null Ismét kanadai eredetű készítményt vontak ki a forgalomból

Ismét kanadai eredetű készítményt vontak ki a forgalomból

2017. június 30, péntek

Az EFSA által megállapított legfelső biztonságos szint feletti cinktartalom miatt vonták ki a forgalomból a Fit Food Ltd. által előállított készítményt az EU több tagállamában, köztük Magyarországon is. A termékből több mint 25 európai országba szállítottak. A NÉBIH az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül, francia bejelentés alapján értesült az esetről.

A Mutant ZMA+ márkajelzéssel ellátott terméket testépítőknek szánt készítményként értékesítik a hagyományos kereskedelmi egységekben, továbbá az online felületeken és webáruházakban.

A termék adatai:

  •          A termék neve (csomagoláson): ZMA+ (Core Series ZMA+ (90 Caps))
  •          Márka: Mutant
  •          Kiszerelés: 90 db kapszula / doboz
  •          Gyártó: Fit Food LTD.  (Kanada)

A francia hatóság jelzése szerint a készítmény napi adagjában 32 mg cinktartalmat mértek, amely meghaladja az EFSA által megállapított legfelső biztonságos szintet (25 mg).  A termékből Hollandián (Naskorsports B.V.) keresztül – többek közt – Magyarország és a szomszédos Ausztria, Szlovákia, valamint Szlovénia kereskedelmi egységeibe és webáruházaiba is szállítottak.

Fontos tudni, hogy a cink tartós túladagolása rézhiány kialakulásához vezethet az emberi szervezetben, emiatt kerülendő!

A NÉBIH kéri a vásárlókat, hogy egyáltalán ne fogyasszák a jelzett terméket, illetve annak a korábban már megkezdett fogyasztását mielőbb szüntessék meg!


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >