null Komárom-Esztergom megye – 31. számú vizsgálat – Pikantó Mediterrán Étterem Főzőkonyha

Komárom-Esztergom megye – 31. számú vizsgálat – Pikantó Mediterrán Étterem Főzőkonyha

Komárom-Esztergom megye – 31. számú vizsgálat – Pikantó Mediterrán Étterem Főzőkonyha

31. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Pikantó Mediterrán Étterem Főzőkonyha
(2890 Tata, Tópart sétány 13.)

 

A menü minősítése:

ÁTLAGOS

 

 

Menü: Zöldborsókrémleves, Tarhonyás hús, Csemege uborka
 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. szeptember 21.

Mintavételi alap :  320 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: középiskolai korosztály

Főzőkonyha: u.a.
Üzemeltető: Pikante Gasztro Kft.

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldborsókrémleves  (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Fakózöld színű alaplében áttört zöldborsó héjak láthatóak. Tetején apró, áttetsző zsírcseppek, alján fűszerszemcsék. Nem tetszetős megjelenésű.
Állomány: Nem krémes, hígan folyó lében a kemény borsóhéjak nehezen szétrághatók, szájpadlásra feltapadnak. Kissé lisztes érzetű.
Illat: A borsóhüvely illata érződik, nem harmonikus.
Íz: Édeskés, jellegtelen, aromaszegény, kevésbé harmonikus.

 

 

 

 

 

 

 

Tarhonyás hús (25 dkg /adag)

 

Külső megjelenés: Pirosparikától barnás-narancspirosra színezett, szabálytalan alakú, eltérő méretű kézi tarhonya keverve nem gondosan tiszított, különböző méretű és alakú húsdarabokkal. Több bőrös, néhány mócsingos darab látható.
Állomány: A hús puha, de kissé száraz, jellegzetesen rostos. A tarhonya kellően átfőtt. Összességében száraz érzetű.
Illat: A tarhonya pirított illata dominál. Kevésbé aromás, kevésbé fűszeres.
Íz: Aromás- és fűszerszegény, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. A fűszerpaprika kissé túlpirított íze érződik. Kevésbé harmonikus.

 

 

 

 

 

 

 

 

Csemege uborka (2 db/adag)

Külső megjelenés: Sötét olajzöld és világosabb zöld színű, eltérő nagyságú savanyított.
Állomány: Ress, ropogós.
Illat: Savanyú, ecetes, kevésbé fűszeres.
Íz: Savanyú- édes, nem harmonikus. Az édesítőszer határozott utóíze érezhető.

 

Részletes összetétel/anyaghányad 160 adag :

Zöldborsókrémleves
Rama margarin 1,6 kg
Tej 3,2 l
Tejszín 3,2 l
Őrölt fekete bors 0,016 kg
Liszt 0,9 kg
Ételízesítő 0,32 kg
Gyökér 2,2 kg
Sárgarépa 2,2 kg
Vöröshagyma 0,8 kg
Zeller 0,6 kg
Zöldborsó mirelit 12,8 kg

Tarhonyás hús
Sertés lapocka 13,6 kg
Olaj 1,9 kg
Tarhonya 12,8 kg
Fűszerpaprika 0,5 kg
só 0,6 kg
Fokhagyma 0,06 kg
Vöröshagyma 3,6 kg
Lecsó konzerv 3,2 kg

 


Friss hírek

2025. november 26, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.11.26.)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2025. november 14, péntek

Tájékoztató a növényvédő szer felhasználáskor keletkező hulladékok jogszerű kezeléséről

A gazdálkodók és a növényvédő szerrel szolgáltatást végző vállalkozások felelőssége nem merül ki a növényvédő szerek okszerű, szakszerű és biztonságos kijuttatásában. Minden esetben számolni kell a keletkező hulladékokkal is, melyek megfelelő kezelése az emberi egészség, a környezet és a természet védelme érdekében is kiemelt jelentőségű.

Tovább >