null Befejeződött a gyümölcs-szaporítóanyagok címkézése

Befejeződött a gyümölcs-szaporítóanyagok címkézése

2019. október 25, péntek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szervezésében október elejéig összesen 1.194.631 db certifikált kategóriájú, kék színű gyümölcscímke kiadására került sor 78 gyümölcs-szaporítóanyagot előállító vállalkozás részére, 5 szaporítóanyag-típus kategóriában, összesen 7.945.334 db növényre (A növény darabszám tartalmazza az egyedenként és a kötegelten címkézetteket is.) Ebből 2.252.249 db volt a gyümölcsoltvány.

Elérkezett az ősz, hamarosan itt az ültetvény-telepítési és a kiskerti ültetési szezon. A gyümölcsfaiskolákban a jellemzően kétéves termelési ciklus a kész ültetési anyagok kitermelésével, értékesítésével fejeződik be, amelynek jogszabályban rögzített kezdő időpontja október 10. napja. Általában ekkorra érik el a gyümölcsoltványok és más ültetési anyagok vesszői a megfelelő (a jó átteleléshez, eredéshez és a telepítés utáni kiváló fejlődéshez szükséges) érettséget.

A vegetációs idő során az árutermelő faiskolákban idén is lezajlottak a szaporítóanyag-felügyeleti és növényegészségügyi szemlék. A megyei kormányhivatalok felügyelői vizsgálták a szaporítóanyag előállítására vonatkozó szabályok betartását, a faiskolai táblákban nevelt növények minőségét, valamint ellenőrizték, hogy a növényegészségügyi követelmények szempontjából is megfelelőnek találnak-e mindent. A jegyzőkönyvekben, továbbá a termelők szaporítási és leltárjelentéseiben, valamint a származási igazolványokon beküldött adatokat a Nébih MGEI Kertészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztályán dolgozza fel. Ezek az információk képezik a minőségtanúsítás alapját, ezért a certifikációs címkék kiadásának elengedhetetlen feltételei.

A címkén szerepel a növényfaj, a fajta és az alany megnevezésén kívül a termelő neve és székhelye. Az eddigi évekhez képest változás jelent, hogy az „Uniós szabályok és szabványok/EU rules and standards” felirat is felkerült a címkére, továbbá az EU-s zászló a bal felső sarokban, a „Plant Passport/Növényútevél” felirat pedig a jobb felső sarokban kapott helyet. (kép.1.) Az idei évben történt formai változásokról egy korábbi közleményünkben adtunk tájékoztatást a Nébih honlapján.

A certifikált kategóriájú, kék színű gyümölcscímkék elkészítéséről a Nébih gondoskodik. A korábbi évekhez hasonlóan a szaporítási jelentésekben szereplő, ellenőrzött faiskolai növényállományok adatainak rögzítése már májusban megkezdődött, majd a címkézési adatállományok felvitele is megtörtént augusztus és szeptember hónapban. A gyümölcsfaiskolai termelők így időben hozzájutottak a certifikációs címkékhez.

A Nébihnél a C.A.C. kategóriájú faiskolai szaporítási tételek, valamint a törzsültetvény növényállományok  feldolgozása is folyamatban van. A hivatal honlapján hamarosan elérhetőek lesznek az erről készült összesített tájékoztató adatok.

 


Friss hírek

2025. március 26, szerda

Újabb telepen igazolták a ragadós száj- és körömfájás jelenlétét a Nébih vizsgálatai

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Levél településen egy tejelő szarvasmarha-állományban igazolta a ragadós száj- és körömfájás (RSzKF) betegség jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A vírusürítés csökkentése érdekében a 3000 állatot számláló gazdaság vakcinázását a vármegyei kormányhivatal szakemberei haladéktalanul megkezdték, és napokon belül elindul a telep felszámolása is. A Győri és Mosonmagyaróvári járásokban több korlátozó intézkedés is életbe lépett. A járványterjedés megelőzésében kiemelten fontos szerepe van a háztáji, fogékony állatok mielőbbi levágásának.

Tovább >

2025. március 26, szerda

Élelmiszerbiztonság húsvétkor is: elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Az idei évben március 24. és április 18. között zajlik a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amelyet a húsvéti időszak élelmiszerbiztonsága érdekében Tállai András, az Agrárminisztérium élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára rendelt el. A húsvéti hagyományokhoz kapcsolódó, népszerű termékekre fókuszálva, a közel egy hónapig tartó ellenőrzési periódusban a szakemberek többek között sonkákat, húsvéti édességeket, kalácsot, étkezési tojásokat és borokat vizsgálnak.

Tovább >