null Jász-Nagykun-Szolnok megye - 81. számú vizsgálat - Kodály Zoltán Általános Iskola tálalókonyha - Szolnok

Jász-Nagykun-Szolnok megye - 81. számú vizsgálat - Kodály Zoltán Általános Iskola tálalókonyha - Szolnok

Jász-Nagykun-Szolnok megye - 81. számú vizsgálat - Kodály Zoltán Általános Iskola tálalókonyha - Szolnok

81. számú vizsgálat (Tálalókonyha)

A mintavétel helye:
Kodály Zoltán Általános Iskola tálalókonyha (5000 Szolnok, Kassai út 2.)

A menü minősítése:

ÁTLAG ALATTI 10,5 pont

 

 

Menü: Húsleves, Főtt hús egresmártással és félbarna kenyérrel

 

Mintavétel ideje: 2019. június 12.

Mintavételi alap : 409 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály

A főzőkonyha  neve, címe :
Szolnoki Gyermek és Ifjúsági  Közalapítvány
(5000 Szolnok, Tiszaligeti sétány 9711)

Részletes érzékszervi minősítés:

Húsleves (320 g/adag)

Külső megjelenés:

Halvány szalmasárga színű áttetsző lé, melynek tetején kis mennyiségű színtelen zsiradék, közepes mennyiségű csontfehér cérnametélt tészta és különböző nagyságú és darabszámú, narancsospiros színű sárgarépa korongok láthatók. Több répakorongon barnás elszíneződés látható.

Állomány:

Az alaplé hígan folyó, a tészta és a sárgarépa kellően átfőtt, puha.

Illat:

Húslevesre kevésbé jellemző, gyenge zöldséges, tésztás illat érezhető.

Íz:

Húslevesre kevésbé jellemző, a sárgarépa és a tészta íze dominál. A kelleténél sósabb. Gyenge ízű.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Főtt hús egresmártással (398 g /adag)

Külső megjelenés:

Egres mártás: Sűrűn folyó, világos rózsaszín szószban világoszöld és világos sárga színű egész és tört egres szemek láthatók. Főtt hús: Világos barna és sötét barna színű darálthús. Száraz, zsíradék nem látható a hús alatt.

Állomány:

Egres mártás: Csomómentes, krémes állagú a szósz. Az egres kellően átfőtt.
Főtt hús: A hús puha, átfőtt, rágási maradékot nem érezni, nagyon száraz.

Illat:

Egres mártás: Kellemes, édeskés-savanykás, gyümölcsös illatú.
Főtt hús: Főtt hús illatú, nem friss érzetű, gyenge intenzitású.

Íz:

Egres mártás: Kellemes, harmonikus, édeskés-savanykás ízű, az egres íze jól érezhető.
Főtt hús: Gyenge főtt hús íz érezhető, enyhe állott íz érezhető, íztelen.
Összhatásában nem harmonikus, a mártás mellett a hús íze jellegtelenné válik.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Félbarna kenyér (37g /adag)

Külső megjelenés:

2 cm vastagságú fél szelet, szabadon vetett kenyér.A héj aranybarna, matt, enyhén cserepes. A bélzet csontszínű, héjtól nem elváló, közel egyenletesen lazított.

Állomány:

Jól átsült, rugalmas, csomómentes, laza szerkezetű. Kevés nagyobb légbuborék látható benne.

Illat:

Aromás, tiszta, jellegzetes.

Íz:

Jellegzetes, aromás, finom.

 

 

 

 

 

 

 


 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Húsleves

  • só, jódozott
  • vörööshagyma
  • ételízesítő, sómentes
  • bors, őrölt, fekete
  • napraforgó étolaj
  • petrezselyemgyökér, friss
  • petrezselyemlevél, friss
  • sárgarépa, friss
  • karalábé, friss
  • zeller, friss
  • fokhagyma
  • sertésvomb
  • cérnametélt

Egresmártás

  • egres
  • kristálycukor
  • citrom
  • fahéj, őrölt
  • szegfűszeg
  • tej, 1,5%
  • kukoricaliszt
  • kókusztej

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >