null Jász-Nagykun-Szolnok vármegye - 171. számú vizsgálat - Szászbereki Kolping Katolikus Általános Iskola - Szászberek

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye - 171. számú vizsgálat - Szászbereki Kolping Katolikus Általános Iskola - Szászberek

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye - 171. számú vizsgálat - Szászbereki Kolping Katolikus Általános Iskola - Szászberek

171. számú vizsgálat

A mintavétel helye:
Szászbereki Kolping Katolikus Általános Iskola
(5053 Szászberek, Kossuth Lajos utca 196.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 12,7

Menü: Csontleves, Babfőzelék sertéspörkölt

Mintavételi alap: 145 adag
Mintavétel ideje: 2022.09.08.

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Innoven Közétkeztetési Kft.
(2740 Abony, Kodály Z. u. 1.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Csontleves (368,06 g /adag)

Külső megjelenés: Enyhén opálos, sárgás színű alaplé. A felületén arányos mennyiségű sötétsárga zsiradék látható. Az alaplé csont fehér színű cérnametélt tésztát, sárgásfehér burgonyakockákat, élénk narancsos piros sárgarépa kockákat és néhány vöröshagyma kockákat tartalmaz. Látható benne sötétzöld zöldfűszerlevél, fehéres petrezselyem gyökér darab, fehér karfiol darabka és világos drapp zellerkocka. Alján feketés fűszerszemcsék. A lé és az alkotók arányos mennyiségben vannak benne.
Állomány: Az alaplé hígan folyó, a zöldségek átfőttek. A karfiol túl puha. A tészta kellően puha.
Illat: Jellegzetes, zöldség illata dominál, kissé köményes.
Íz: Zöldséges ízű, a kömény íze jól érezhető, a só ízfokozó hatása erősebben érezhető.

 

Babfőzelék sertéspörkölt (666,36 g + 227,65 g /adag)

Külső megjelenés: Pörkölt: Sűrű, szürkés barnás szósz, melyben közel azonos méretű, drappos húskockák láthatóak. A szósz tetején kis mennyiségű, pirospaprikától pirosasra színezett zsiradék látható. Főzelék: Sűrű, sárgásdrapp szószban megfelelő mennyiségű fehér bab található. A szósz tetején kis mennyiségű zsiradék cseppek láthatóak.
Állomány: Pörkölt: A hús kellően puha, a szósz sűrűn folyó. Főzelék: A szósz sűrűn folyó, a kelleténél kissé több sűrítő anyagot tartalmaz. A bab puha, átfőtt.
Illat: Pörkölt: Jellegzetes, de kelleténél jobban érződik a kömény illata. Főzelék: A sűrítő anyag illata dominál.
Íz: Pörkölt: Köményes, borsos ízű, a só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. Főzelék: Édeskés, a babér íze érezhető, a sűrítőanyag íze dominál. Összességében: Nem egészen harmonikus, a pörkölt köményes íze és a bab édeskés íze érezhető.

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >