null Kezdődik az ültetési anyagok kitermelése

Kezdődik az ültetési anyagok kitermelése

2021. október 7, csütörtök

Közeledik a faiskolai kitermelési szezon, hamarosan megjelenik a lerakatokban, árusító helyeken a gyümölcs- és szőlőoltványok és más ültetési anyagok széles választéka. A szabadgyökerű fás ültetési anyagok szaporító iskolai kitermelése a gyümölcsfajoknál október 10-e, a szőlőnél október 20-a előtt nem kezdődhet meg.

Ezeket a határnapokat a vásárlóknak is érdemes szem előtt tartani, hiszen, ha korábban találkoznak ilyen áruval, akkor már a naptár alapján is tudható a kétes minőség, a nem elégséges beérettség és gyenge biológiai érték. Az ún. gyökércsomagolt fás növényekre ugyanezek a dátumok vonatkoznak (szabad gyökérzettel termelik ki azokat is), viszont a termesztő-edényes (konténeres) növények egész évben forgalmazhatók.

Faiskolai termelőink a kitermelés előtt, még a faiskolai táblában felcímkézik a fákat, ez az időzítés fontos a fajtaazonosság biztosításához.

A címkék fontosságáról és információtartalmáról a Tájékoztató gyümölcs szaporítóanyag vásárlásához, a Befejeződött a gyümölcs szaporítóanyagok címkézése és a Mi történik a faiskolai címkézés előtt? cikkekben olvashatnak részletesen. 


Friss hírek

2025. március 26, szerda

Újabb telepen igazolták a ragadós száj- és körömfájás jelenlétét a Nébih vizsgálatai

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Levél településen egy tejelő szarvasmarha-állományban igazolta a ragadós száj- és körömfájás (RSzKF) betegség jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A vírusürítés csökkentése érdekében a 3000 állatot számláló gazdaság vakcinázását a vármegyei kormányhivatal szakemberei haladéktalanul megkezdték, és napokon belül elindul a telep felszámolása is. A Győri és Mosonmagyaróvári járásokban több korlátozó intézkedés is életbe lépett. A járványterjedés megelőzésében kiemelten fontos szerepe van a háztáji, fogékony állatok mielőbbi levágásának.

Tovább >

2025. március 26, szerda

Élelmiszerbiztonság húsvétkor is: elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Az idei évben március 24. és április 18. között zajlik a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amelyet a húsvéti időszak élelmiszerbiztonsága érdekében Tállai András, az Agrárminisztérium élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára rendelt el. A húsvéti hagyományokhoz kapcsolódó, népszerű termékekre fókuszálva, a közel egy hónapig tartó ellenőrzési periódusban a szakemberek többek között sonkákat, húsvéti édességeket, kalácsot, étkezési tojásokat és borokat vizsgálnak.

Tovább >