null Kiskereskedelmi „koronavírus audit” - összefoglaló

Kiskereskedelmi „koronavírus audit” - összefoglaló

2020. április 21, kedd

A koronavírus-járvány kezdetén a Nébih weboldalán elindítottuk a koronavírus aloldalt (https://portal.nebih.gov.hu/koronavirus), ahol számos tematikus tájékoztató, hatósági útmutató található. A jogszabályokban meghatározott élelmiszerbiztonsági célok biztosítása ugyanis most magasabb szintű megoldásokat igényel, mint járványmentes időben. A Nébih oldalán elérhető, rendszeresen frissülő, szakmai útmutatókban számos olyan gyakorlati megoldás olvasható, amely alkalmas arra, hogy a vállalkozások jelen körülmények között is megfeleljenek ezen alapvető céloknak.

Az élelmiszerlánc szereplőknek készített hatósági útmutatók mellett a Nébih támogató szemlékkel is segíti a vállalkozások biztonságos üzemelését. Ellenőreink ezen auditok során alapvetően nem büntetnek, hanem tanácsot adnak a biztonságos üzemelés érdekében.

A húsvéti ünnepet megelőzően az áruházláncok esetében egyszerre 64, véletlenszerűen kiválasztott üzletben jártak a Nébih szakemberei. Valamennyi Magyarországon működő élelmiszeráruház-lánc sorra került. A szemlék során szakembereink találkoztak jó, követendő megoldásokkal, de akad javítani való is.

Alapvetően három fő területre fókuszáltak a Nébih ellenőrei:

 1. a személyi higiénia szigorú, az új helyzethez igazodó betartására;
 2. a csomagolatlan, fogyasztásra kész áruféleségek védelmére és
 3. a berendezések, eszközök, felületek tisztán tartására, fertőtlenítésére.

Útmutatók, eljárásrendek

 • A helyszíni felelős vezetők nyilatkozata szerint az érintett egységekben – egy Penny és egy Spar kivétel – a hatósági ajánlásokat ismerik.
 • A legtöbb üzletben a koronavírussal kapcsolatos szabályokról írásos eljárásrenddel rendelkeznek, kivéve két CBA és egy-egy Coop, , Reál, Spar és Tesco egységet.

Bevásárló kosarak, kocsik kezelése

 • A bevásárlókocsikat, kosarakat az áruházláncok többségénél naponta mossák. Egy-egy Auchan, CBA, Lidl üzletben heti rendszerességgel történik a tisztítás.
 • A tisztításhoz fertőtlenítőszert használnak, egy-egy Aldi és Spar üzlet kivételével.
 • A kocsik, kosarak fogantyúinak tisztítószeres mosását, fertőtlenítését általában műszakonként, vagy gyakrabban végzik az áruházak. Ennek hiányát egy-egy, Lidl és Tesco üzletben tapasztalták a szakemberek.
 • A kocsik, kosarak tisztításának hatékonysága szemrevételezéssel megfelelő volt az ellenőrzött egységekben, egy Élésker Kft. üzlet kivételével.
 • Egyedi megoldást alkalmaztak a Metro üzleteiben, ahol speciális (titán dioxid) bevonattal látták el a bevásárló kocsikat, amely kiküszöböli a vírus megtapadását. A rendszeres tisztítástól azonban ez esetben sem lehet eltekinteni.

Vásárlók védelme

 • A bejáratnál
  • 7 üzletben (ebből 4 Spar) érintés nélkül használható,
  • 10 helyen (Metro 100%, Spar 80%) pumpás adagolós virucid kézfertőtlenítőt,
  • 5 helyen egyszer használatos kesztyűt helyeztek ki.
 • Az ellenőrzött üzletek 73%-a a bejáratnál nem gondoskodott kézfertőtlenítésről vagy kesztyűről a vásárlók részére.
 • A hűtők, tárolók fogantyúinak, az áruszalagoknak, a képernyőknek, a bankkártya termináloknak, az önkiszolgáló adagolóknak a rendszeresen fertőtlenítését valamennyi üzletben rendszeresen elvégzik. Ennek gyakorisága változó, de az ellenőrzött létesítmények 67%-ában (43 helyen) naponta többször is (1-3 óránként) sor kerül rá.
 • A sorban állás helyén a legtöbb üzletben (87%) alkalmazzák a padlóra ragasztható távolságtartó matricákat, a Coop és CBA egyes üzleteiben hiányzik a jelzés.
 • Az ellenőrzött egységekben – egy Lidl üzlet kivételével – figyelmeztető táblák/jelzések kihelyezésével ösztönzik a vásárlókat a szabályok betartására.
 • A keletkező (és elszórt) hulladék gyűjtését egy budapesti CBA üzlet kivételével mindenhol elvégzik az üzlettérben és a parkolóban.

Csomagolatlan élelmiszerek védelme

 • A hőkezelés/mosás nélkül fogyasztandó lédig termékeket, jellemzően a pékárukat a járványügyi helyzet miatt helyben becsomagolták (vagy részben becsomagolták) az üzletek 60%-ában. Az ellenőrzött Auchan, Reál, Spar üzletek 100%-ában csomagoltan árusítják e termékeket.
 • A csomagolatlan termékek árusítása esetén az ellenőrzött egységek 62%-a cseppfertőzéstől védő tárolóban helyezi ki a termékeket. A termékek elvételéhez fogóeszközt és egyszer használatos kesztyűt/zacskót az üzletek 86%-a biztosít. Pultos kiszolgálással 10 egységben értékesítik a csomagolatlan pékárut.
 • A fogóeszközöket rendszeresen fertőtlenítik, általában 1-3 óránként, de minimum műszakonként egyszer.
 • Az árufeltöltést végző dolgozók és a pénztárosok a legtöbb egységben kesztyűt – és általában maszkot is – viselnek. Az ellenőrzéskor egy Tesco és egy CBA egységben nem viseltek maszkot és kesztyűt a fogyasztásra kész élelmiszert (csemegepult, cukrászpult, hidegkonyha, grill) kiszolgáló dolgozók.

Bár az akció elsődleges célja a segítés volt, a súlyosnak minősített hiányosságoknál, illetve hibás eljárások alkalmazása esetén a Nébih felszólítja az üzemeltetőket a megfelelő feltételek biztosítására. Emellett több üzletláncnál is tapasztaltuk, hogy a központi utasításokat eltérően értelmezik az egyes egységekben, amiről az üzemeltetők szintén tájékoztatást kapnak.

 


Helyes kereskedelmi gyakorlatok


Helytelen kereskedelmi gyakorlatok


Friss hírek

2021. május 13, csütörtök

Véget ért az ebek kötelező veszettség elleni oltására adott türelmi idő

A fokozatos nyitáshoz igazodva megszűnt a kutyák veszettség elleni ismétlő oltásának beadatására tavaly márciusban elrendelt türelmi idő. A hatóság kéri az érintett kutyatartókat, hogy lehetőség szerint mielőbb pótolják állatuknál az esetlegesen elmaradt oltást.

Tovább >

2020. november 16, hétfő

Vendéglátó-, és közétkeztető létesítményekre vonatkozó intézkedések 2020. november 4-től visszavonásig

A Nébih összegyűjtötte a veszélyhelyzet kihirdetésével összefüggő, a vendéglátó- és közétkeztető létesítményekre vonatkozó legfontosabb és aktuális információkat.

Tovább >