Komárom-Esztergom megye - 12. vizsgálat - Tatabánya - Árkád Étkezde
Komárom-Esztergom megye - 12. vizsgálat - Tatabánya - Árkád Étkezde
12. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Árkád Étkezde (2800 Tatabánya, Ságvári Endre u. 8.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
átlag feletti |
ÁTLAGOS |
átlag alatti |
nem |
Menü: Brokkolikrémleves, zöldborsó főzelék, főtt virsli Mintavétel ideje: 2015. április 21. Napi adag: 600 adag/ebéd Főzőkonyha: Nebuló Plusz Kft. (2800 Tatabánya, Ságvári Endre u. 8.) |
Részletes érzékszervi minősítés:
Brokkolikrémleves (0,3 l/adag)
Külső megjelenés: |
Selyemfényű, oliva zöld színű, viszonylag sűrű lében kisebb-nagyobb méretű, sötétzöld brokkoli rózsa foszlányok és sok, néhol összetapadt kiskocka tészta. Tetején színtelen zsírcseppek láthatók. |
Állomány: |
Krémszerű, sűrű, darabos, csomómentesen besűrített lé. A brokkoli puha, nyelvvel könnyen szétnyomható. A tészta többnyire puha, de az összetapadt darabok belseje kemény. |
Illat: |
Brokkolira jellemző, nem túl intenzív, kevésbé aromás. |
Íz: |
Kellően sós, jellegtelen, aromaszegény. A brokkoli darabkák ízlelésekor a nyersanyag tárolási hibájára utaló enyhe mellékíz érezhető. |
Zöldborsó főzelék (0,3 l/adag)
Külső megjelenés: |
Zöldes-fehér, kellő mértékben besűrített főzőlében, sok apró szemű, zsenge zöldborsó, petrezselyem levél darab és elvétve sárgarépa kocka látható. |
Állomány: |
A borsó és a mártás aránya jó. A borsó puha, vékony héjú, néhány szétfőtt szem látható. A sűrítés csomómentes. |
Illat: |
Jellegzetes zöldborsós, petrezselymes illat érezhető. Aromás, tiszta, minden idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Kellően sós, édeskés, aromás, harmonikus, ízletes. A zöldborsó és a petrezselyem íze kellőaképpen érvényesül. Tiszta, minden idegen íztől mentes. |
Főtt virsli (1 darab/adag)
Külső megjelenés: |
11-12 cm hosszú, kb. 2 cm átmérőjű, emészthető bélbe töltött virsli. Egyik vége vágott, külseje barnás-rózsaszín, a húspép fakó-rózsaszín. |
Állomány: |
Kellően lédús, szaftos, rugalmasan puha. Héja könnyen elrágható, roppanós, a húspép homogén, rágási maradékot nem tartalmaz. |
Illat: |
Kellemesen aromás, fűszeres, a főtt húspép illata mellett füstölt szag dominál. |
Íz: |
Jól fűszerezett, enyhén sós, füstölt íz érezhető. Kellemes, aromás, tiszta. A főzelékkel együtt fogyasztva harmonikus, ízletes összhatású étel. |
Részletes összetétel/anyaghányad: |
Brokkoli krémleves (10 adag) brokkoli krémleves – 0,3 kg tejföl – 0,2 l tészta – 0,2 kg jódozott só
Zöldborsó főzelék (10 adag) zöldborsó – 1,8 kg liszt – 0,2 kg étolaj – 0,1 kg jódozott só kristálycukor tej – 1 l petrezselyemzöld |