Komárom-Esztergom megye - 13. vizsgálat - Tatabánya - Vidámságok Háza Bölcsőde
Komárom-Esztergom megye - 13. vizsgálat - Tatabánya - Vidámságok Háza Bölcsőde
13. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Vidámságok Háza Bölcsőde (2800 Tatabánya, Erőmű tér 6.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
átlag feletti |
ÁTLAGOS |
átlag alatti |
nem |
Menü: Karfiolleves, finomfőzelék, vagdalt, hétmagvas kenyér Mintavétel ideje: 2015. május 14. Napi adag: 63 adag/ebéd Főzőkonyha: Müller&Varga Kft. (2800 Tatabánya, Erőmű tér 6.) |
Részletes érzékszervi minősítés:
Karfiolleves (0,2 l/adag)
Külső megjelenés: |
Drapp színű, híg lében sok karfiol rózsa darab és törmelék, egyenetlenül szeletelt sárgarépa, fehérrépa valamint zöldfűszer levél foszlány látható. Alján fekete és piros fűszerszemcsék, tetején narancssárga zsírcseppek. |
Állomány: |
A lé hígan folyó, kissé zavaros. A karfiol és a répa enyhén túlfőtt, szájban elomló. A leves tészta betétet nem tartalmaz. |
Illat: |
Enyhe karfiol illat érezhető. Jellegzetes, kissé aromaszegény. |
Íz: |
Kevésbé aromás, kellően sós, a sok sárgarépától enyhén édeskés. A karfiol íze érezhető. Összhatása nem teljesen harmonikus. Idegen íztől mentes. |
Finomfőzelék, vagdalt (0,2 l, 0,05 kg/adag)
Külső megjelenés: |
Sűrű, fehér főzelékalapban sok egyenletesen aprított sárgarépa kocka, kevesebb zöldborsó és petrezselyem levél darab. A vagdalt őzgerinc formában sült, kb. 1cm vastag szelet, domború felülete sötétbarna. Vágási felülete mozaikos, viszonylag sok darált hús, zsemledarabok és fűszerszemcsék láthatók. |
Állomány: |
A főzelék alap kellő mértékben besűrített, csomómentes. A répa puha, a zöldborsó kissé keményebb. |
Illat: |
Finomfőzelékre jellemző, a répa édeskés illata intenzívebb a borsó szagánál. Kevésbé fűszeres, aromaszegény, a hús szaga érezhető. |
Íz: |
A főzelék édeskés ízű. A sárgarépa dominál. A vagdalt, fűszer és aromaszegény. Az áztatott zsemle íze a kelleténél jobban érvényesül. Összhatásában a két gyenge íz kevésbé harmonikus, jellegtelen. |
Hétmagvas kenyér(fél szelet/adag)
Külső megjelenés: |
1db, fél szelet, kb.1,5 cm vastagságú, aranybarna héjú kenyérszelet. Bélzete világosbarna, sok maggal és gabona pehellyel tarkítva. |
Állomány: |
A héj visszapuhult, elvesztette roppanós frissességét. A bélzet egyenletesen lazított, rugalmas, kellő mértékben átsült. |
Illat: |
Jellegzetes, kissé savanykás, gyengén élesztő szagú. |
Íz: |
Gyengén savanykás, a magok íze jól érvényesül. Aromás, zamatos. A héj visszapuhulása miatt kevésbé friss érzetet kelt. |
Részletes összetétel/anyaghányad: |
Karfiolleves (10 adag) sárgarépa – 0,2 kg- petrezselyemzöld – 0,2 csomó zellergumó – 0,05 kg- gyökér – 0,06 kg- só – 6 gr- étolaj – 0,04 l- liszt – 0,04 kg- karfiol – 0,4 kg- bors – 0,0003 kg- fűszerpaprika – 0,003 kg- vöröshagyma – 0,02 kg-
Finomfőzelék (10 adag) finomfőzelék mirelit – 1,5 kg- étolaj – 0,04 l- liszt – 0,1 kg- kristálycukor – 0,01 kg- tej 1,5% - 0,8 l- petrezselymzöld – 0,2 cs- só – 8 gr-
Vagdalt (10 adag) sertés comb – 0,5 kg- vöröshagyma – 0,02 kg- vizes zsemle – 2 db- só – 8 gr- bors – 0,0003 kg- tojás -0,8 db- étolaj – 0,06 l- zsemlemorzsa -0,02 kg- fokhagyma – 0,005 kg- fűszerpaprika – 0,003 kg- |