null Jól vizsgáztak az élelmiszer-előállítók és forgalmazók a téli szezonális ellenőrzés félidejében

Jól vizsgáztak az élelmiszer-előállítók és forgalmazók a téli szezonális ellenőrzés félidejében

2023. december 21, csütörtök

Megnyugtató eredmények születtek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszakában. Az akció kezdeti két hetét felölelő összegzés kapcsán dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár kiemelte: örömteli, hogy az élelmiszer-előállítás és - forgalmazás minden területén javulás tapasztalható. Jelölési hibával nem találkoztak az ellenőrök és a forgalomból is fele annyi élelmiszertételt kellett kivonni, mint tavaly.

December 4-17-ig tartott az országos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza. A vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei többek között adventi vásárokban, élőhal árusoknál és őstermelőknél jártak, de állateledeleket is ellenőriztek.

Az akció első időszaka kapcsán dr. Nobilis Márton kiemelte, az élelmiszer-előállítás, - forgalmazás és vendéglátás területén 866 ellenőrzést végeztek a szakemberek. A tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva minden területen javulás tapasztalható. A forgalomból kivont élelmiszertételek száma az előző évi felét sem érte el, és szinte minden esetben lejárati probléma állt a háttérben. Egyértelmű javulás, hogy jelölési hiba miatt ez idáig nem kellett intézkedniük a szakembereknek.
Az ellenőrzések eredményeként összesen 8 vállalkozás tevékenységének felfüggesztésére volt szükség, 8 alkalommal figyelmeztetést, 55 esetben pedig bírságot alkalmazott a hatóság – ismertette az államtitkár.

Az élelmiszer-biztonsági szakemberek 108 adventi, karácsonyi vásár vagy ünnepi rendezvény kitelepült vendéglátó egységét ellenőrizték. Általános tapasztalat, hogy ezek a vállalkozások megfelelően felkészültek, az élelmiszer-higiéniai és- biztonsági szempontokkal tisztában vannak. Esetükben a legtöbb probléma az ellenőrzések 11%-ában, az általános higiénés hiányosságokból adódott, míg a dolgozók egészségügyi alkalmassági igazolásának meglétével és érvényességével mindössze 9 esetben (az ellenőrzések 8%-ában) akadt gond. További 24 kitelepült egységnél a forralt bor kínálatot vizsgálták a felügyelők: csupán 2 helyen hiányzott a gyártmánylap, és 1 terméket kellett kivonni a forgalomból a nyomonkövetés hiánya miatt.

Az őstermelők ellenőrzése során 4 esetben indítottak eljárást a Nébih ellenőrei súlyosabb mulasztás miatt. Az élőhal árusítás során azonban a halak tartási körülményei állatjóléti, valamint állategészségügyi szempontból is megfelelőek voltak, és a csalihalat értékesítő horgászboltokban sem tapasztaltak súlyos szabálytalanságot a szakemberek. Az állateledelek közül 58 terméket, ebből 25 madaraknak szánt eledelt ellenőriztek. A laboratóriumi vizsgálatok még folynak, de az eddigi eredmények nem tártak fel szabálysértést. Ugyanakkor jelölési hiba miatt 5 termék gyártóját, forgalmazóját kötelezi a hatóság pontosításra – összegezte dr. Nobilis Márton.

Az eredmények alapján élelmiszer-biztonsági szempontból nyugodt ünnepekre készülhetünk. Az ellenőrzések azonban a következő hetekben, egészen december 31-ig folytatódnak, hangsúlyozta az államtitkár. Az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek fő célja ugyanis az, hogy – a karácsonyi ünnepek mellett – az év utolsó napjai is biztonságban teljenek. 

(Forrás: AM Sajtóiroda)


Friss hírek

2025. december 4, csütörtök

Év végén rövid leállás várható a Nébih szakrendszereiben

A Nébih ezúton értesíti az ügyfeleit, hogy 2025. december 31. 20:00 és 2026. január 01. 14:00 óra között több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetés ideje alatt a Nébih által üzemeltetett ügyfélfelületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Tovább >

2025. december 3, szerda

Calicivírus-járvány okozta a budapesti XIII. kerületi tömeges megbetegedést

Lezárult a november 6-án a budapesti XIII. kerületben kialakult, közel 594 embert érintő enterális megbetegedéssorozat hatósági vizsgálata. A hatósági, laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a járványt Norovírus, a calicivírusok családjába tartozó kórokozó okozta. A vírus feltételezhetően nyers élelmiszer útján került a közétkeztetésbe, a fertőzés terjedése tipikus közösségi mintázatot mutatott.

Tovább >