null Izgalmas programokkal vár mindenkit a NÉBIH az idei OMÉK-on

Izgalmas programokkal vár mindenkit a NÉBIH az idei OMÉK-on

2015. szeptember 18, péntek

Szeptember 23. és 27. között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szemléletformáló kampányaival is megismerkedhetnek a 77. OMÉK látogatói. A hivatal minden eddiginél nagyobb területen, mintegy 90 m2-en várja az érdeklődőket. A legkisebbek külön – a Mezőgazdasági Múzeummal közösen szervezett – gyerekszigeten múlathatják majd az időt. A kalandvágyók pedig egy rendhagyó termékteszten adhatnak hangot véleményüknek.

Felgyorsult életünkben a hatósági tevékenység önmagában nem elég, az élelmiszerlánc-biztonsági problémák felismeréséhez és elkerüléséhez kulcsfontosságú, hogy a vásárlók is felkészültek és tájékozottak legyenek. Ennek érdekében – az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiában rögzített alapelvek mentén – a NÉBIH évek óta nagy hangsúlyt fektet a szemléletformálásra, a tudásmegosztásra.

Az OMÉK-on a hivatal valamennyi kampányával egyszerre ismerkedhetnek meg az érdeklődők: az Ételt csak okosan a mindennapi élelmiszerbiztonság útvesztőiben kalauzol el bennünket, a Szabad a gazdi a helyes állattartásra oktat, a Talajok Éve egyik legfontosabb természeti kincsünkre, a termőföldre hívja fel a figyelmet, a TUHIR a horgászat megismeréséhez nyújt gyors és egyszerű megoldást, míg a Szupermenta a minőségi termékek terepe. A kampányokban összefogott hasznos információkat játékos feladatokon keresztül sajátíthatják el a vállalkozó szellemű látogatók.

Az utóbbi évek felméréseiből látható, a magyar vásárlók számára fontos, hogy megbízható termelőtől, ellenőrzött, minőségi, teljes értékű hazai terméket vásárolhassanak. Éppen ezért a Földművelésügyi Minisztérium 2015-öt a helyi termékek évének nyilvánította, így az OMÉK-on is helyi specialitásoké lesz a főszerep. A minőségi élelmiszerek kiválasztásában szeretne segítséget nyújtani a NÉBIH termékteszt kampánya, a Szupermenta is. A komplex (laboratóriumi/érzékszervi/kedveltségi) vizsgálatoknak egy kisebb, ám annál izgalmasabb részébe, a kedveltségi tesztbe kóstolhatnak bele naponta többször is az érdeklődők. Az „étlapon” különböző almafajták szerepelnek majd.

A kisebbeket – a Mezőgazdasági Múzeummal közösen üzemeltetett – gyerekszigetünkre várjuk, ahol a kézműves foglalkozásoké és edukatív játékoké lesz a főszerep.

 

Kapcsolódó tartalmak:
Közlemény letölthető formában


Friss hírek

2024. május 22, szerda

Megtartotta első hibrid konferenciáját a CCMAS

2024. május 13-18. között ismét Budapesten rendezte meg szakmai ülését a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága (CCMAS). A 43. találkozón, mely egyúttal az első hibrid ülés volt, több munkacsomagot is elfogadtak a szakemberek, miközben újabb területek kerültek a testület látókörébe. A magyar vezetésű szakbizottság élén 2018 óta dr. Nagy Attila, a Nébih Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratóriumának (ÉLI) igazgatója áll.

Tovább >

2024. március 25, hétfő

Látogatóban a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség TERC Laboratóriumban vezetőségi változás történt. Ezt követően a Nébih ÉLI vezetője és a Radioanalitikai Referencia Laboratórium munkatársai meghívást kaptak a TERC Laboratórium megtekintésére. Ezzel együtt egy személyes találkozásra is sor került, mely során a jövőbeli feladatokban való együttműködésről is beszélgettek a szakemberek.

Tovább >