null Jelentős változások az ASP miatti kockázati besorolásban

Jelentős változások az ASP miatti kockázati besorolásban

2019. december 23, hétfő

A Szakértői Csoport* december 19-i ülésén megfogalmazott javaslat alapján az országos főállatorvos minden alacsony kockázatúnak minősített vadgazdálkodási egységénél közepes fokozatúra módosította a kockázati besorolást. Az intézkedés célja a fertőzés terjedésének lassítása és a vaddisznóállományok hatékonyabb gyérítése a még mentes területeken.

A korábbi ideiglenes intézkedések megerősítése, valamint a járványhelyzet áttekintése céljából 2019. december 19-én ülésezett a Szakértői Csoport*. A szakemberek a járványügyi helyzetről és a legfrissebb kockázatelemzésről szóló beszámolók alapján több határozatot is elfogadtak. Többek között számos vadgazdálkodási egység esetében a korábbi ideiglenes besorolás véglegesítésére tettek javaslatot az országos főállatorvosnak. Az intézkedés Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 62 vadgazdálkodási egységet érint. A területek aktuális besorolása kereshető adatbázisunkban (https://portal.nebih.gov.hu/asp-mentesitesi-terv), valamint interaktív térképünkön (http://airterkep.nebih.gov.hu/aaijo/asp/asp.htm) egyaránt megtekinthető.

A Szakértői Csoport javaslata alapján az országos főállatorvos hazánk minden, alacsony kockázatúnak minősített vadgazdálkodási egységénél közepes szintűre emelte a kockázati besorolást. Az intézkedés többcélú, a fertőzés terjedésének lassítását, a védekezés intenzitásának fokozását és a vaddisznóállomány még mentes területeken történő hatékonyabb gyérítését egyaránt szolgálja. 

 

*Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport


Friss hírek

2025. december 12, péntek

Karácsonyi gasztroajándékok biztonságosan a Nébih tanácsaival

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja a karácsonyi ünnepek közeledtével a házi gasztroajándékok készítésének alapvető tudnivalóit gyűjtötte össze. Az ünnepi időszak közeledtével ugyanis egyre többen választják a személyre szabott, házilag készített gasztroajándékokat: lekvárokat, krémlikőröket, süteményeket vagy éppen ízesített olajokat. A házilag készített finomságok esetében azonban nem elég csak az ízekre és a csomagolásra figyelni, első az élelmiszerbiztonság!

Tovább >

2025. december 11, csütörtök

A Nébih 2025-ben is célzott helyszíni ellenőrzésekkel támogatta a jogszerű hazai drónos növényvédelmet

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2025-ben is elvégezte a drónos növényvédelmi tevékenységet reklámozó magánszemélyek és vállalkozások támogató jellegű, helyszíni ellenőrzését. Bár a vizsgálatok az idei évben is vegyes eredményekkel zárultak, a szakemberek ugyanakkor fejlődést tapasztaltak.

Tovább >