null Javuló eredmények a tavaszi szezonális ellenőrzésen

Javuló eredmények a tavaszi szezonális ellenőrzésen

2014. április 29, kedd

Csaknem 3 000 ellenőrzés, 16 000 megvizsgált hazai és külföldi élelmiszer tétel és összesen mintegy 12 500 000 Ft bírság a tavaszi szezonális ellenőrzés fő számai. A Húsvétot megelőző két hetes időszakban – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálásával – a gasztronómiai hagyományoknak megfelelő termékekre fókuszált az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság. Az ellenőrzéssorozat középpontjában ezúttal az élelmiszer kereskedelemre állt.

Kiemelt szempont volt, hogy a tojások jelölésén a származási hely a vásárlók számára egyértelműen azonosítható legyen, és a magyar eredetűként jelölt zöldség-gyümölcs esetében is fokozott hangsúlyt kapott a termékek származásának ellenőrzése.

A vendéglátó-étkeztető vállalkozásoknál és a cukrászatokban a transzzsírsav tartalmú alapanyagok felhasználására vonatkozó eljárások és nyilvántartások ellenőrzésére is sor került.

A két hetes időszakban országosan összesen 2 951 ellenőrzést végeztek a szakemberek.

A feltárt szabálytalanságok miatt 58 alkalommal figyelmeztetett a hatóság, és 176 esetben összesen 12 540 246 Ft bírságot szabtak ki. Az ellenőrzések alkalmával megvizsgált 16 222 hazai és külföldi élelmiszer tétel 3,3 %-át (438 tételt) kellett kivonni a forgalomból 9 tonna mennyiségben, melynek értéke meghaladta a 6 millió forintot.

Az élelmiszerek forgalomból történő kivonásának leggyakoribb oka a jelölési hiba és a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idő lejárta volt, előfordulási arányát tekintve azonban egyik sem érte el a vizsgált tételek 1%-át.

Az élelmiszer-előállító és forgalmazó létesítményekben megállapított különböző hiányosságok előfordulási aránya hasonló a 2013-ban tapasztalttal, első helyen a higiéniai hiányosságok állnak. A nyomon követhetőségre vonatkozó hibák előfordulási aránya 4 %-ról 2,4 %-ra csökkent.

A forgalomból kivont élelmiszerek aránya a vizsgált tételek számához képest kis mértékben (2,6%-ról 3,3 %-ra) emelkedett a Húsvét előtti két hétben végzett ellenőrzések alapján. Az okokat tekintve 2013-ban a lejárt fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idejű termék, idén a jelölési hibás tétel volt több, de az előfordulási arányát tekintve egyik sem érte el az 1%-ot sem idén, sem a megelőző évben.

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága

 

 


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >