null Ismét terítékre kerültek a hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései

Ismét terítékre kerültek a hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései

Ismét terítékre kerültek a hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései
2016. április 6, szerda

A vízivadak vonulásáról, a kullancsok terjesztette legfontosabb fertőzésekről, valamint a trófeaszállítás feltételeiről is szó volt tegnap a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán megrendezett konferencián. A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdéseit taglaló rendezvényt idén harmadszor rendezték meg, mintegy 200 fő részvételével.

A magyar vadállománnyal kapcsolatos információkról a terület legkiválóbb, nemzetközi szinten is ismert és elismert szakembereitől tájékozódhattak az érdeklődők. A vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdéseinek évente visszatérő átbeszélése az ágazat valamennyi szereplőjének közös érdeke. A szakterületen dolgozó kutatók, igazgatási szakemberek, vadászok, biológusok, állatorvosok személyes találkozására, az aktuális információk megbeszélésére és a problémák megvitatására teremtett ezúttal is lehetőséget az idén harmadszor megrendezett konferencia.

A rendezvényen szó volt többek között a kullancsok által terjesztett legfontosabb fertőzésekről, a vízivadak vonulásáról és teleléséről, valamint az aranysakálokkal kapcsolatos hazai és nemzetközi tapasztalatokról. A résztvevők emellett tájékozódhattak a trófeaszállítás feltételeiről, a solymászat és íjászat vadászati gyakorlati kérdéseiről. A rendezvényen bemutatták Gróf Széchenyi Zsigmond életét és munkásságát is, akinek özvegye, Hertelendy Margit díszvendégként jelen volt az eseményen.

Az esemény fővédnökségét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, míg a védnökséget Simicskó István honvédelmi miniszter látta el. A rendezvény a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az Országos Magyar Vadászati Védegylet, az Országos Magyar Vadászkamara, az MTA Erdészeti Tudományos Bizottság Vadgazdálkodási Albizottsága és a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának közös szervezésében valósult meg.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában


Friss hírek

Kiemelt figyelem irányul a bodzafelvásárlók és -feldolgozók működésére
2021. szeptember 16, csütörtök

Kiemelt figyelem irányul a bodzafelvásárlók és -feldolgozók működésére

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein. A helyszíni ellenőrzések során mindenekelőtt a működéshez, valamint a termékek nyomonkövetéséhez szükséges dokumentációt vizsgálták a szakemberek. A tapasztalatok alapján a Nébih a kötelező jogszabályi előírások – így különösen az alábbiak – szigorú betartására hívja fel az érintettek figyelmét.

Tovább >

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon
2021. szeptember 15, szerda

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein. A szakemberek a beteg madarakat begyűjtötték és a lehető leggyorsabban eljuttatták a Tollas Barát Madármentés Alapítvány dunaharaszti telephelyére, valamint a Sukorói Vadmadárkórházba. A gyors és szakszerű intézkedésnek köszönhetően a legtöbb állat túlélte a laboratóriumi vizsgálatok által igazolt botulintoxin-mérgezést, és rövidesen visszanyerhetik a szabadságukat.

Tovább >