null Jász-Nagykun-Szolnok megye- 99. számú vizsgálat -Gimnázium, Műszaki Szakközépiskola és Kollégium Főzőkonyha - Újszász

Jász-Nagykun-Szolnok megye- 99. számú vizsgálat -Gimnázium, Műszaki Szakközépiskola és Kollégium Főzőkonyha - Újszász

Jász-Nagykun-Szolnok megye- 99. számú vizsgálat -Gimnázium, Műszaki Szakközépiskola és Kollégium Főzőkonyha - Újszász

99. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Gimnázium, Műszaki Szakközépiskola és Kollégium Főzőkonyha
(5052. Újszász, Dózsa György út 23.)

A menü minősítése:

ÁTLAG ALATTI 12,1 pont

 

 

Menü: Karfiolleves, Tavaszi zöldséges hús párolt rizzsel, Őszibarack befőtt

 

Mintavétel ideje: 2020. november 06.

Mintavételi alap : 633 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 14-18 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Gimnázium, Műszaki Szakközépiskola és Kollégium Főzőkonyha
(5052. Újszász, Dózsa György út 23.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Karfiolleves (335,1 g/adag)

Külső megjelenés:

Pirospaprikától színezett opálos lé, melynek felületén sok zsiradék látható, különböző méretű karfiolrózsák, néhány piros paprika kockák, kevés sárgarépa kockák és gyökér kockák találhatók. A lében apró zöld petrezselyem levelek láthatók.

Állomány:

A lé a kelleténél kissé sűrűbb, a zöldségek puhák.

Illat:

Zöldséges, karfiolos illatú, de intenzitásban gyenge.

Íz:

Kevésbé jellegzetes, kevésbé fűszeres. A sűrítőanyag és a zsiradék íze dominál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tavaszi zöldséges hús párolt rizzsel ( 145,9g + 153,5g /adag)

Külső megjelenés:

Rizs: Törtfehér színű, fényes felületű. Külön köretként lett elkészítve.
Hús: Kevés mennyiségű szaftban húsdarabok, sárgarépa kockák, piros paprikakockák, zöldborsó szemek és zöldbab található.
A zöldségek színe természetes, a hús rózsaszínes. A szaft narancssárgás-barnás, apró fekete fűszerszemcsékkel, tetején pirosas zsiradékcseppekkel.

Állomány:

Rizs: Nem összetapadt, néhány szem kemény, kissé száraz.
Hús: A hús kissé kemény, a répa kissé túlfőtt, a kukorica keményebb a kelleténél.

Illat:

Rizs: Jellegzetes, kellemes.
Hús: A hús és a hagyma illata dominál, a többi zöldség illata nem érezhető.

Íz:

Rizs: Jellegzetes, kellően sózott. Hús: Nem harmonikus, erősen hagymás, kelleténél sósabb.
Összhatásában: kevésbé harmonikus, nem kellően fűszerezett, kissé sós.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Őszibarack befőtt (82,5 g / adag)

Külső megjelenés:

2 db hámozott, felezett őszibarack befőtt. Jellegzetes színű, élénk sötétebb napsárga. Az egyik fél darabon sérülésből, barna folt látható.

Állomány:

Jellegének megfelelő, jól harapható, nem elpuhult, rugalmas.

Illat:

Jellegzetes, édes, őszibarack illatú.

Íz:

Jellegzetes, megfelelően édesített, finom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Karfiolleves

  • fehérrépa
  • sárgarépa
  • tejföl (12%)
  • búzaliszt
  • bors, őrölt
  • zellergumó
  • vöröshagyma
  • karfiol
  • zsír

Tavaszi zöldséges hús párolt rizzsel

  • sárgarépa
  • kukorica
  • sertéscomb
  • rizs
  • őrölt bors
  • ételízesítő
  • lecsó
  • vöröshagyma
  • zsír

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >