null Klinikai tüneteket is mutató lónál igazolódott be a fertőző kevésvérűség

Klinikai tüneteket is mutató lónál igazolódott be a fertőző kevésvérűség

2015. szeptember 25, péntek

2015. szeptember 24-én egy Nagybajcs településen tartott, klinikai tüneteket is mutató lónál a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a fertőző kevésvérűséget. A járványügyi nyomozás feltárta, hogy a jelenlegi megbetegedés nincs kapcsolatban a korábbi fertőző kevésvérűség esetekkel. Az állategészségügyi hatóság a telep körüli 3 kilométeres körben elrendelte valamennyi fogékony állat vizsgálatát.

A nagybajcsi tulajdonos szeptember 18-án értesítette az ellátó állatorvost, aki az állomány lovaiból laboratóriumi vizsgálatok céljára vért vett. A tüneteket mutató állat, aki születésétől fogva az állományban tartózkodott és azt a betegség megállapítását megelőzően sem hagyta el, végül szeptember 22-én elhullott. A tulajdonosnak további egy, egy évvel ezelőtt vásárolt lova van, aki jelenleg forgalmi korlátozás alatt áll fertőző kevésvérűség gyanúja miatt.

A szakemberek a járványügyi nyomozás során megállapították, hogy a jelenlegi megbetegedés nincs kapcsolatban a korábbi fertőző kevésvérűség esetekkel. Az állategészségügyi hatóság a telep körüli 3 kilométeres körben elrendelte valamennyi fogékony állat vizsgálatát.

A jelenleg korlátozás alatt álló telephelyek listája és további hasznos információk elérhetőek az alábbi linken:

http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/-/tajekoztatas-lovak-fertozo-kevesverusegenek-jarvanyugyi-helyzeterol-4-2015-szeptember

 

2015. szeptember 25.


Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság

Kapcsolódó anyagok:
a közlemény letölthető formában


Friss hírek

2023. november 13, hétfő

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2023.11.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2023. október 24, kedd

Kérdezz-felelek a kéknyelv betegségről (Bluetongue)

A kéknyelv–betegség (bluetongue) fertőző vírusos állatbetegség, mely a kérődző állatokat (szarvasmarha, juh, kecske, vadon élő kérődzők) támadja meg. Egyéb állatokra és az emberre a vírus nem veszélyes, humán megbetegedést nem okoz.

Tovább >