Komárom-Esztergom megye - 43. számú vizsgálat - Bláthy Ottó Szakközépiskola Kollégium Tálalókonyha
Komárom-Esztergom megye - 43. számú vizsgálat - Bláthy Ottó Szakközépiskola Kollégium Tálalókonyha
43. számú vizsgálat (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Bláthy Ottó Szakközépiskola Kollégium Tálalókonyha
(2890 Tata, Bercsényi út 7.)
A menü minősítése:
ÁTLAG ALATTI | 9,9 pont |
Menü: Csurgatott leves, Stefánia vagdalt, Petrezselymes burgonya, Ecetes uborka, Rácsos linzer, Kenyér
Mintavétel ideje: 2018. október 18.
Mintavételi alap: 52 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 14-15 év
Főzőkonyha:
Komárom-Esztergom Megyei Óvoda, Általános Iskola, Szekiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium Főzőkonyha
(2890 Tata, Új u. 21.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Csurgatott leves (4 dl/adag)
Külső megjelenés: | Áttetsző, hígan folyó, opálos, sárgás-zöldes színű alaplében zöldségszemcsék, zöldfűszerszemcsék, és narancsos színű sárgarépa és fehér színű gyökérzöldség törmelék látható. Viszonylag kevés a nem töredezett, darabolt zöldség. A tetején kis mennyiségű zsiradékcsepp gyöngyöz. Levesbetétként kis mennyiségű, törtfehér színű csurgatott, nokedli formájú tészta tálalt. |
Állomány: | Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, a zöldségek nagy része törött-szétfőtt, némelyik fás, a levesbetét mászkos, a leves alján a fűszerek és zöldségdarab törmelékek üledéket alkotnak. |
Illat: | Az ételízesítő és a bors illata dominál. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Jellegtelen, inkább tészta ízű, benne a bors íze dominál, enyhén csípős. Idegen íztől mentes. |
Stefánia vagdalt, petrezselymes burgonya (8 + 30 dkg/adag)
Külső megjelenés: | A szürkés színű, üveges kinézetű, hasábra vágott, petrezselyemzöldlevél darabokat változó mennyiségben és eloszlásban tartalmazó főtt burgonya a köret. A formában sült stefánia vagdalt 14x5 cm-es, ovális alakú, világosbarna színű, felülete aranybarnára sült. Metszésfelületén az összetevők homogénen elkevertek, tojás nem, hanem tojástörmeléket tartalmazott. |
Állomány: | A burgonya vizes, üvegesre főtt, nem egyenletesen főtt át, a vagdalt kenődő állományú, túlnyomórészt kenyér vagy zsemle töltőanyagot tartalmazott. Alsó része néhol túlpirított. |
Illat: | A burgonya jellegtelen vizes illatú, a vagdaltban a kenyér illata dominál. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A burgonya íztelen, vizes ízű, enyhén sós, kissé kesernyés, hosszabb ideig pincében tárolt burgonyára emlékeztető. A vagdalt enyhén fűszerezett, nem elég intenzív, nem elég karakteres ízű. |
Ecetes uborka (60 g/adag)
Külső megjelenés: | 1 db kb. 9-10 cm hosszú, 3,5-4,0 cm átmérőjű uborka olivazöld színű, kissé összenyomódott felületű. Belseje világos olívazöld színű. |
Állomány: | Uborkára jellemző állományú, rugalmas, jól rágható. |
Illat: | Erősen ecetes, szúrós szagú. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Dominánsan ecetes, nyálkahártyát irritáló hatású, az evőeszközt megszínezi az ecet által kioldott, az uborkában lévő zöld színanyag. |
Rácsos linzer (90 g/adag)
Külső megjelenés: | 6x6 cm-es, 2,5-3 cm magas, hasáb alakú sütemény a desszert. A barnás-drappos színű linzertészta tetején narancsos színű, egyenletesen, megfelelő vastagságban elkent lekvárréteg, felette pedig rácsos linzertészta látható. |
Állomány: | A tésztaomlós szerkezetű, megfelelően átsült, morzsálódó. A lekvár zselés állományú, mennyisége megfelelő. |
Illat: | A gyümölcsös lekvár és az édeskés-sült linzertészta illata harmonikusan érezhető. Idegen illat nem érződik. |
Íz: | A tészta megfelelően édes, a lekvár túlzóan édes, nagyobb mennyisége miatt összhatásában édesebb. Idegen íztől mentes. |
Kenyér (40 g/adag)
Külső megjelenés: | A vetett, jellemző alakú, 1 db kenyérszelet héja aranybarnára sült, fényes, cserepes, alsó része kissé túlsült. A kenyérbél világos drappos színű, korpára emlékeztető szemcséket tartalmaz. |
Állomány: | A tésztaomlós szerkezetű, megfelelően átsült, morzsálódó. A lekvár zselés állományú, mennyisége megfelelő. |
Illat: | Jellegzetes, harmonikus illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Jellegzetes, a só ízfokozó hatása kissé gyenge, tiszta ízű. Idegen íztől mentes. |
A részletes összetétel/anyaghányad bekérés alatt.