null Késésben a tavaszi szántóföldi növénytermesztési munkák

Késésben a tavaszi szántóföldi növénytermesztési munkák

2013. április 10, szerda

A 2013-ban ez idáig – hó és eső formájában – lehullott csapadék országosan 200 – 220 mm, mely minden megyében meghaladja az ezen időszakra jellemző mennyiséget. Eddig közel kétszerese, illetve háromszorosa hullott le a megszokott mennyiségnek, amely miatt mintegy két-három hetes késésben vannak a tavaszi munkálatok.

A jelenlegi csapadékos és hideg időjárás a tavaszi munkák végzését jelentősen hátráltatja. A gazdálkodók által tervezett tavaszi vetési szándék közel kettő és fél millió hektár. E területek mintegy 10%-án végezték el ez idáig a talaj előkészítést. Ez az arány az elmúlt év ugyanezen időszakában 45% volt.

A tervezett tavaszi vetésből március hó folyamán több mint 40 ezer hektáron került vetőmag a talajba (az elmúlt évben ennek közel hatszorosát vetették el). A tavaszi árpa ¼-ét vetették el eddig, e munkát tavaly ilyenkor már befejezték. A magborsó vetése a tervezett 20 ezer hektár területből 3 ezer hektáron (15%) valósult meg (az elmúlt év hasonló időszakában 97%-on).

Körülbelül két hetes csapadékmentes idő kellene a vízzel telített talajok számára, hogy a március első hetében elkezdett, és a kedvezőtlen időjárás miatt szünetelő talaj-előkészítési és vetési munkálatok folytatódjanak. A belvizes területeken még több időre van szükség, melyet az is befolyásol, hogy a vizet az adott területről mikor sikerül levezetni.

A belvíz okozta tényleges kár mértéke jelenleg még sem az őszi vetéseknél, sem az ez idáig elvetett tavaszi vetéseknél nem állapítható meg. Az elkövetkezendő időszak időjárása, illetve a csapadék utánpótlás mennyisége meghatározó lesz a már elvetett növények fejlődése, valamint az elvégzendő tavaszi munkálatok szempontjából.


Friss hírek

2023. november 24, péntek

Nem könnyű a választás – tanácsok gyümölcs-szaporítóanyag vásárlása, telepítése előtt

A megfelelő szaporítóanyagok nélkülözhetetlenek az esztétikus dísznövényekkel tarkított telkek, valamint a családoknak egészséges gyümölcsöt, sőt akár hasznot is adó házi- és hobbikertek kialakításában. Az ültetési anyagok minősége és megbízhatósága a kiskerti szektorban ugyanolyan lényeges, mint a professzionális ültetvénytelepítések esetén.

Tovább >

2023. november 13, hétfő

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2023.11.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >