null Kibővült a webENAR! – Már marhalevelet is lehet ügyintézni a webENAR-on!

Kibővült a webENAR! – Már marhalevelet is lehet ügyintézni a webENAR-on!

Kibővült a webENAR! – Már marhalevelet is lehet ügyintézni a webENAR-on!
2012. március 2, péntek

Ezúton tájékoztatom, hogy 2012. március 1-től lehetőség nyílik a marhalevelek (1926, 1927 bizonylatok) kezelésére, ügyintézésére a webENAR-on keresztül, valamint számos olyan szigorítás kerül bevezetésre, amely a rendszer biztonságát, az adatok hitelességét erősíti meg.

Marhalevéllel kapcsolatos változások

2012. március 1-től lehetőség nyílik arra, hogy a tartók illetve kapcsolattartó állatorvosok a 1927-es marhalevél alsó részt és a 1926-os marhalevél felső részt a weben berögzíthessék.

Weben keresztül jelentett átkötés esetén az új marhalevél csak akkor adható ki, ha már regisztrálták az állat kikerülését az előző tenyészetéből.

Weben keresztül történt bejelentés esetén a marhalevél felső részt 30 napon belül meg kell küldeni az MgSzH részére (marhalevél felső részen - papír alapon - bejelentett átkötés esetén ez továbbra sem feltétel.)

A weben kijelentett egyedek esetén a 1927-es szelvényeket 3 évig meg kell őrizni a tenyészetben.

A visszaküldött felső részek jobb felső sarkában jelölni kell a küldés okát a „Web” felirat feltűntetésével.

1926-os felső részen vagy weben keresztül küldött bejelentés alapján csak akkor regisztrálható az átkötés és állítható ki az új marhalevél, ha a felső rész hátoldalán található olyan forgalomképesség igazolás, amely el van látva a megyében illetékes állatorvos pecsétjével és aláírásával, és dátuma nem hiányzik, hibátlan, és legfeljebb 30 nappal korábbi, mint az állat beérkezésének dátuma. Ellenkező esetben csak a kerületi főállatorvos jóváhagyásával, 2014-es űrlapon kérhető marhalevél.

 

Szarvasmarha útlevéllel kapcsolatos változások

Annak a tenyészetnek, ahol az egyed az útlevél igénylésének pillanatában áll és már korábban adtak ki rá útlevelet az adott tenyészetkódra kiállítva, új útlevelet nem lehet kiállítani, csak ha a korábban kiadott útlevél (útlevelek) visszaküldésre kerül.

Új útlevél akkor sem állítható ki, ha az állatra 2010. május 31. után másik tenyészetnek adtak ki útlevelet, és azt még nem küldték vissza. Ha az összes útlevelet a tartó nem tudja visszaküldeni, akkor a megyei ENAR koordinátor ellenjegyzésével az új útlevél kiadása engedélyezhető.

 

Szarvasmarha füljelző pótlással kapcsolatos változások

Ugyanazon állattartótól egy adott ENAR számra beérkezett szimpla füljelző igénylés – füljelző gyártmányától, típusától függetlenül – súlyos hibára kerül, amennyiben a tartónak van még "nem leszállított" státuszú szimpla igénylése ugyanerre az ENAR számra.

Ha a második szimpla pótlás igénylés felelősségvállalóval (kerületi főállatorvos aláírásával) érkezik, akkor az igénylés elfogadható. Az igénylés ebben az esetben csak papíron küldhető be érvényes módon, webENAR-on keresztül nem lehetséges.

 

Ikerellések bejelentésének, módosításának szigorítása

Az ikerellések módosításának eddigi 60 napos ügyintézési ideje 2012. február 17-től 15 napra csökkent.

 

 

Üdvözlettel:

dr. Oravecz Márton s.k.
elnök


Friss hírek

Szántóföldi fajtaelismerő díszokiratok átadása
2021. november 26, péntek

Szántóföldi fajtaelismerő díszokiratok átadása

Ünnepélyes keretek között adta át a fajtaelismerő díszokiratokat 21 fajtanemesítő cég képviselőjének dr. Nagy István agrárminiszter, Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár és dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke. A Zamárdiban tartott rendezvényt országos szakembertalálkozó kísérte, valamint kihelyezett ülést tartott a Fajtaminősítő Bizottság Szántóföldi Szekciója.

Tovább >

Madárparkban is megjelent a madárinfluenza
2021. november 25, csütörtök

Madárparkban is megjelent a madárinfluenza

A keszthelyi Festetics-kastély elkerített madárparkjában is megjelent a madárinfluenza. Az állategészségügyi szakemberek, a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében, a mintegy 380 fogságban tartott vadmadárból álló állomány felszámolását haladéktalanul megkezdték.

Tovább >