null Kezdődik az ültetési anyagok kitermelése

Kezdődik az ültetési anyagok kitermelése

2021. október 7, csütörtök

Közeledik a faiskolai kitermelési szezon, hamarosan megjelenik a lerakatokban, árusító helyeken a gyümölcs- és szőlőoltványok és más ültetési anyagok széles választéka. A szabadgyökerű fás ültetési anyagok szaporító iskolai kitermelése a gyümölcsfajoknál október 10-e, a szőlőnél október 20-a előtt nem kezdődhet meg.

Ezeket a határnapokat a vásárlóknak is érdemes szem előtt tartani, hiszen, ha korábban találkoznak ilyen áruval, akkor már a naptár alapján is tudható a kétes minőség, a nem elégséges beérettség és gyenge biológiai érték. Az ún. gyökércsomagolt fás növényekre ugyanezek a dátumok vonatkoznak (szabad gyökérzettel termelik ki azokat is), viszont a termesztő-edényes (konténeres) növények egész évben forgalmazhatók.

Faiskolai termelőink a kitermelés előtt, még a faiskolai táblában felcímkézik a fákat, ez az időzítés fontos a fajtaazonosság biztosításához.

A címkék fontosságáról és információtartalmáról a Tájékoztató gyümölcs szaporítóanyag vásárlásához, a Befejeződött a gyümölcs szaporítóanyagok címkézése és a Mi történik a faiskolai címkézés előtt? cikkekben olvashatnak részletesen. 


Friss hírek

2025. december 4, csütörtök

Év végén rövid leállás várható a Nébih szakrendszereiben

A Nébih ezúton értesíti az ügyfeleit, hogy 2025. december 31. 20:00 és 2026. január 01. 14:00 óra között több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetés ideje alatt a Nébih által üzemeltetett ügyfélfelületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Tovább >

2025. december 3, szerda

Calicivírus-járvány okozta a budapesti XIII. kerületi tömeges megbetegedést

Lezárult a november 6-án a budapesti XIII. kerületben kialakult, közel 594 embert érintő enterális megbetegedéssorozat hatósági vizsgálata. A hatósági, laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a járványt Norovírus, a calicivírusok családjába tartozó kórokozó okozta. A vírus feltételezhetően nyers élelmiszer útján került a közétkeztetésbe, a fertőzés terjedése tipikus közösségi mintázatot mutatott.

Tovább >