null Javuló tendencia, de így is akadt tennivaló a téli szezonális ellenőrzéseken

Javuló tendencia, de így is akadt tennivaló a téli szezonális ellenőrzéseken

2016. január 14, csütörtök

Néhány kirívó esettől eltekintve pozitív tapasztalatokkal zárult a 2015-ös téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A december 1. és 31. között zajlott ellenőrzés-sorozatot Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár rendelte el és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálta. Az akció során 4997 vizsgálatot végeztek el a szakemberek, 8,4 tonna terméket vontak ki a forgalomból, 83 alkalommal figyelmeztetést és 185 esetben, összesen 21,7 millió Ft értékben bírságot szabtak ki.

Karosszéria-lakatos műhelyben berendezett halfeldolgozó Fejér megyében; súlyos higiéniai, nyomonkövetési és jelölési hiányosságokkal működő sütőipari cég Csongrád megyében és vásárolt alapanyagokkal trükköző kistermelő Somogy megyében – néhány kirívó eset, amit a 2015-ös téli szezonális ellenőrzés során tártak fel az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek. Az összesítés azonban így is pozitív: több területen javulás figyelhető meg, például a termékek fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idejével kapcsolatos problémáknál vagy a kitelepült vendéglátók működésében.

A szezonális vizsgálat célja, hogy az ünnepek előtt megnövekedett forgalom mellett is teljesüljenek az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények a teljes élelmiszer-láncban. A szakemberek – igazodva a vásárlói szokásokhoz – kiemelten ellenőrizték többek között a friss húst, a halakat és haltermékeket, a virslit, az édesipari termékeket (köztük a bejglit), a déli gyümölcsöket, valamint a borászati termékek közül a borokat és a pezsgőket. A fokozott ellenőrzés érintette az áruhal forgalmazást, az élőállat szállításokat és a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket is.

Az egy hónapig tartó ellenőrzés-sorozaton 4997 ellenőrzést végeztek az ellenőrök. A feltárt szabálytalanságok miatt 83 alkalommal figyelmeztetést, 185 esetben, összesen 21,7 millió Ft értékben bírságot szabtak ki. Higiéniai hiányosságokat – a tavalyi évhez hasonlóan – az ellenőrzések 4,1 százalékában találtak. A termékek minősége az ellenőrzések 3,2%-ban nem volt megfelelő, ami a 2014-es 2%-hoz képest némileg emelkedett. A vizsgált élelmiszerek nyomonkövethetőségével az ellenőrzések 2,7%-ánál volt valamilyen probléma.

A 2014-es ellenőrzéshez képest viszont kevesebbszer kellett intézkedni a termékek fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejének lejárta miatt. Különböző okok miatt a megvizsgált 27 635 élelmiszertétel 1,6%-át, 8,4 tonnát kellett kivonni a forgalomból.

Szintén javulás figyelhető meg a kitelepült vendéglátók működésében: az ellenőrzött vendéglátóhelyek mintegy 80%-a megfelelően, 18%-a kisebb hibákkal, de biztonságosan üzemelt, és alig több mint 2%-uknál volt szükség hatósági intézkedésre. A kistermelőknél országszerte 427 ellenőrzésre került sor, a tevékenység felfüggesztésére 3 esetben volt szükség.

 

Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában


Friss hírek

2024. szeptember 13, péntek

Új ügyvezető igazgatót keres az EFSA

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság és az EU Official Journal honlapján is megjelent az EFSA új ügyvezető igazgatójának felvételére vonatkozó pályázati felhívás.

Tovább >

2024. szeptember 13, péntek

Komárom-Esztergom, Vas, Zala és Somogy vármegyékben is visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

Szeptember 14-től Komárom-Esztergom, Vas, Zala és Somogy vármegyékben is megszűnik a tűzgyújtási tilalom. Budapesten és a további 13 vármegyében fennmarad a tűzveszélyes időszak.

Tovább >