null Komárom-Esztergom megye - 12. vizsgálat - Tatabánya - Árkád Étkezde

Komárom-Esztergom megye - 12. vizsgálat - Tatabánya - Árkád Étkezde

Komárom-Esztergom megye - 12. vizsgálat - Tatabánya - Árkád Étkezde

12. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Árkád Étkezde (2800 Tatabánya, Ságvári Endre u. 8.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Brokkolikrémleves, zöldborsó főzelék, főtt virsli

Mintavétel ideje: 2015. április 21.

Napi adag: 600 adag/ebéd

Főzőkonyha: Nebuló Plusz Kft. (2800 Tatabánya, Ságvári Endre u. 8.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Brokkolikrémleves (0,3 l/adag)

Külső megjelenés:

Selyemfényű, oliva zöld színű, viszonylag sűrű lében kisebb-nagyobb méretű, sötétzöld brokkoli rózsa foszlányok és sok, néhol összetapadt kiskocka tészta. Tetején színtelen zsírcseppek láthatók.

Állomány:

Krémszerű, sűrű, darabos, csomómentesen besűrített lé. A brokkoli puha, nyelvvel könnyen szétnyomható. A tészta többnyire puha, de az összetapadt darabok belseje kemény.

Illat:

Brokkolira jellemző, nem túl intenzív, kevésbé aromás.

Íz:

Kellően sós, jellegtelen, aromaszegény. A brokkoli darabkák ízlelésekor a nyersanyag tárolási hibájára utaló enyhe mellékíz érezhető.

 

Zöldborsó főzelék (0,3 l/adag)

Külső megjelenés:

Zöldes-fehér, kellő mértékben besűrített főzőlében, sok apró szemű, zsenge zöldborsó, petrezselyem levél darab és elvétve sárgarépa kocka látható.

Állomány:

A borsó és a mártás aránya jó. A borsó puha, vékony héjú, néhány szétfőtt szem látható. A sűrítés csomómentes.

Illat:

Jellegzetes zöldborsós, petrezselymes illat érezhető. Aromás, tiszta, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Kellően sós, édeskés, aromás, harmonikus, ízletes. A zöldborsó és a petrezselyem íze kellőaképpen érvényesül. Tiszta, minden idegen íztől mentes.

 

Főtt virsli (1 darab/adag)

Külső megjelenés:

11-12 cm hosszú, kb. 2 cm átmérőjű, emészthető bélbe töltött virsli. Egyik vége vágott, külseje barnás-rózsaszín, a húspép fakó-rózsaszín.

Állomány:

Kellően lédús, szaftos, rugalmasan puha. Héja könnyen elrágható, roppanós, a húspép homogén, rágási maradékot nem tartalmaz.

Illat:

Kellemesen aromás, fűszeres, a főtt húspép illata mellett füstölt szag dominál.

Íz:

Jól fűszerezett, enyhén sós, füstölt íz érezhető. Kellemes, aromás, tiszta. A főzelékkel együtt fogyasztva harmonikus, ízletes összhatású étel.

Részletes összetétel/anyaghányad:

Brokkoli krémleves (10 adag)

brokkoli krémleves – 0,3 kg

tejföl – 0,2 l

tészta – 0,2 kg

jódozott só

 

Zöldborsó főzelék (10 adag)

zöldborsó – 1,8 kg

liszt – 0,2 kg

étolaj – 0,1 kg

jódozott só

kristálycukor

tej – 1 l

petrezselyemzöld


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >