null Komárom-Esztergom megye – 33. számú vizsgálat – Oroszlány Város Óvodái, Brunszvik Teréz Óvoda Tálalókonyha

Komárom-Esztergom megye – 33. számú vizsgálat – Oroszlány Város Óvodái, Brunszvik Teréz Óvoda Tálalókonyha

Komárom-Esztergom megye – 33. számú vizsgálat – Oroszlány Város Óvodái, Brunszvik Teréz Óvoda Tálalókonyha

Komárom-Esztergom megye – 33. számú vizsgálat – Oroszlány Város Óvodái, Brunszvik Teréz Óvoda Tálalókonyha

33. számú vizsgálat – (főző- és tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Oroszlány Város Óvodái, Brunszvik Teréz Óvoda Tálalókonyha
(2840 Oroszlány, Bánki D. u.67.)

 

A menü minősítése:

ÁTLAGOS

 

 

Menü: Paradicsomleves betűtésztával, Rántott halfilé, petrezselymes rizzsel,
Tartármártás

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. november 29.

Mintavételi alap :  548 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: Óvodás

Főzőkonyha: u.a
 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Paradicsomleves betűtésztával (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Fényes, tűzpiros színű lében sok betűtészta, tetején zsiradék cseppek láthatók. Sok törött tészta.
Állomány: A lé hígan folyó, a tészta kissé szétfőtt, kissé túl puha.
Illat: Kellemes, jellegzetes paradicsom illat érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: Édeskés, jellegzetesen paradicsomos. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 Rántott halfilé, petrezselymes rizzsel (7 + 18 dkg /adag)

Külső megjelenés: Nagy szelet panírozott halfilé aranybarna bundában. A halhús fehér színű, helyenként néhány barna folt látható. A rizs hosszúszemű, kevés törmelékkel, zöldes színű a sok petrezselyemlevéltől.
Állomány: A panír visszapuhult, kevésbé ropogós. A halhús jellegzetes rostos textúrája felismerhető, jól átsült. A rizs többségében pergős, de néhány kisebb összetapadt csomót tartalmaz.
Illat: A halfilé olajos illata nem túl kellemes, használt olajra emlékeztető. A rizs illatában a petrezselyem dominál.
Íz: Összhatásában a panír kevésbé kellemes olajos íze dominál, ami kissé rontja az ízhatást, kevésbé harmonikus, kissé sós.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartátmártás (0,5 dl/adag)

Külső megjelenés: Fényes, krémfehér színű.
Állomány: Sűrű, krémes állományú.
Illat: Kellemes, aromás, majonézes. Idegen szagtól mentes.
Íz: Kellemes, édeskés, savanykás, harmonikus. Idegen íztől mentes.

 


Friss hírek

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai
2020. július 3, péntek

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai

Az utóbbi évek egyik slágerterméke, a „chia mag” (aztékzsályamag) az Európai Unióban új élelmiszernek (novel food) minősül, ezért kizárólag az új élelmiszerekre vonatkozó előírásoknak megfelelően forgalmazható. Az alábbiakban összefoglaljuk az aztékzsályamag forgalmazásának aktuális speciális feltételeit.

Tovább >

Miért fontos a gyógyszerek ellenőrzése?
2020. június 29, hétfő

Miért fontos a gyógyszerek ellenőrzése?

Az Unió területén csak engedéllyel rendelkező, bizonyítottan jó minőségű, ártalmatlan és hatékony humán és állatgyógyászati készítmények hozhatók forgalomba. A gyógyszerek és vakcinák engedélyezése, gyártásuk, forgalmazásuk és felhasználásuk ellenőrzése szigorú szabályozási keretben történik, amelynek a laboratóriumi vizsgálatok is szerves részét képezik. Az engedélyezés során például szükség lehet a termékminta vizsgálatára és annak igazolására, hogy a termék megfelelő összetételű, illetve a gyártó által alkalmazott ellenőrzési módszerek kielégítőek. A szigorú jogi szabályozás, a jó gyártási, kereskedelmi és felhasználási gyakorlatok mellett is előfordulhat, hogy egy termék szennyeződik. Ilyen esemény volt a közelmúltban az állatgyógyászat területén a fipronillal szennyezett állatgyógyászai termékek okozta méhmérgezés, illetve a humán oldalról a sartan típusú vérnyomáscsökkentők nitrózamin-szennyezettsége. A független laboratórium által végzett vizsgálatok nemcsak a minőségi hibák, hanem a gyógyszerhamisítások felderítésében is elengedhetetlenül fontosak.

Tovább >