zsiradékcsepp gyöngyöz. Levesbetétként kis mennyiségű, törtfehér színű csurgatott, nokedli formájú tészta tálalt.
Állomány: Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, a zöldségek nagy része törött-szétfőtt, némelyik fás, a levesbetét mászkos, a leves alján a fűszerek és zöldségdarab törmelékek üledéket alkotnak.
Illat: Az ételízesítő és a bors illata dominál. Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegtelen, inkább tészta ízű, benne a bors íze dominál, enyhén csípős. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stefánia vagdalt, petrezselymes burgonya (8 + 30 dkg/adag)

Külső megjelenés: A szürkés színű, üveges kinézetű, hasábra vágott, petrezselyemzöldlevél darabokat változó mennyiségben és eloszlásban tartalmazó főtt burgonya a köret. A formában sült stefánia vagdalt 14x5 cm-es, ovális alakú, világosbarna színű, felülete aranybarnára sült. Metszésfelületén az összetevők homogénen elkevertek, tojás nem, hanem tojástörmeléket tartalmazott.
Állomány: A burgonya vizes, üvegesre főtt, nem egyenletesen főtt át, a vagdalt kenődő állományú, túlnyomórészt kenyér vagy zsemle töltőanyagot tartalmazott. Alsó része néhol túlpirított.
Illat: A burgonya jellegtelen vizes illatú, a vagdaltban a kenyér illata dominál. Idegen szagtól mentes.
Íz: A burgonya íztelen, vizes ízű, enyhén sós, kissé kesernyés, hosszabb ideig pincében tárolt burgonyára emlékeztető. A vagdalt enyhén fűszerezett, nem elég intenzív, nem elég karakteres ízű.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ecetes uborka (60 g/adag)

Külső megjelenés: 1 db kb. 9-10 cm hosszú, 3,5-4,0 cm átmérőjű uborka olivazöld színű, kissé összenyomódott felületű. Belseje világos olívazöld színű.
Állomány: Uborkára jellemző állományú, rugalmas, jól rágható.
Illat: Erősen ecetes, szúrós szagú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Dominánsan ecetes, nyálkahártyát irritáló hatású, az evőeszközt megszínezi az ecet által kioldott, az uborkában lévő zöld színanyag.

 

 

Rácsos linzer (90 g/adag)

Külső megjelenés: 6x6 cm-es, 2,5-3 cm magas, hasáb alakú sütemény a desszert. A barnás-drappos színű linzertészta tetején narancsos színű, egyenletesen, megfelelő vastagságban elkent lekvárréteg, felette pedig rácsos linzertészta látható.
Állomány: A tésztaomlós szerkezetű, megfelelően átsült, morzsálódó. A lekvár zselés állományú, mennyisége megfelelő.
Illat: A gyümölcsös lekvár és az édeskés-sült linzertészta illata harmonikusan érezhető. Idegen illat nem érződik.
Íz: A tészta megfelelően édes, a lekvár túlzóan édes, nagyobb mennyisége miatt összhatásában édesebb. Idegen íztől mentes.

 

 

Kenyér (40 g/adag)

Külső megjelenés: A vetett, jellemző alakú, 1 db kenyérszelet héja aranybarnára sült, fényes, cserepes, alsó része kissé túlsült. A kenyérbél világos drappos színű, korpára emlékeztető szemcséket tartalmaz.
Állomány: A tésztaomlós szerkezetű, megfelelően átsült, morzsálódó. A lekvár zselés állományú, mennyisége megfelelő.
Illat: Jellegzetes, harmonikus illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetes, a só ízfokozó hatása kissé gyenge, tiszta ízű.  Idegen íztől mentes.

 

 

A részletes összetétel/anyaghányad bekérés alatt.


Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >