null Kihirdették az Országos KözÉtkeztetési Szakácsverseny győzteseit

Kihirdették az Országos KözÉtkeztetési Szakácsverseny győzteseit

2014. december 2, kedd

Budapest, 2014. november 29., szombat (MTI) - Az Országos KözÉtkeztetési Szakácsverseny OKÉS) szombati döntőjén a rendezvénymenü kategóriában Kehidakustány csapata, a napi menü kategóriában pedig a Sodexo Magyarország Kft. csapata lett a legjobb.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a díjátadón az MTI-nek elmondta: naponta 1,5-2 millió ember étkezik a közétkeztetésben, ezért sem mindegy, hogy mi kerül az asztalra. Közölte, hogy hamarosan egyeztetés kezdődik a minőségvezérelt közétkeztetési rendszerről. A verseny azt is bizonyítja, hogy nagyüzemi körülmények között, átlagos költségekkel is lehet biztonságos és finom ebédet készíteni a hazai, szezonális alapanyagokból. Az idei megmérettetésre érkezett recepteket kiadvány formájában elérhetővé teszik az érdeklődők számára - tette hozzá. 

Ezüstérmet nyert a rendezvénymenü kategóriában Dencs Nagyközség Önkormányzatának csapata, a napi menük között pedig a PQS International Hungary Kft. A harmadik helyen a Sodexo Magyarország Kft. csapata és a Kölyök Kft. végzett.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára szerint a közétkeztetésben az egészséges és ízletes ételek kiemelkedő fontosságúak, kisgyermekkortól fokozatosan kell elkezdeni az újdonságok megismertetését. Felvették a harcot a porból készült levesekkel és krumplipürével szemben - tette hozzá. Kiemelte: a versenyben a menüket előre meghatározott keretösszegből kellett elkészíteni, ami azt mutatja, hogy alacsony költségből előállított étel is lehet ízletes. 

Zoltai Anna, a Nébih főosztályvezetője ismertetése szerint a versenyt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal támogatásával az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete és a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (Közszöv) szervezte idén már a negyedik alkalommal, az ország több pontjáról 20 csapat jutott a döntőbe. A menüket idén először a szakmai zsűri mellett társadalmi zsűri is értékelte, melynek tagjai többek között Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár voltak. A napi háromfogásos menü, "A" kategóriában 11 település, a rendezvény háromfogásos menü, "B" kategóriában 9 település csapata indult. A felhasznált alapanyagok beszerzési értéke az A kategóriában nem haladhatta meg a 420 forintot, a B kategóriában pedig az 520 forintot, és előre meghatározott alapanyagkosarakból kellett idényjellegű zöldségeket, gyümölcsöket, és húsféléket felhasználni - mondta. 

A rendezvényen a Nébih új, mozgó élelmiszer-érzékszervi vizsgáló állomását is bemutatták. A laborállomás Európában egyedülálló módon lehetővé teszi az érzékszervi vizsgálatot közvetlenül az ellenőrzött konyhán - ismertette Zsigó Róbert.

 

Döntős csapatok:

A kategória döntős csapatai:

Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzat étkezdéje
Hungast Magyarország Kft.
Junior vendéglátó Zrt.
Kölyök Kft.
Közintézmények szolgáltató Irodája
P.Dussmann Kft. Hatvan
Pensio Minőségi Közétkeztetés Kft.
PQS International Hungary Kft.
Sodexo Magyarország Kft.
Sosi étterem Kft. Budapest
TS Gasztro Kft.

B kategória döntős csapatai:

Decs Nagyközség Önkormányzata
Hód-Menza Diákétkeztető Kereskedelmi, és szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Hungast Magyaroszág Kft.
Kehida Termál Kft.
Miskolci közintézmény-működtető központ
P.Dussmann Kft. Eger
P.Dussmann Kft. Szentes
P.Dussmann Kft. Újfehértó
Sodexho Magyarország Kft.


Forrás: Magyar Távirati Iroda + NÉBIH


Friss hírek

2024. június 24, hétfő

További fejlesztések teszik még praktikusabbá az eGN rendszer használatát

Június 12-én élesedett az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) legújabb fejlesztési csomagja. Ennek révén többek között lehetővé vált a termőhely helyazonosítójának szabad szerkesztése, a hozamadatok immár tonna/hektár formában adhatóak meg, valamint a talajvizsgálatok nem KET azonosítóval rendelkező termőhelyhez is hozzákapcsolhatóak.

Tovább >

2024. június 24, hétfő

Madárinfluenza: megszűnt a baromfik kötelező zártan tartása

A madárinfluenza járványügyi helyzet kedvező alakulásának köszönhetően, dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos visszavonta a baromfik zártan tartására vonatkozó előírást. Azonban továbbra is érvényben marad a zártan etetés és itatás kötelezettsége, valamint a járványvédelmi minimum feltételek betartása.

Tovább >