null Jász-Nagykun-Szolnok megye - 86. számú vizsgálat - Óvoda Tálalókonyha - Tiszajenő

Jász-Nagykun-Szolnok megye - 86. számú vizsgálat - Óvoda Tálalókonyha - Tiszajenő

Jász-Nagykun-Szolnok megye - 86. számú vizsgálat - Óvoda Tálalókonyha - Tiszajenő

86. számú vizsgálat (Tálalókonyha)

A mintavétel helye:
 Óvoda Tálalókonyha(5094 Tiszajenő, Köztársaság utca 4.)

 

A menü minősítése:

ÁTLAG ALATTI 10,7 pont

 

 

Menü: Paradicsomleves, Tejszínes-kukoricás csirkemell tésztakörettel

 

Mintavétel ideje: 2019. november 21.

Mintavételi alap : 40 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 éves korosztály

A főzőkonyha  neve, címe :
KISVIDRA 2005 Kft. Közétkeztető  Főzőkonyha
(5094 Tiszajenő, Köztársaság utca 4.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Paradicsomleves (336,4 g/adag)

Külső megjelenés:

Barnás pirosas lében, melynek tetején bőséges mennyiségű pirosasra színezett zsiradék látható, csontfehér színű betűtészta található. A lé csomómentes, homogén. Kellő mennyiségű tésztát tartalmaz, de a tészta egy része töredezett.

Állomány:

A lé hígan folyó, csomómentes, a tészta kissé túlfőtt.

Illat:

Kellemes, édeskés, paradicsomos, de a kelleténél gyengébb intenzitású.

Íz:

Ízében az édes íz és a sűrítő anyag dominál. A paradicsom íze gyenge, nem harmonikus, kissé üres.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tejszínes-kukoricás csirkemell tésztakörettel (246,7 g + 177,0 g /adag)

Külső megjelenés:

Tészta: Penne tészta, vajsárga színű, felületén bőséges mennyiségű fénylő zsiradék látható.
Hús: Drappos színű, fekete fűszerszemcséket tartalmazó szószban kissé eltérő nagyságú drappos húskockák és jellegzetes színű kukoricaszemek láthatók. Az összetevők aránya megfelelő mennyiségű.

Állomány:

Tészta: Kellően átfőtt, puha, rugalmas.
Hús: Kellően átfőtt, puha, a szósz megfelelő sűrűségű, a kukorica kellően átfőtt.

Illat:

Tészta: A tészta kellemes, jellegzetes, olajos illatú.
Hús: A hús illata kevésbé intenzív, enyhén fokhagymás.

Íz:

Tészta: A tészta íze kellemes, jellegzetes. Hús: A szósz gyengébben fűszerezett, kissé gyenge intenzitású, a hús íze jellegzetes, a kukorica kevésbé édeskés. Összhatásában harmonikus, de gyenge ízű.

 

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Paradicsomleves

  • sűrített paradicsompüré
  • só, jódozott
  • búzaliszt
  • vöröshagyma
  • kristálycukor
  • ABC levestészta
  • étolaj
  • feketebors, őrölt
  • zellergumó

Tejszínes kukoricás csirkemell

  • csirkemell
  • kukorica, morzsolt, mirelit
  • tejszín, főző, 21%-os zsírtartalmú
  • finomliszt
  • teavaj
  • só, jódozott
  • fehérbors, őrölt
  • szerecsendió, őrölt

Tésztaköret

  • tészta
  • só, jódozott
  • napraforgó olaj

Friss hírek

2025. október 15, szerda

Mikrozöld és növényi csíra – Mi a különbség közöttük?

Az egészséges táplálkozás iránti igény napjainkban látványosan növekszik, amely magával hozta számos, korábban kevéssé ismert élelmiszer térnyerését is a magyar gasztronómiában. A növényi csírák és a mikrozöldek is ebbe a kategóriába tartoznak: tápanyagban gazdagok, esztétikusak és egyre több fogyasztó étrendjében megjelennek. Fontos azonban, hogy bár hasonlítanak egymásra, termesztésük, feldolgozásuk és értékesítésük között jelentős különbség van, nem csupán biológiai vagy termesztéstechnológiai, hanem jogi és élelmiszer-biztonsági szempontból is.

Tovább >

2025. augusztus 1, péntek

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2025.08.01.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >